Nekima se ovaj moj napis ne bude svidio.
Ovoj je moj odgovor na temu: otkud početi.
Ja sam nekada bio "momče sa sela", sada sam vremešan čovjek, višestruki djed.
Ja nisam imao / moji roditelji nisu imali NIŠTA , počeli smo od nule, oni na sjenokoši kao gradilištu kuće, na povremenoj poplavljivoj baruštini, a ja i supruga 25 godina kasnije u tastovim brajdama to su bili naši obiteljski počeci od nule. Oni, NAŠI RODITELJI su bez osmoljetke, takva su njihova vremena MLADOSTI bila, ja sam svoj obiteljski život započeo sa završenom "kako se to danas kaže strukovnom školom". Kroz život sam se posvetio stalno usavršavanju, to ovdje nije bitno, no non-stop sam učio i učio i učio nešto novo i radio, pošteno, UVIJEK punim gasom.
Mi se s kolegima baš i nismo mogli "mjeriti" jer smo startali od apsolutne nule, neki su naši kolege i kolegice iz društva startali sa završenim kućama katnicama, sa traktorima, punim štalama, nebrojenim kvadratima prvoklasnih oranica, kod nas nema toliko hektara i duluma, mi smo brojni i gusto naseljeni, zemlje je jako malo po glavi stanovnika.
Nekada se na selu dalo preživjeti na malo loše zemlje, sa dvije kravice, s kojom svinjom i s par kokoši.
Nije bilo veeeelikog televizora u ful HD rezoluciji, nije bilo poštenog biciklina, nije bilo ni mopeda, a kamoli dva osobna automobila pri hiži. Nije bilo centralnog grijanja, bilo je pri hiži nekoliko generacija, pradjed i/ili prabaka, djed i baka, tata i mama i nekoliko dječice jedni drugima do uha.
Što danas želimo i poštujemo od navedenoga imati u obitelji - to si svaki mora sam sa sobom prvo razjasniti.
Kolega je lijepo pitao, dopustite mi Vi i on da mu savjetujem:
- dobro si odabrao,
- primi se "poštenog posla", i budi i ostani pošten,
- ne traži ono što nisi zaslužio,
- ne kradi narodu oko sebe, ne laži narodu oko sebe, a uživaj u svakom trenutku vremena,
- IMAJ KVALITETAN POSLOVNI PLAN, ne vjeruj da možeš za 5 godina stvoriti ono što su realni drugi ljudi stvarali kroz 50 godina,
- budi zadovoljan dok se u jutro probudiš pošten, sretan i bez dugova,
- državni poticaji neka ti budu NAGRADA, budi sposoban "pametnim prosuđivanjem" pozitivno poslovati,
- školuj se što više, obrazuj se što više, specijaliziraj se što više, što si pametniji to si vredniji i potencijalno uspješniji,
- nemoj se školovati DA NE BI RADIO, nego da možeš na što kvalitetniji i lakši način zaraditi sebi i obitelji što više,
- ja i supruga imamo troje djece, svi imaju fakultetske diplome, sin se i dalje nastavio usavršavati na fakultetu, oba dvije kćerke imaju obitelji i rade; RADE u struci...
Ostani na selu i stvori svoj obiteljski RAJ NA ZEMLJI. Imaš na to puno pravo. Od zemlje se može živjeti poštenim radom i mudrom glavom. TI MOŽEŠ SVE.