• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Otvaranje obrta za šumarstvo

vuk360

Član
Tu od
19 Sij 2017
Poruka
43
Htjeo bih otvoriti obrt za šumarstvo..
Zanima me kako,šta,gdje,koliko itd?
Koje su sve "cake"..koje su prednosti a koji nedostatci?
Davanja,porezi i sve ostalo..
Molio bih pomoć...hvala!!

markony

Član
Tu od
1 Kol 2011
Poruka
357
Jesi se ikada bavio tim poslom,koje si struke i sa čime od strojeva i opreme raspolažeš?

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Šumarstvo je širok pojam, mogao si barem nešto navesti što bi želio raditi jer sve ima svojih prednosti i nedostataka.
Jedan veliki nedostatak po meni je što moraš biti licenciran pri komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije ako misliš raditi s HŠ-om. Doduše HŠ ništa ne sprječava da im uslugu rade ljudi koji nemaju obrte ni firme ali imaju strojeve vrijedne preko 300 000 eura. ali dobro.
dalje,
mogao bi možda razmisliti o paušalnom obrtu, to je sada Marić nešto izmijenio za OPG-ove i obrtnike, jedina mana, tebi možda neće biti što bi u paušalnom obrtu morao imati fiskalnu blagajnu.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Nisam siguran ali mislim da bilo koji oblik poslovnog objekta koji radi sa gotovinom mora imati fiskalnu blagajnu i od 01.07.2017. pod obavezno izdavati racune sa elektronickim potpisom,,,

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
imam jdoo i sve uplatu su mi bezgotovinske tako da ne moram imati fiskalnu blagajnu. jedino si kao direktoru s "menadžerskim ugovorom" moram isplaćivati takvu plaću. :icon_winkle:

ne posluju svi s gotovinom. ja barem ne

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
Dobro je znati da za obrtnika godišnje obveza prema državi (mio, zdravstvo, naknada za oziljede na radu, komorski doprinos, komorski doprinos po dobiti, PDV, porez na dobit), valjda sam sve nabrojio.
I još troškovi vozila ili strojeva za obavljanje obrta.

Dakle te obveze su cca 25000,00 tisućica kuna (bar je toliko bilo dok sam ja imao obrt). Na osnovu ove cifre trebalo bi napraviti matematiku, koliki godišnji promet treba napraviti, da bi se isplivalo, zaradilo plaću.

vuk360

Član
Tu od
19 Sij 2017
Poruka
43
bavim se time vec cca 2 godine
najvise prodajem drva za ogrijev (zavisi kako koji mjesec minimalno 50m a zna se desit i puno puno vise ako prodajem metrice za sjecku)
zna se desit nekad neke klade (al nesmiju mi biti duze od 190cm) i neke visemetrice
al glavno mi je drva za ogrijev
nebi da sam u sustavu pdv jeli moguce?
a ovo sa obrtom mi se nesvida puno mi zvuci 25tkn
fiskalna nije problem jer ja ako cu pustit racun pustit cu ako ne ne (znate kako to ide pusti se samo nesto malo da se taj mjesec pokrije,cisto sumljam da neko pusta bas sve racune)

Posljednje uređivanje:

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Ovo je za paušalni obrt neke osnovne stvari u kratko. Za više pitaj nekog knjigovođu. Oni će ti to bolje objasniti.
http://www.tportal.hr/biznis/trendo...ecernji&utm_campaign=TrafficExchange_vecernji

Ja bih isto imao fiskalnu blagajnu kad bih radio s gotovinom. Neovisno imaš li obrt ili jdoo ili doo, ako radiš s gotovinom moraš imati fiskalnu.
Ako ti korisnici tvojih usluga uplaćuju općom uplatnicom na tvoj žiro račun ne moraš izdavati fiskalni nego samo elektronski izrađen račun, jedan kupcu usluge drugi za knjigovođu.

I nisam u sustavu pdv-a, a sada je po novom podignut na 300 000 kuna.

vuk360

Član
Tu od
19 Sij 2017
Poruka
43
a kako nemas fisklanu?
jeli tebi tvoji kupci placaju opcom uplatnicom?
znaci ja bih trebao mjesecno uplacivati 1150kn za doprinose!?
i godisnje drzavi placati godisnju osnovicu od 12750kn i godisnji pausalni porrez na dohodak od 1530kn?
sta je potrebno od papirologije za otvaranje jdoo?kakva je procedura

Posljednje uređivanje:

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Jos nisi ni poceo sa radom a vec gledas kako da zakines drzavu, ccc,,,
Kad bi svi na takav nacin poslovali penzije nebi bile vece od 1000,oo kn

vuk360

Član
Tu od
19 Sij 2017
Poruka
43
Jos nisi ni poceo sa radom a vec gledas kako da zakines drzavu, ccc,,,
Kad bi svi na takav nacin poslovali penzije nebi bile vece od 1000,oo kn

ja radim vec to..
al bas radi drzave sto ima tolika potrazivanja puno ljudi radi na "crno"

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Nemam fiskalnu jer mi sve uplate idu preko opće uplatnice/internet bankarstva i ako se možda netko pita naplata mi je 100%.

Za otvaranje jdoo-a:

http://www.hitro.hr/Default.aspx?sec=85

Tvoj ured je mislim u Sisku ili možeš to napraviti u Zagrebu.
Meni je javni bilježnik odradio skoro sve.

vuk360

Član
Tu od
19 Sij 2017
Poruka
43
jeli moram nekog zaposlit npr sjekaca sumarskog tehnicara ili sam dovoljan samo ja (imam polozeno za sjekaca) da bi krenuo sa radom
dali postoje kakva davanja obrtnickoj komori i tako tima lovomuzcima?
koliko se placa licenca za sjecu ako se nevaram postoji "velika i mala"

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,747
kaj nije bolje otvorit jdoo nego obrt?...mislim, u obrtu za sve odgovaraš svom imovinom koja glasi na tebe, a u jdoo ti se fućka...ustvari, zadruga bi bila najbolja, odgovaraš samo do visine članskog uloga, a to je minimum 1000 kuna, ako se ne varam...:(happy):

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Ako misliš samo drva raditi najebo si treba ti minimalno 1500-2000m godišnje da sve platiš i nešta zaradiš.Moraš imati zaposlenog šum.tehničara godišnja licenca 2300kn

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Samo da napomenem, onako cisto informativno, sa 01.01.2017. porezna uprava preko OIB-a ima direktan uvid u sve racune sa kojima raspolazete,,,
Daklem ne samo riro racune nego i tekuce i devizne kao i promete po njima,,,
U slucaju da papirnato nista ne zarađujete a s vremenom bi kupili neki novi stroj, traktor, auto itd. da nebi bilo nismo znali,,,
Porezi se placati moraju,,,

@DARIJUS
ako nije problem da pojasnis na kaj se odnosila ona opaska da u obrtu odgovara svojom imovinom?

David79

Član
Tu od
9 Pro 2016
Poruka
160
Kad dobijes kaznu 100000kn morat ces ju platit il ce te ovrsit, a kad imas doo ta ce kazna sjesti na njega, ti ces njegovu imovinu rasprodat zatvorit ga i nikom nist.

Najnoviji postovi

Na vrh