• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ovčarstvo

zoranv

Novi član
Tu od
24 Sij 2012
Poruka
24
ako su ovce cijepljene prije janjenja nema razloga da uginu i naravno pridržavanje svega navedenog


Sa čim bi se trebalo cijepiti ovce prije janjenja i koliko dana prije?
 

zoranv

Novi član
Tu od
24 Sij 2012
Poruka
24
Hvala Vam na odgovoru. Moje bi se trebale početi janjiti za 5-6 dana (moja laička procjena) pa me zanima da li je sad kasno da se cijepe?
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Kad forsirate sa koncentratima. Ovca je preživač i jede travu, sve ostalo je neprirodno. Toliko veliki gubici mogu jedino biti uzrokovani hranom.
 

beduin

Novi član
Tu od
5 Velj 2014
Poruka
14
zamolio bi znalce za odgovor kolko dnevno koncentrata davati odrasloj ovci rase virtemberg a koliko romanovskoj takođe me zanima jel ovnovima treba davati vecu dozu u odnosu na ovce
 

beduin

Novi član
Tu od
5 Velj 2014
Poruka
14
ovca mi vec drugi dan ima znakove janjenja al nista ( lezi, dize glavu zavrce usnu napinje se ) pa neznam dali je to normalno ili su neke komplikacije jel ima neko iskustva sa tim napomenucu ovca je dosta krupna a covjek od kog sam je kupio mi je dovezo u gekepu auta vezanih nogu pa me sad to buni da nije doslo do nekih komplikacija prilikom transporta naponenucu da je vozena tako nekih 35 kilometra
 

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
a kad ti je dovezao ovcu ?ako je to bilo davno prije i ako je janje u njoj uginulo ona bi ga izbacila u vrlo kratkom roku....koliko je vremena proteklo od kad si je kupio do danas ?
 

beduin

Novi član
Tu od
5 Velj 2014
Poruka
14
danas je 5 dan od kad sam kupio ovcu tad su mi je i dovezli jos se nije ojanjila sad me zanima i ako je jagnje u njoj uginulo jel ga mora izbacit posto sam cito u nekim temam da je u nekim ovcama oatalo mrtvo jagnje da istruhne u ovci pa me zanima kako bi to mogo primijrtit ovca se sad normalno ponasa jede dobro i dosta lezi
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Ako se maternica zakrenula, ne može ga izbacit nikako... Gledaj po vimenu, ako se smanjuje sigurno je janje uginulo. Nekad trudovi mogu trajati par dana pred janjenje.
 

beduin

Novi član
Tu od
5 Velj 2014
Poruka
14
jece sam gledo, vime je toplo i bas je nadoslo, sta radit u slucaju da nemogne izbacit janje da stvar bude jos gora ovca je dosta siroka vjerujem da ima dva janjeta mozel tu veterinar ista pomoc
 
N

novaera

Guest
Pozdrav svima! Evo čitajući forum stvarno bih se željela svima zahvaliti na mnoštvo korisnih informacija! Željela bih se baviti ovčarstvom al ne znam baš ništa o tome :(: . Jedno je teorija stoto je praksa :icon_question: , ipak mislim da cu kreniti s nekih 25 ovaca i jednim ovnom najvjerojatnije romanovskom pasminom. pozzzzz
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Naravno da može pomoći, samo većina ovaca ti se janji u noći kad veterinara teško možeš dobit.

A vi što bi počeli sa romanovkama u Metkoviću, bolje si uzmite neku pasminu koja je adaptirana za vaš kraj. Romanovka daje puno janjadi, ali to treba hraniti. Sijena da imaju uvijek pred sobom, to je godišnje 1000 bala najmanje ako ćete uz to još i na neku pašu ići. Nema reprodukcije bez papice, i to kvalitetne.
 

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Janje da istrune u ovci,dal je moguce da si to procitao negdje?
Ovca se mora ocistiti nakon janjenja,nema sanse da ista u njoj moze istrunuti.
Prica mi veterinar sa terena,evo slucaj od neki dan,ojanji se izbaci 2 i do sutra dan se neocisti,naravno nesto nestima,jos jedno janje ostalo u njoj,ovca se zatvorila i nema pomoci nego carski rez.
Nista gore nema nego visoko gravidnu ovcu natezat,odvajat ili stado ganjat lovat janjce,sve su to sitnice koje dovode do komplikacija,nista ljepse nema nego kad to sve ide svojim tokom.
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Željko, ne lupetam gluposti. Uzgajam ovce već 12 godina, i svašta sam doživio. Lani mi je jedna ovca završila na klanju, jer joj se zarotirala maternica i nije se mogla ojanjit. Janje je u njoj već počelo trunut i bilo je gadno za vidit.

Nema TEORIJE da kroz dva puta zavrnutu maternicu išta prođe jer je to hermetički zatvoreno. Radili smo i carski rez, ali je to neisplativo, jer takva ovca kasnije ima opet povećane šanse za rupturu maternice, upitna je plodnost itd, a cijena carskog reza je redovno veća od same vrijednosti ovce.
 

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Odlicno,12 godina velis,pa ja ih imam 18.
Moguce je da al bas kao sto kazes i sam to je onda situacija iz koje gotovo da nema izlaza,ma da takav slucaj jos nisam imao. A htio sam reci,tj nadovezati se na to ako i dodje do takve situacije onda je ljek u takvom slucaju noz,nemoze ovca ziviti a da u njoj trune,kao sto kazes carski rez je gotovo neisplativ.
 
Na vrh