• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paulownia - drvo buducnosti

• Temu pokrenuo Beshla
  • Datum prvog posta

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
nego, čitah u gospodarskom listu da se ne smije saditi paulownia..ni u šumu, ni na poljoprivredno zemljište...
u šumi je invazivna, na poljoprivredno ne može jer mu umanjuje vrijednost...a veliki joj je plus što se citiram "ne može procijeniti rizik za cjelokupni ekosustav"...

pa vi pikajte...zamalo zakon ko i za maricu...:icon_weed:

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Re: Paulownia elongata

Predao sam zahtjev i imam dozvolu od ministarstva za zaštitu okoliša.

Via Tapatalk

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Malo da se osvrnem na gospodarski list,eto lik koji je odgovarao na postavljeno pitanje je sramota za struku "Njegov stav da će se sadnjom Paulownie degradirati poljoprivredno tlo"Degradacija tla, tko zna šta je odlično ,tko nezna evo linka, http://www.agrivi.com/hr/degradacija-tla/
I na kraju ja osobno imam dopuštenje od ministarstva okoliša i prirode za stavljanje u prirodu,te sama stručna agencija zaštite okoliša i prirode je potvrdila da nema opasnosti za ekosustav.Dakle pričaju se priče koje nisu vjerodostojne i priče onih ljudi koji neznaju :)

A u međuvremenu ako se izglasa kakav zakon (trenutno nema zakona koji brani sadnju paulownie u RH ) o zabrani sadnje ,takav zakon neće držati vodu,jedino se ide na ruku Hrvatskim Šumama koji vide konkurenciju u nama koji sadimo paulowniu.:)

Posljednje uređivanje od moderatora:

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508

Meni su zabranili da pomlađivam šumu sa paulovnijom (predao dva zahtjeva, jedan odbijen, jedan odobren). Na oranici gdje sad sadim nema šume u direktnoj blizini. Mislim da oni ipak malo paze gdje i šta se sadi.

Via Tapatalk

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703

Da da. Stvarno paze sa jednim odbijenim i jednim odobrenim zahtjevom za istu stvar.
Lijepa nasa pametna birokracija.

Poslano sa mog SM-N910C koristeći Tapatalk

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508

Da da. Stvarno paze sa jednim odbijenim i jednim odobrenim zahtjevom za istu stvar.
Lijepa nasa pametna birokracija.

Nije ista stvar pomlađivanje šume i sadnja na oranicu

Usput, jeli vama mraz kaj uništio? Meni uvenulo svo zelenilo na paulovnijama [emoji20]

Via Tapatalk

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703

Pa napisao si, citiram: "Meni su zabranili da pomladjivam sumu sa paulownijom (predao 2 zahtjeva, jedan odbijen drugi odobren)"
Pa sam mislio da se oba zahtjeva odnose na pomladjivanje.
Krivo formulirana recenica, onda povlacim svoj komentar.
Slazem se da nije isto.

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508

Da, krivo sam složio rečenicu. Odnosili se na šumu i oranicu, sori!

Via Tapatalk

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
mini plantaža 2god.starosti.

Prilozi

• P_20160418_170034.jpg
    P_20160418_170034.jpg
    80.7 KB · Pregleda: 212

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
pa da ,nažalost nisu moje tek ovu godinu moje bi trebali dostići tu visinu

beco

Novi član
Tu od
1 Svi 2016
Poruka
4
posadio u okolici ogulina prošle godine 50 komada, čepovao, krenule i sve špržio mraz :fiery:.
sada sa javljaju novi izdanci.
možda nešto bude.

isalopek

Aktivni član
Tu od
15 Ruj 2010
Poruka
526
Pozdrav
Pitanje, stp je s ovima sto prodaju korijen koji se posadi i iz njega idu izdanci dalje? Jel to cemu ili bolje krenuti s stabljikom. Trebao bi samo oko 10tak komada za drvored :)

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Isalopek korijen dok posadiš i nagodinu isto moraš čepovati,ako je cijena jeftinija sadnica od korijena onda ti se isplati bolje sadnica.

isalopek

Aktivni član
Tu od
15 Ruj 2010
Poruka
526
Naravno da je jeftinija, mislim da to uopce nije upitno. Ima neka vrsta na koju pripaziti? Kod nas su zime dosta jake, tako da neznam dal bi uopce opstalo...zime do -25

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
sve osim tomentose ,vjerujem da bi izdržalo

Elongatu uzmi

Posljednje uređivanje od moderatora:

isalopek

Aktivni član
Tu od
15 Ruj 2010
Poruka
526
Imam ponudu za jednogodisnju biljku iz korijena shang tong, navodno puno bolje podnosi zimu i mraz...

stane

Novi član
Tu od
9 Ožu 2013
Poruka
6
Ja sam prošle godine zasadio shan-tong invitro sadnice, sađene 01.06.2015 godine najveća je bila preko 4 metra prosjek oko 3,5 metara.
Ove godine čepovao i sve su krenule, jedno jutro je temperatura bila oko 0c i 15 mladara je sprženo ali ostalih 100 je preživjelo, što me je ugodno iznenadilo, mislio sam da ne mogu podnijeti temperature ispod 5c.
Nakon par dana temperatura je bila -3c i sve su bile spržene iako su neke već bile visoke i 30-ak cm, naravno sve su ponovno krenule ali je izgubljeno 15-20 dana.

beco

Novi član
Tu od
1 Svi 2016
Poruka
4
ja sam posadio obje vrste cca 10 km od Salopeki i čini mi se elongata bolja

Najnoviji postovi

Na vrh