• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ovčarstvo

vilenjaci

Novi član
Tu od
16 Stu 2013
Poruka
24
Pozz! Da li netko zna šta bi moglo biti šiljezici cijelo ljeto kao vlažan nos sad joj cure šmrklji davan joj monil , dehalman normalno jede , nema temperaturu , nije hladno da bi imala upalu pluća, a sve redovito dajem za parazite. Nju smo kupili no odmah joj dali monil i to. Da znam za ubuduće nažalost veterinara mi se ne isplati zvati, a moje sve ostale ovce su ok. Hvala na odgovoru ako ko još gleda forum.
 

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Monil je dobar za crevne parazite kako ovaca tako i janjaca ali to nije dovoljno za neke druge stvari tako da ovce kad vec tretirate onda odradite cjepljenje Clozamektinom sto na kraju krajeva mozete dati u bilo kojem stupnju graviditeta,sto nije slučaj sa monilom a ucinkovitost ljeka je daleko veca kao i zastite same zivotinje.
 

opgvlahinic

Novi član
Tu od
23 Svi 2015
Poruka
1
Po meni i prema internet istrazivanju najbolje su masinice Heiniger iz Švajcarske, jako kvalitetne i vrlo dobre, posto kod nas ih nema imas u srbiji tamo mozes kupiti vidi na ovom sajtu Inpak – Web prodavnica kostaju negdje oko 400 evra al to ti je masinica da ti moze biti do zivota za tvoje potrebe. Inače od kineskih koje kostaju po 200-300 km nema nista i to nemoj dzaba da kupujes pokvari se posle 50 ovaca sisanja. Svako dobro.
Ja imam 120 ovaca i sisam ih vec 3 godine sa kineskom masinicom od 600 kn bez ikamvog kvara. Kad se pokvari bacam i kupujem drugu kinesku.
 

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
527
Daj posalji ,molim te informacije oko te.mašinice i gdje si je kupio i preko koga?
veliko hvala
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Jocker

Član
Tu od
13 Lis 2019
Poruka
35
Pozdrav, može informacija kakvi su poticaji za umatičene/neumatičene ovce i dali ima razlike u pasminama po tom pitanju
 

Gtonek

Novi član
Tu od
1 Stu 2016
Poruka
29
Kupio sam heinigerovu mašinicu, vrlo je dobra, dal mi znate možda reci koliko cesto podmazivati? Kako ju perete poslje šišanja itd...danas sam ošišao nekoliko ovaca pa vidim da je dosta sljepljena sada...hvala..pozz svim ovčarima
Mi je tekom šišanja, kad je zalepljena, umocimo u mešovino vode i cet+malo ulja. odlično ukloni masnočo iz noževa, do sada problema nije bilo.
lp
 

seat

Aktivni član
Tu od
8 Ožu 2013
Poruka
915
Pozzz. Imam ograđeni voćnjak površine 1ha kros kojega prolazi potok pamalo razmišljam da to stavim koju ovcu. Koliko bi ovaca bilo optimalno u tome prostoru?
 

vilenjaci

Novi član
Tu od
16 Stu 2013
Poruka
24
Uzmite 2-3 da vidite kako s njima jer nisu ovce samo ih pustite da pasu, a i kod njih brzo trava nestane.
 

nedimnedim1

Novi član
Tu od
3 Tra 2021
Poruka
22
Mozel mi ko rec kakvo se odrzavaju nozevi za masinu za sisanje ovaca. Nozevi uzeti kerber njemacki mislim da se tako zovu ali veoma brzo se istupili nece da sisa
 

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,228
Ak su tupi, potrebno ih je nabrusti.

Nekad cesalj i noz traju 10 ovci a nekad 40, ovisi o vuni i majstoru koji sisa.
 

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Ako nisu ostri, oprani nakon svake ovce, podmazani i stegnuti tek toliko da hoce šišat da se negriju e onda ćeš osisat dosta.
Kako se tupe lagano pritegnut za par stupnjeva, i to je to, nakon drugog dotezanja dok šiša šiša kad neće sa njima na brušenje.

Sve druge opcije sile vode k tome da mašina od kaze,i podere mehanizam za pomak noza.
Što vise silite nozeve majstor kod brušenja mora ih više stanjit.

Samo takvi nozevi mogu pravilno raditi, sve drugo je muka i sva zaprljana mjesta ostavite za kraj pre gašenja mašine jer smece brzo obrusi nozeve.

U slučaju nejasnoća tu smo, pozdrav.
 

nedimnedim1

Novi član
Tu od
3 Tra 2021
Poruka
22
Saraf za dotezanje onaj krug iznad nozeva se odvrce. Mislim dotegnem ali se on sam odvrne. Zasto?
 

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Zato sto imate kineski mašinu i niste jedini, od tog posla sreće nema.
Ispod imate prsten koji drzi vijak za dotezanje, probajte ga malo razvuć da drzi ali sumnjam da budete išta napravili, znam za hrpu takvi mašina koje ne sluze ničemu, ljudi bacaju novce.
 
Na vrh