• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

peletiranje slame

  • Temu pokrenuo jasarevic
  • Datum prvog posta
J

jasarevic

Guest
Prije par dana sam citao na forumu da je neko gledao na tv emisiji da farmeri po evropi peletiraju slamu za tov bikova pa me zanima da li je to neko na nasim prostorima vec radio i kakvi su rezultati,da li se pokazalo kao dobro!?? Trazio sam po internetu da vidim kakva je to masina ali se o tome veoma malo zna! I zna li iko cijenu te masine i ostale informacije!? Hvala
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Ono što ja znam je to da je slama žitarica siromašna u sadržaju hranljivih materija odnosno ima vrlo malu svarljivost zbog visokog sadržaja lignina.
Obradom slame se može povećati njena svarljivost ili samo povećati konzumiranje.
Mehanička obrada kao što su: sjeckanje, mljevenje i peletiranje će povećati obim konzumiranja. Međutim ovakva obrada će dovesti do toga da veći dio ovako usitnjenih čestica izađe iz buraga a da prethodno nisu u većoj mjeri bile razložene i pripremljene za dalje varenje.
Što znači da će mljevenje slame povećati njeno konzumiranje ali smanjiti svarljivost.
Ili kako bi to narod rekao: "Na mostu dobio - na ćupriji izgubio"

Pored mehaničke postoji i hemijska obrada slame. Cilj hemijske obrade je rastvaranje lignina, pošto veze između njega, celuloze i hemiceluloze u značajnoj mjeri sprečavaju njeno varenje.
Ova obrada može biti kiselinama ili bazama. Mislim da sam negdje pročitao da postoji i obrada ozonom, to je tzv. oksidacija, a pošto se ozon ne prodaje u poljoprivrednim apotekama ili super marketima, to me nije previše interesovalo.
Najčešća obrada je Natrijum-hidroksidom NaOH.
Postoji još i obrada Amonijakom, pri tom Urea može poslužiti kao izvor amonijaka, pa čak i osoka.

Sve ovo će povećati svarljivost slame ali će uz to i znatno povećati troškove obrade, tako da se opet vraćamo na onaj most i ćupriju iz prethodnog pasusa.

Moj savjet je pusti slamu ona je dobra samo za prostirku. Potrudi se da travu pokosiš na vrijeme a umjesto peletirke kupi samoutovarnu prikolicu ili balirku.

Tov slamom ostavi ludim amerima, čini mi se da su oni radili i oglede gdje su bikove tovili papirom i Ureom!
 
J

jasarevic

Guest
Pretpostavljao sam takvo nesto i otprilike sam znao da su to ludi Ameri radili. Ali sam samo zelio znati Malo vise o tome jer mi se cinilo nelogicnim to i nestvarnim upravo zbog sastava hranjivosti slame. Kod nas ce se uvijek slama koristiti samo za prostirku i nizasta vise. A sto se tice tova bikova,za kvalitetno meso najbolja je prirodna hrana koju sami proizvedemo,to znam iz vlastitog iskustva.
 

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
420
Pozdrav, znali netko kako se slama usitnjuje za peletiranje i da to bude dovoljno sitno. Naime, imam ideju da posijem grašak za zrno, obavim žetvu, sameljem grašak, usitnim slamu, sve skupa pomiješam i speletiram. Dobio bi puno više krme koja uz to ne bi bila tak loše kvalitete jer je sa slamom pomiješano i zrno, moglo bi se davati i u većim količinama, ali naravno uz sijeno i travu tako da i probavljivost ostane zadovoljavajuća?
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Mora biti dosta sitno i fino mljeveno, da se može dovoljno čvrsto sabiti da zadrži oblik. Čime misliš to mljeti i peletirati? Jesi li ikad vidio kako izgleda presa za peletiranje stočne hrane?
 

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
420
Ne, trenutno sam u fazi nabacivanja ideja i informiranja, nakon čega bi vidio koje su mogućnosti, isplativost i opća smislenost. Grašak kao koncentrirano krmivo mi se pokazao jako dobar, makar ga ja nisam sijao još, tj, kupovao sam i šrotao pa sam mislio ove jeseni zasijati 3ha (iz BC-a mi rekoše da oni zrnaš iako je jari siju u jesen, a to bi meni odgovaralo jer u mom podneblju se teško prije kraja ožujka išta može na njivi. E sad što sa 3ha slame? Bio sam čitao da je slama graška dobre kakvoće u rangu lošijih sijena pa bih prvo probao davati kravama možda kao zadnji ili prvi obrok u danu samu neobrađenu slamu pa ako budu jele super, a ako ne budu jele mi je palo na pamet peletiranje sa zrnom. 3ha graška je meni 3ha manje sijena pa moram nešto s tom slamom napraviti jer ovdje zemlje nema u izobilju.
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Jesi li razmišljao o tome da radiš sjenažu graška. Na taj način bi iskoristio i zrno i stabljiku dok je još dobre kvalitete i svarljivosti.
A peletiranje slame graška ili bilo čega drugog, je složen i skup proces da bi bilo isplativo u nekakvoj "homemade" izvedbi za svoje potrebe. Mlinovi i prese su dosta skupi a da ih sam praviš, opet će biti preskupo.
 

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
420
radi se o tome da ako radim sjenažu onda ću radije raditi sjenažu višegodišnjih smjesa trava i leguminoza. Ne vidim potrebu za sjenažom graška ako imam sjenažu npr crvene djeteline i talijanskog ljulja, Lucerne i engleskog ljulja ili smilkjite i repka, vlasulje npr, a bez oranja svake godine. Grašak mi je kao dodatno krmivo koje mi igra ulogu tek u slučaju nužde ili ako mi se ishrana sjenažom ili travnom silažom pokaže promašena. još alternatiova mi je da napravim ako krave ne bi jele samu slamu graška pelete od te slame za ogrjev ako bi bilo isplativo ili ako ništa, zaoravanje
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Pelet od slame ima malu kaloričnu vrijednost, tako da za ogrijev nije isplativo. Najbolja opcija je zaoravanje, popravljaš sastav zemljišta a iza graška ostaje i dio azota u zemljištu, tako da je on dobra pretkultura za sve žitarice i trave koje siješ posle njega.
 
Na vrh