U Njemačkoj pa u Njemačkoj.Ako je tako,konkretno koja količina je ugovorena za prodaju,koliki je prirast po hektaru za koliko godina i koja je cijena po kubnom metru ugovorena.Ne otprilike nego točno.Na tih 400 hektara za xy godina,je prirast toliko i toliko izračunat,toliko i toliko je u to uloženo... Ili ukoliko je sječa već izvršena,koliko je zarade na tih 400 hektara.Ako grješim ispravite me,ali to se radi isključivo zbog zarade.
Mogu ti ja odgovoriti primjerom na x manjoj površini i ne paulonije nego bagrema. Poslije ću ti preračunati na hektar.
Dakle:
površina plohe cca 200 kvadrata (10x20). Sađeno razmak 1,5x1,5 metara. 7x13 sadnica - 91 sadnica.
Prihrana jednom godišnje prije početka vegetacije širom razbacan peletirani konjski gnoj (10 kg).
Nakon šest godina imam stupove visine 5 metara bez grana (orezivano dokle sam mogao).
Prosječni prsni promjer je u debljinskom stupnju 22,5. Ima promjera i 18 i 27. Zlatna sredina je nekih 22,5.
Bruto masa ovih stabala bi bila 91x0,33= 30,03. (0,33 je prosjek tarifa za bagrem za debljinski stupanj 22,5 iz jedinica privatnih šuma).
Ako bi pak mjerio neki prosjek tih stupova onda bi to bili stupovi 5 m dužine i 20 cm promjera - 0,16 kubik jedan.
0,16x91= 14,56 kubika stupova.
Sada ako to preračunamo na površinu od jednog hektara (10000 kvadrata) imamo sljedeće brojke:
cca 4500 sadnica - 1500 kubika bruto mase.
4500x 0,16=720 kubika
1 kubik bagrema ima težinu od 650 - 800 kg (sve zavisi tko je mjerio i pri kolikoj razini vlage).
Sad takvi stupovi kod mene idu po 10-13 eura komad.
Biomasa tvrdog drva ide 220 kuna sirovo po toni. Potražnja je velika.
Srušio sam 24 najdeblja jer su baš rasli na nezgodnom mjestu za stupove. Poslije sam shvatio da bi bilo dobro srušiti i ostale i pobrati sjeme.
Tako da mi je sada ostalo nekih 15-ak.
Eto ispiljeno je bilo oko 25 metara drva. Ogrjev se zna koja je cijena.
Neki kažu da bi trebalo saditi 1x1 metar.
Najidealnije bi bilo imati površinu od 6 hektara. Svake godine posaditi jedan i onda u šestoj godini i saditi i sjeći i tako dalje.
Jedini problem je što se pravilnikom o kulturama kratkih ophodnji bagrem ne smije saditi.