• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Otkup ljekovitog bilja

Z

zvoncic

Guest
hehe, mislim da većina toga proizvoda ide u tvornice lijekova, kozmetike i slične. bilo bi to ipak malo previše čaja.

nije problem pakirat i prodavat problem je birokracija koja ti uzme u startu ogroman novac kojeg nisi ni zaradio niti budeš u neko dogledno vrijeme a još ako nemaš za podmazat prve inspektore zaboravi da išta radiš u ovom sranju od države. ako si privatnik siguran sam da znaš kako to ide

previse caja za koga?
mislim na prodaju diljem svijeta, on line maloprodaja.
e sad sto se tice papirologije vezane za prodaju, stvarno ne znam sta treba, ali miša mu pa nije ni to nesto komplicirano.
ima milion travara u bivsoj jugi koji prodaju ljekovito bilje, pa zar su i oni morali hrpu novaca potrosit da bi se mogli time bavit?
mozda ideja nije dobra, vi imate puno vise znanja od mene.
ja imam bujnu mastu i u svakoj ideji vidim mogucnost, naravno hrpa ideja kroz vrijeme i ostane samo ideja, ali od 100 njih valjda ce jedna uspjet. :p
covjek ne treba odustat, da znam tesko je, ali jedino sto nam ostaje u ovoj drzavi je nasamasta i od toga ne zelim odustat.

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Sve je to tako lako u teoriji,no na terenu je situacija jako nepovoljna.Uskoro svatko tko se bude htjeo baviti uzgojem ljekovitog bilja pa i sakupljanjem samoniklog ljekovitog bilja morati če imat potvrdu o završenoj edukaciji.
Znam osobu koja je odavno među prvima počela sa Lavandom,i uz ostalo povrče što prodaje na tržnici htjela je i tu Lavandu također uvrstiti u asortimam svojih proizvoda.Naravno upučena u svu problematiku problema oko prodaje,odlazi do nadležnih inspektora po savjet.Na svakom proizvodu je potrebna etiketa-deklaracija,postavlja inspektorima pitanje.Što je potrebno da bude ispisano na etiketi-deklaraciju koja se nalazi na proizvodu lavande? Inspektori gledaje zbunjeno i odgovor glasi Mi ne znamo! Postavlja drugo pitanje.Što ako nemam etiketu-deklaraciju jer vi ne znate što mora gore biti ispisano? Odgovor glasi. Morat ćemo vas kazniti zbog kršenja zakona jer roba nije deklarirana! I sada nije bitno što piše na toj etiketi,bitno je da je imaš.Ispada da j... lud zbunjenog.Zašto danas nema travara kao prije,pa neće ljudi tratit vrijeme obilazeči vrata raznih ureda da bi dobili hrpe papira.Svaki dan nešto novo,pa kada da on ide u sakupljanje potrebnog bilja ako mora svaki dan mora kucat na razna vrata ureda.Nekada je bilo nekada,danas je danas i sve dalje če biti puno rigoroznije.Ulaskom u tu EU možda če biti bolje a možda i još gore.Vrijeme če pokazati.
Što se nebi udružili mali proizvođači ljekovitog bilja,barem oni koji su međusobno bliži.Osnovali zadrugu i krenulu u preradu i krenulu u maloprodaju svojih proizvoda pa time i postigli bolju cjenu.No dalo bi se o tome pisati i pisati.

G

GrofDracula

Guest
čuj, očito nisi upoznat sa našom administracijom. pokušavao sam otvoriti obrt ili firmu, nije problem najlakše je otvoriti premda i tu od masa novaca. no što sada!? e sada počinje bacanje novaca.
zaradio ili ne moraš plaćat oko 1500-2000 kn doprinosa, poreza .... , no da bi do toga dosao moras klasika imati neke minimalne teh uvjete za prostor proizvodnje i skladištenja, sanitarne uvjete kao i zaposlenik imati sanitarnu knjizicu, zaštitu na radu položiti ....
isto tako ubrzo nakon otvaranja obrta bane inspektor da ti uzme pare jer će nešto pronaći da nemaš ako ništa drugo da nisam osposobljen za proizvodnju ljekovitog bilja.
osposobljavanje košta sigurno više od 5000 kn za neka zanimanja i više. i tako uglavnom kako god okreneš nevalja.
da nije tako nebi bilo toliko sive ekonomije ;)

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
otvoriš zadrugu i ne moraš imat zaposlenog, dakle nema doprinosa, ne moraš imat imovinu nego iznajmiš dio svog gospodarstva...ko ima volju može se sve lagano zaobići.
Najvažnije je da bude sve po zakonu...;)

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
bio ja imaginaran ili stvaran zaključi nakon ovog.
okušao sam se između ostalog i u proizvodnji ljekovitog bilja, a ove sam godine čak i napravio prijesadnica za hektar bijelog sljeza, te još dva-tri hektara bosiljka, maslačka, omana, gospine trave i još poneke biljčice.
ono gdje sam se okušao u proizvodnji ljekovitog bilja bilo je 8000 kvadrata matičnjaka i ne mogu reći da sam na tome izgubio...štoviše lijepo sam zaradio ali od proizvodnje sam odustao već sljedeću godinu zbog svega ovoga o čemu sad danima s ogorčenjem raspredate.
odgovorno i dalje tvrdim da svaki dan morate nešto pojest, ali se svaki dan ne morate mazat kremom, ili piti čaj protiv buha...ili već nečeg...
i tvrdim da krumpir možete danas-sutra uzeti na tržnicu i prodati gladnom umirovljeniku ili ušminkanoj domaćici, ali list ili cvijet neke od ljekovitih trava neće ići na taj način...a kao i svugdje, sve se vrti oko novca koji je potreban za preživljavanje vrijednih ljudi koji pokušavaju svojim radom osigurati vlastito dostojanstvo.
i nisam ni pokušao raditi znanstveno utemeljeni troškovnik proizvodnje bilo krumpira ili sljeza, nego sam jednostavno želio ukazati na to da između one mizerije koju dobije proizvođač i one nabrijane cijene koju plaća krajnji korisnik postoje mnogi "Franje" koji žive poput pijavica na tuđoj muci.
a što se biznisa tiče, svaki sakupljač sekundarne sirovine je trenutno u boljoj situaciji od uzgajivača sljezovih latica...činjenica zar ne?

Osobno iskustvo je svakako presedan.Zato isprika na nekim digresijama.
No opet ides oko teme.Sve sto si sada napisao ja podrzavam i slicno mislim.Kao i tebi i meni "Franje" i sl. pokusavaju sisati krv,a da to oboje znamo..a "Franjo" na kraju uzme vrhnje.Dakle,jasno je tko kosi a tko vodu nosi.

Sto se tice hrane..da,tocno..kupiti ce netko krumpir jer je primarna stvar,a kremu nece.No vaznost prodaje-isporuke je i u tome kome se isporucuje i po kojoj cijeni..da ne preracunavam koliko vrijedi jedna krema nasuprot krumpira.Napraviti jednu kremu i 20 kg krumpira nije isto..no sustav to vrednuje isto.Zato tvoja cinjenica sekundarnih sirovina drzi vodu..inace bi bilo obrnuto.
To bi bila poveznica izmedu onoga sto ti pricas i sto mi "raspredamo".Zato i napisah odredene detalje da je svima jasno...

U ekstremnim situacijama kreme gube svrhu.Ipak,dok god je kreditnih agencija i manipulacije bankara krema je vrijednija od krumpira.To je problem.Hrana za njih nije problem i boli ih ......(dodaj po zelji) tko treba krumpira da prezivi ili umire od gladi.I zato podrzavam ljude koji su se opekli u ovom problemu ljekovitog bilja.

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
cek cek, ali ideja i nije bas tako losa :eek:
znaci u pitanju je crni sljez ( a moze i neke drugo iolje koje je teze uzgojit a maloprodajna cijena je visoka) svi vi mozete sami sadit, susit te pakirat u neku atraktivnu ambalazu te prodavat u maloprodaji.
E sad ideja je da to ide worlwide, znaci sjednete se vi mali uzgajivaci, odaberete neko atraktivno pakiranje i krenete pakirati.
Ja vam mogu pokazati kako se to radi on line, ili u konacnici zaposlite neku osobu koja je na ti sa racunalom te vam ta osoba radi neposredni i besplatni marketing te nudi vas krajnji proizvod po cijelom svijetu.
Kad kupac kupi proizvod vi recimo jednom tjedno radite krajnje pakiranje i otpremu prema adresi.
Ja na taj nacin nabavljam jako puno stvari prek neta jer kod nas ih ili nema i ako ih ima onda su prebolesno skupi, cak mi se zna desiti da da nakon sto platim robu i postarinu prek neta ispadne mi duplo jeftinije nego da sam kupila u hrv.
Na taj nacin narucujem zeleni caj iz Japana, aloe veru, kokosovo ulje, parfeme, kozmetiku i sl.
Inace radim organizaciju transporta i logistike i ne bi mi bio problem pomoci vam i oko toga.... ajmo nesto radit... pa ulaganju su ovom slucaju mala, naplata sigurna i nemamo kaj izgubiti.

btw ja imam jako puno zemlje u Lici i zanima me sadnja kamilice, da li ste culi nekog da je rekao da u Lici se moze uzgojiti kamilica?
:weedman:

nadam se da je ovaj zadnji "weedman" sve objasnio...u ovom postu...
nego..mene zanima kolika je cijena zelenog caja iz Japana?
Naravno..kupovina "prek neta" koja je duplo povoljnija nego u hr i mene zanima...sa konkretnim dokazima naravno :)

Z

zvoncic

Guest
nadam se da je ovaj zadnji "weedman" sve objasnio...u ovom postu...
nego..mene zanima kolika je cijena zelenog caja iz Japana?
Naravno..kupovina "prek neta" koja je duplo povoljnija nego u hr i mene zanima...sa konkretnim dokazima naravno :)

e sad ovisi. Mi uzimamo zeleni caj Gyokuro 100 g koji kosta cca 150 kn sa dostavom, dok recimo matcha kosta cca 200 kn sa dostavom.
Kod zelenog caja cijena jako varira obzirom na kvalitetu..
U hrv sam naletila na neku kucu caja i kod njih recimo Gyokuro losije kvalitete kosta 160 kn 100 g sto je jako preskupo.
a sto se tice dokaza, ne znam kakve dokaze da ti dan, link na stranicu?
:-D

G

GrofDracula

Guest
i ljudi jeste prodali šta, jeste zadovoljni zaradom (hehe nije bas neko pitanje al ajde)

R

rosko

Guest
i ljudi jeste prodali šta, jeste zadovoljni zaradom (hehe nije bas neko pitanje al ajde)

Ej grofe, svi se usutali, trose hrpe novca koje su zaradili na sljezu:toimonster:eto mi na kraju kad se sve zbroji kasirali nekih 2000,00 kn,od toga smo pola dobili za suhi list sljeza...katastrofa. razocarenje totalno...proslu nedjelju nam se javio famozni Franjo... kao fol da pita kako smo prosli sa sljezom... lazovcina je ispalio da je on otkupio preko tone suhog cvijeta sljeza i da su ljudi jako zadovoljni... e onda je cuo sta jos nije...sjetili smo mu se citave familije. Hijena trazi zrtve za otkup sjemena...Jesi li ti svoj urod prodao i ako jesi gdje ces investirat lovu...:supz:

G

GrofDracula

Guest
Ej grofe, svi se usutali, trose hrpe novca koje su zaradili na sljezu:toimonster:eto mi na kraju kad se sve zbroji kasirali nekih 2000,00 kn,od toga smo pola dobili za suhi list sljeza...katastrofa. razocarenje totalno...proslu nedjelju nam se javio famozni Franjo... kao fol da pita kako smo prosli sa sljezom... lazovcina je ispalio da je on otkupio preko tone suhog cvijeta sljeza i da su ljudi jako zadovoljni... e onda je cuo sta jos nije...sjetili smo mu se citave familije. Hijena trazi zrtve za otkup sjemena...Jesi li ti svoj urod prodao i ako jesi gdje ces investirat lovu...:supz:

hehe, da hrpe para trose :madmana:
i sad kad zbrojis koliko ti je satnica ispala, bolje i ne racunat

ja sam sebi pobrao jednu punu vrecu za svoje potrebe i ostalo nisam brao, bacio se u malo profitabilnije vode (drva) jer od ovog nisam imao nikakve koristi a rezije i troskovi se redaju tako da je sve ostalo mislio sam korjen prodat ali nisam vidio da tko otkupljuje a i niti imam vremena pa cu vjerojatno zaorat to sve

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,242
Sta je sa otkupom koprive ove godine? Jel tko otkupljuje i po kojoj cijeni?

Ivan01

Član
Tu od
28 Tra 2012
Poruka
72
Neznam dal sam na pravom mjestu i temi ali treba mi otkupio bi na malo- čajeve od pola kile? Neću *velike kao Jan spider i Suban nego *male koji imaju vlastito bilje

hvala

AnitaNina

Novi član
Tu od
13 Ruj 2016
Poruka
2
Zna li netko tko otkupljuje lovor ili lovorovo ulje? I da li možda zna netko neku stranu stranicu na kojoj bi mogla naći tko otkupljuje lovor i lovorovo ulje

Najnoviji postovi

Na vrh