• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,037
Kolega isto komentirao da prepluznjak skida ko plug 10" 😂😂😂
Mea kulpa. :( Ispričavam se. Površno sam pogledal sliku, ali stvarno dosta skida.
Na koju dubinu je podešen plug, a koliko od toga skida pretplužnjak?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,037
Hvala. :ppozdrav:
Ja imam predplužnjake podešene cca 12-13 cm više od lemeša. Obično orem između 25 i 30 cm dubine, najčešće oko 27-28 cm. Plug je Regent 2x12"

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,059
Predplužnjak se podešava na 1/3 do 1/2 dubine oranja i na 2/3 do 3/4 širine brazde. To je pravilo iz udžbenika o oranju. Da li se podešavanje vrši prema vrsti zemlje i pokrovu koji se zaorava? Sigurno da da.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,579
Mozda bi mogel mrvicu dublje ga pustiti jer mi ponekad malo premalo okrene, ali jako rijetko...
Nego kak ga imate zakosenoga? Npr u odnosu na dasku? Dal je ista kosina ili je predpluznjak malo okomitiji na brazdu?

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,738
Da li je tko vario dasku pluga i kako se je to pokazalo? Susjedu je na vogelu pukla daska i razmišljam da ju zavarim i probam da li bi mogao moj mali univerzal se s njim izboriti.

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
1,017
Kod mene je na starom imt 751 plugu na 2 mjesta varena druga brazda i okrenuo je kao takav povaren puno zemlje i nikavih problema nema.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,317
I moj jednobrazni je imal povarenu dasku od kak sam ga dobil, a kolko je prije tog još bil povaren zna samo pokojni vujča

Najnoviji postovi

Na vrh