snupy
Član
- Tu od
- 7 Pro 2008
- Poruka
- 423
monosanto(dekalb,syngenta.....) i dupont(pioneer) su najveci proizvodaci gmo sjemena...samo sto je monosanto mnogo radikalniji i suroviji sto se tice genetskog modificiranja i nastupa i odnosa prema trzistu i znanosti(vladama drzava,proizvodacima i potrosacima,odregenim lab
...)..treba tome stati na kraj tako da mi sami odbijamo njihove proizvode...a sto se tice ekoloske proizvodnje..to je potpuna utopija i to u ovo vrijeme nemoze funkcionirat(mislim na ratarsku i stocarsku proizvodnju) jer se konstantno povecava broj stanovnistva a povrsine ostaju iste(ili se smanjuju zbog ekstremnih vremenskih (ne)prilika...trebalo bi povecati integriranu proizvodnju...moje osobno stajaliste i djelovanje je to da upotrebu pesticida svodim na najmanju mogucu razinu a herbicide koristim min od preporucene doze ili jos 10% manju ovisno o stadiju korova i zakorovljenosti parcele...smanjujem upotrebu umjetnog gnojiva kroz povecanje plodnosti tla(kalcifikacija,vracanje sto vise zetvenih ostataka nazad u tlo,povecanjem vodo-zracnog rezima,sistema tropolja) i tu vidim najvecu ustedu i povecanje prinosa...
ako sam jednome malo otvorio oci,puno sam napravio
Tu se slažem s tobom moramo svi krenuti od sebe i svojih djela . Največi problem je standard potrošaća jer dok se prvo gleda cijena a tek onda sastav i porijeklo malo se može napraviti .
ja moram biti iskren i reci da,ako takvi hibridi smanje troskove proizvodnje,i budu se mogli prodati,i daju dobar prinos,necu puno razmisljati o tome sijati ih ili ne. povratka vise nema,toga moramo biti svjesni,gmo dolazi na nasa polja bez obzira na sve,a priliku za dobar posao,u ovim vremenima,bilo bi ludo propustiti.
Kad bi pametan čovjek ovo pogledao do kraja ili bi se ubio od muke i jada ili prolupao skoz .
Ne, ne moras potpisat nikakvi ugovor... Udjes li jednom u njihovo kolo onda moras plesat dok god muzika svira. Uvjetovat ce te s cim ces gnojit, s cim ces spricat, zelis li vece prinose odredit ce ti i sortu koju ces sijat, na otkupu ces vremenom mozda dobit bolju cijenu (samo pod uvjetom da navedena firma dovoljno ojaca tj da joj nitko ne stane na put). Danas-sutra pozelis li sijat neko drugo sjeme nece uspjet jer si svoju zemlju "zarazio" raznim kemikalijama koje GMO usjevima odgovaraju a stare sorte ih ne podnose. Dok dodjes u tu fazu neces imat izbora vec opet kupit njihovo sjeme a ono ce vremenom postajat sve skuplje jer ipak to i je cilj megalomanskih korporacija (PROFIT). Nece oni nikog na nista siliti, doc ce ljudi k njima i sami gladni profita i zeljni visokih prinosa te ce morat igrat po njihovim pravilima i nece ih se moc rijesit.
Usporedbe radi u danasnje vrijeme svaki proizvodjac automobila za svoj proizvod preporucuje odredjenu vrstu ulja, maziva, guma... i mora se znaci koristit samo taj odredjeni proizvodjac ili se gubi garancija ukoliko se nalije drugo ulje. Manemoj, ispada da sva ostala ulja na svijetu ne valjaju vec samo iz te i te firme. Radi se o tomu da s njima imaju ugovor, kod njih postizu odredjeni rabat na kolicinu i naravno bas to ulje dizu u nebesa a ostale kao "ne preporucuju". Ista stvar ce bit kod recimo kukuruza. Moras gnojit sa tim gnojivima, spricat sa tim i tim zastitnim sredstvima... sve onako kako njima odgovara ili ako to ne zelis postivati neces imat ni prinosa pa biraj.