Nemojte se zaletati sa Paulonijom. To vam je priča ala činčile, nojevi i slično...
Paulonija kod nas raste samo u gradskim parkovima, jeste se zapitali zašto ???
Ne podnosi naše zime i stradava od mraza.
Ja sam posadio prošle godine 40 komada radi pčelinjaka koji imam i sve i jedna se smrzla.
I da preživi zimu nebute na kraju dobili tehnološko drvo jer joj se smrzne vrh i onda ne raste ravno nego potjera ispod vrha i radi krošnju. To je ljepo drvo za park ali koja korist od takvog drva na plantaži...
Sadnice su biznis jer paulonija proizvodi na milijone sjemenki a klijavost je skoro 90%....Odite do nekog parka, uzmite jedni sjemenu čahuru i imate sjemena za par tisuća sadnica....
Ako želiš posaditi nešto na 3,5 ha posadi bagrem. Cijena sadnice u Madžarskoj je 60 lipa. Najobičniji bagrem. Ako kupuješ više od tisuću komada cijena ide na 50 lipa. Ako kupuješ više od 10000 komada čak na 40 lipa. Sve je podložno dogovoru. I sadiš cca 4500 sadnica po hektaru. 1,5x1,5 metara razmak. Za pet/šest godina imaš drva da nećeš znati kuda s njim.
.
gdje je u mađarskoj je moguče kupiti bagrem po tim cijenam?
Nedugo sam negdje pročital sa Paulownia kod nas baš i nemre tak "bujati" zbog podloge. Ipak to nije autohtona biljka. I ja sam imao nekakva razmišljanja o sadnji, ali .... Posadio moj susjed prije dvije godine i vidim da to baš ne raste tek kak se priča ...