• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pilići-pilenke bolesti

mago

Novi član
Tu od
11 Velj 2014
Poruka
26
Poštovani,
Evo da li mi možete pomoći
Pilići bili svi normalna živahni i sve tako do 3 mjeseca starosti. Sa 3 mjeseca su počeli se neki odvajati i sada sa skoro 4 mjeseca ugibaju.
Neki imaju proljev, žute boje. slabi su spuštaju krila, zatvorene oči pokunjeni. Trude se jesti svi jedu i sve ali ne napreduju već propadaju.
I sve su većinom ženske dok su muški mladi pjetlići lijepi
Pa si mislim da nije problem šta su zajedno oba spola pa jači potiskuju slabije ženke i sada ove oslabila i napala ih neka bolest ali koja kada ima toliko simptoma.
Ka malima ima preventivno dao antibiotik, vitamine.
Sada im isto dva dana dao antibiotik, jabučni ocat, vitamine ali ne ide na bolje već gore.
Da li ste imali sličan problem i jeste li ga uspjeli i kako riješiti?

Hvala
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Nisi napisao o kakvim se pilicima radi. Ako su svi zajedno a napada samo zenke onda ne bi bila bolest. Koliko komada imas i na kojjem prostoru i u kakvim uvjetima drzis. Vjerojatno su to u pitanju neke nesilice posto su vec 4 mjeseca. Po mojem ili im je hrana preslaba ili su prenatrpani pa muski stoje na hrani i ne daju jesti drugima. Svakako odvoji ove kunjave od zdravih , odnosno muske od zenskih jer mladi pjevci zaskacu zenke i bez veze ih muce. Hranu im pojacaj i najbolje da su ti na samo kupovnoj sve dok ne prenesu. U vodu stavljaj muvisel. Hranu uvijek da imaju tako da su pune. Ne mozes hraniti slabom hranom tj. pilice od dva tjedna istom kao i kad navrse 4mjeseca jer jedu al ne dobivaju sta im treba.

. Vidi kod veterinara da ti da da ih procjepis ako nisi. Isto nesto za proljev. Izbaci zeleno i kruh ako dajes. Naveo si premalo podataka. Svakako je steta kad si se mucio oko njih.
 

mago

Novi član
Tu od
11 Velj 2014
Poruka
26
Pilići su domaći mješani izležene kod mene u inkubatoru.
Nisu samo ženske slabe ali većina ženski je, a ima i poneki mužjak ali samo 2 ostalo sve ženske.
Imam sada je ostalo još 66 komada
Imaju 10 kvadrata zatvorenog prostora i 20 kvadrata otvorenog ali rijetko izlaze van drže se rađe unutra.
Imaju stalno hrane dobivaju kukuruz i pšenicu plus vivacal i povremeno muvisel u vodu
Tako da stvarno ne znam 3 mjeseca su normalno napredovala a sada nikako osim tih muških koji idu dobro
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Znam za jedan slucaj prije par godina slican ovom. Pilici , konkretno brame, lijepo napreduju i stasaju da bi naglo kopnili i krepavali. Naknadno se utvrdilo da mu je vec sama zaraza bila u inkubatoru. Sve je bilo dobro dok nisu poceli gubiti orjentaciju i vrtit se u krug. Na kraju uginu i neki u sjedecem polozaju kao da samo zaspu.
Svakako bi prebro i odvojio zdrave a ovima davao samo smjesu i vodu. Ocat izbaci za sada jer im on samo iritira zeludac. Pazi da ti imaju cijelo vrijeme svjetlo i da nisu na vlaznom i propuhu. U jednu posudu bi im dao cisti srot a u drugu samu smjesu pa ces vidjeti sto jedu. Vjerojatno bez veterinara i jakog antibiotika sirokog spektra nebu puno poboljsanja al ak neces trositi na veterinu onda im barem olaksaj kak mozes.
 

mago

Novi član
Tu od
11 Velj 2014
Poruka
26
A ne znam davao sam im tri puta po par dan trisulfon preventivno
I sve je bilo super
A sada odjednom problem pa ne znam čudno mi pa me strah da nije nešto virusno
Jer za bakterije su dobivali sve preventivno plus vitamine pa jedino ako je neki virus pa kako su ženke slabije one ugibaju
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Da nosis uginulog ili izmet na analizu to bu kostalo. Po zraku svasta dodje iako im pruzis sve uvjete. Zato neki krepaju a nekima nije nista. Svakako drzi cistim i dezinficiraj prostoriju i posude. Odstranjuj proljev i zasrane tj. krepane. Il bu to stalo il ti ak ih ne ljecis svi budu otisli. Meni se znalo desit da stane samo od sebe al na ovak puno komada je velika steta.
 

mago

Novi član
Tu od
11 Velj 2014
Poruka
26
Da su to mali pilići do mjesec dana starosti sve bi to bilo i normalno. Ali ovako nakon tri i pol mjeseca da krene i relativno naglo ne znam. A dobivali preventivu i sve.
Ipak imaju već 4 mjeseca još malo i bile mi kokoši koje bi nesle.
Čini mi se da je to ipak nešto došlo iz jajeta i da sam pogriješio što ih nisam dezinficirao.
Ja sa svojim jajima još nikad takav slučaj nisam imao
 

mago

Novi član
Tu od
11 Velj 2014
Poruka
26
Ti koji su takvi većinom spavaju i drže oči zatvorene
Trgneš ih odmah pobjegnu maknu se i opet zatvore oči i dalje, onako stisnuta glava, vrat
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Dal im mozda glava i kresta imaju nekakvu plavu ili ljubicastu boju? Sjetio sam se da su tak izgledali. Ak je to onda nemaju puno izgleda.
 

mago

Novi član
Tu od
11 Velj 2014
Poruka
26
Ne nemaju samo je svjetlija bjelkasta nije ono jarko crvena kao kod ovih jako vitalnih i većih jačih pijetlića
 

mago

Novi član
Tu od
11 Velj 2014
Poruka
26
Čini mi se sve šta više gledam i promatram da se ipak radi o kokcidiozi koja je dugo prisutna jako ih oslabila a pravi antibiotik nema
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Prije rata je bilo za kupit onaj crveni geomicin prasak , mislim od galenike ili sl. On je bio jak i za sve. Daval sam ga i kunicima. Sad te pita jel trebas za pilice ili za kokosi a ne valja nist, sama vodica. Jos ti uzmeju prvo novce za recept pa ti ga onda prodaju. Ima kupit nekakav prasak u smedjoj ili sivoj vrecici pakiran kao gotova juha. Ne znam kak se zove i nije skup, al uglavnom trazis za kihanje kokosi. To umutis u vodu i stavis jaku dozu vise neg pise u malo srota tak da sve pojedu. Nista im drugo ne davat da samo im to bude dostupno dok ne pojedu. Koji su kunjali i dremali su dosli k sebi a zdravi su postali otporni. Samo nesmijes uzimat jaja ni meso dok to jedu. Trebal bi imati nekog u veterinarskoj. Danas ovi samo znaju cucke i macke cjepit po stanovima.
 

mago

Novi član
Tu od
11 Velj 2014
Poruka
26
Da baš tako
A u kolikom je pakiranju taj prašak?
To se miješa znači u hranu a ne u vodu?
Da geomicina više nema dok ga je bilo sam samo to koristio nije bio ni skup a super stvar
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Ima geomicina samo vise nist ne vredi ili su postale bolesti otporne na njega. Ovo za kihanje kod kokosi je kostalo petnajstak kuna a pokazalo se dobrim. Velim da je pakirano kao gotova juha u vrecici samo je omot sivkast. Znaci pomjesas ga u hranu , najbolje kupovnu smjesu ili srot a i u vodu. Napravis gusce a manje tak da je jace i da sve pojedu. Vidim da si daval i trisulfon. Probaj nekak nasipat sa onom zliciom direkt piletu u usta pol zlicice. Isto ak imas spricu razredi s vodom pa direkt u kljun. Malo je na pocetku dok ne naucis teze. To zato jer ti ovi bolesni vjerojatno nece ni piti ni jesti pa se badava pred njima lijek samo kvari. A i dobro je jer su ti vjerojatno vec dehidrirali. Ionak nemas sta izgubit ak probas. Ak su izgubili volju sami jest i pit onda badava stoji sve pred njima.
 

mago

Novi član
Tu od
11 Velj 2014
Poruka
26
Ma kod nas ga nema pitaš ga i kažu da ga više nema tako da ne kužim to je i meni čudno da ga više nama.
A kod nas ga već 5 godina nemaju.
Juha? Tekućina u vrećici ili?
To u kljun sa trisulfonom sa špricom mogu probati.
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Nije juha nego je pakirano kao koncentrat juhe u vrecici. Evo bio sam na sajmu danas i prodaju se mlade kokice . Sve je to hranjeno i drzano pod staklenim zvonom i moras nad njima titrati da prezivi. Kad ih doneses doma onda se sokiraju jer nemaju ono na sto su nauceni. Zato je najbolje ono sto se izlegne ispod kvocke doma i sto odma hoda a ne nikakvi inkubatori i kerefeke.
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Ako netko zna sta bi to bilo i zbog cega se desava da mladim kokosima kao da ispadne crijevo. Otraga im izadje kao nesto crveno i krvavo. Jel to ne moze snesti jaje ili sta. Uglavnom to se povremeno desi i poslije nekoliko dana kokos ugine.
 

tototozg

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2015
Poruka
596
Tak je i kod mene bilo kod dvije mlade kokosi. Nemam pojma...ja sam isto to povezal sa nesenjem
 

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
171
Postovani imam problem. Naime izveo sam 22 pileta pre 7 nedelja. Kupio im koncentrar pustao non stop napolje. Napredovali su brzo i dobro. Svi su na izgled bili zdravi. Pre 5 dana su neki dobili proliv, poceli da se kostrese i da se zavlace po coskovima. Sutradan je jedno umrlo. Do uvece jos dva. Narednog jutra jos jedno. Ostalo troje bolesnih sam odvojio. Jedno je umrlo prekljuce drugo juce. Sta bi to moglo da bude kad ih tako brzo ubi? Molim za pomoc.
 

Najnoviji postovi

Na vrh