• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pirika, ili ti ga troskot

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
746
Neznam jesam li pogodija misto za postavit pitanje, učinilo mi se pogodno, jer povrće sadim..
Zanima me kako rješavate piriku (troskot), iz vrta?Ja sam imao na jednom komadu zemlje raširenu piriku..Zemlju sam dobija od tetke, a ima sam već zemlju do nje..I prinija piriku mutom od nje na moju zemlju:fiery:..
Mali komad se nekako izvadi vilama ili motikom, ali ima je dosta..

Na "njenoj" zemlji nisam još ništa sadija, nego samo freza, i piriku poprska cidokorom..
I mislim opet ove godine jer je priživila ozbiljnije doze cidokora..:icon_e_sad:
E sad čime ju najbolje rješit, i kako izvadit cidokor, onda iz zemlje??
Znam za konoplju, ali mi se neda zayebavat sa pandurima..

Šta još vadi cidokor iz zemlje??

Ima li šta, da se može posadit, da se hrani cidokorom, A da isti ne taloži u plod??

Pitam li puno??:icon_twisted:

Kemiju baš nikakvu ne koristim osim za rješavanje pirike, i jako mi je važno rješit se glifosfata iz zemlje nakon šta se rješim pirike.. Spreman sam npr, sadit 2 godine nešto za pokosit i zapalit, ili poklonit nekome, tipa djeteline ili pšenice, ako ne bude skupo sjeme..Ako će to ugušit i iskorijenit piriku..
 
Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Piriku kada bude barem dvadeset . trideset cm visine pošpricaj sa Fusilade forte - najviša doza ide.Možaš i Focus ultra, Agile..... pričekaj jedno dva - tri tjedna i možeš obrađivati - bolje tri.Možeš je špricati i kada kultura raste ako kultura nije uskolisna.

Cidokor će se sam razgraditi kroz godinu,ne vidim zašto bi ga trebalo "vaditi" iz zemlje. Ima nekih biljaka koje na sebe vežu teške metale iz zemlje,ali onda ih moraš komplet uklanjti sa površine - pokupiti i odnjeti ili otpeljati na neku deponiju.Imaš li volje i vremena za to?

Inače,sprema se zabrana upotrebe glifosata, predpostavljam onda i proizviodnje.


Od paljenja ništa - sve što je u biljci,nakon paljenaja padne na zemlju i oranjem ćeš to opet unjeti tlo.

A zašto paničariš sa glifosatom?
 

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
746
Jer želim 100% čisto za sebe i svoju dicu..
Ja ne prodajem povrće, a glifosfata imam debelo previše u sebi jer se talože u organizmu, a ja nemogu sve proizvest da ne jedem hranu iz dućana..
Cidokor se istina raspadne, ali ono na šta se raspadne, nije ništa manji problem..I ne raspada se..Taloži se..
Dakle da bi se moj organizam šta lakše oslobadjao tih otrova, trebam ih šta manje unositi u organizam..
Već nekoliko godina ja imam polovičan prinos, bez grama ikakve kemije, ali s unaprijed posadjeno duplo više, nego šta bi kemičari posadili..
Moje biljke tako neće iscijediti zemlju više nego ista može podnosit..
A kad pogledam po Segetu verduru, duplo "bolja" nego moja..i ima je duplo više..Ni trava u Segetu ne raste...
Ajme onom ko to jede...
Zato me zanimaju biljke koje će te glifosfate pojest i koje ću onda maknit sa zemlje..
Po mogućnosti neke koje će dobro pokrit zemlju i dodatno ugušit bilo kakav korov..
 
Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A dobro,kako želiš....ti najbolje znaš kolko si ga koristio,ali ako je to bilo povremeno,ne trebaš baš institirati na nula tolerancije. Bude priroda napravila svoje s vremenom. A ionako se ne možeš sto posto zaštititi od kemije - unosiš je sa kruhom,čokoladom,sladoledom, mesom, svime što staviš u usta - a baš sve ne možeš sam si proizvesti.
Treba paziti ,ali i u svemu imati mjere.

Ajd mi rekni ako si iz Segeta, jel znaš Vicka Poljičanina?
 

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
bubamarac ako se toliko razumiješ u glifosate i njegov raspad njegove ostatke .A DOBRO TI JE OBJASNILA JOHABICA ----kako neznaš da pirika i troskot nisu iste biljke --- moje mišljenje je da ti malo previše filozofiraš
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Prije nekih četiri godine uzeli smo od susjeda jednu parcelu (3.500m2) u zakup na kojoj se raširila pirika ili ti ga troskot. Pirika je korov nekultuviranih zemljišta. Riješili smo je kultivacijom ili ti ga obradom zemljišta. Duboka brazda na jesen (poberete korijenje pirike), plitka brazda na proljeće(poberete korijenje pirike grapanjem), sadnja kulture koja se pobere do ljeta(krumpir), plitka brazda na ljeto (poberete korijenje pirike grapanjem), sadnja jesenske kulture(lisnato povreće) ili pustite izorano da se tlo peče na ljetnom suncu, jesenska brazda itd. Kakva kemija, kultivacijom tla riješiti ćete se pirike za dvije-tri sezone. Mi jesmo probajte i vi.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
E moj @Petula - kad te ovako čitam mislim nešt - a dobar si - pravi entuzijast. To ti tako kod mene nebi išlo. Ima ona gadnu manu - ako ostane samo malecki rizomčić, za godinu ,dvije eto nje opet. Mi smo ti sa jednom kulturom godišnje,i sa dvadesetak jutara, pa kad se jednom ona negdje udomaći - nema te ručne sile koja će je uspjeti eliminirati. Zapravo je nemaš kada, a i vremenski je ne stigneš.Zato herbicid odradi temeljno i mirna Bosna.
 

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
petula nemože tako Pirika ili lat.AGROPYRUM REPENS je jedan korov. A Zubaća ili kod vas Troskot lat.Cyndon dactylon je druga biljka odnosno korov, nisam vas mislio zezat jednostavno to su dvije biljke
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Kod nas postoji zgodno objašnjenje o izdržljivosti pirike. Suši je u dimnjaku 7 godina i posadi u zemlju i opet će narasti...
Teško će se pirika bez kemije maknut sa zemlje, obrada zemlje slabo pomaže, duboka još kolko tolko, ali plitko čačkanje nikako.
Znam da kemija nije neko rješenje za ekologe entuzijaste, ali 8-10 litara glifosata na hektar će ju dobro stresti, iza toga širokolisna kultura i neki gramicid. Ko ima ekološko rješenje da funkcionira, volio bih da podijeli s nama jer i mi imamo vrt za svoje potrebe, bar onoga što ne proizvodimo na polju.
 

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
746
Piriku neki ovdi zovu i troskot..Čuja sam i ja da postoje 2 biljke, ali neznam kako izgledaju, ni kako zvat "moju"..Ja imam ovu o kojoj johabica priča, koja izgleda kao podzemni konop s čvorovima, a vani je izrazito uskolisna..

Možda i pametujem..Tad ne dobijem informaciju..
Napisa sam da imam samo mutu, a odgovor- duboka brazda, plitka brazda...ok...Imam šta sam i ima...

Nikako nije korov zapuštenog zemljišta, (po mom skromnom iskustvu) jer se lako iskorijeni zapuštanjem zemlje na 10tak godina, (a to ne želim)..jednostavno ju uguše višlje trave..i ja ju imam na zemlji koju je tetka donekle održavala, frezala, a moja (koja je bila moja i dok sam radija vani) je do prije 3-4 godine bila samo ponekad pokošena, i tu se pirika nije uspila održat..
Triba joj svitla a niska je..Zato kroz povrće raste ka luda i širi se ka taksifolija..Širi se najefikasnije- kultiviranjem, frezom..Po po metra ode u dubinu,pa se iz dubine vraća..

Plitka brazda, nemam čime, duboka brazda, nemam čime, i tako opet..
Nemam veći traktor, a plaćat drugom, mi se čini suludo.. Koštalo bi ka svetog petra kajgana..
Jel ima netko još kakvu ideju ili saznanja?

A dobro,kako želiš....ti najbolje znaš kolko si ga koristio,ali ako je to bilo povremeno,ne trebaš baš institirati na nula tolerancije. Bude priroda napravila svoje s vremenom. A ionako se ne možeš sto posto zaštititi od kemije - unosiš je sa kruhom,čokoladom,sladoledom, mesom, svime što staviš u usta - a baš sve ne možeš sam si proizvesti.
Treba paziti ,ali i u svemu imati mjere.

Ajd mi rekni ako si iz Segeta, jel znaš Vicka Poljičanina?

Bilo je jednom..Poprskao sam samo piriku jednom, s 1/4 žešćim omjerom od preporuke s boce od cidokora..
Posušila se površinski, ostavija sam ju oko 2 miseca i nedavno prefreza..
Korjenje se nije raspalo, freza ga je isjeckala na par centi komadiće..Oće li opet buknit-vjerovatno oće..Nisam ju prska u proliće,nego najesen..
Očekiva sam da ću morat ponovit prskanje, jednom, ili dvaput..

Prvi put su bile ogromne fleke i pokrile su nekih 300-400 kvadrata..
(Kako sam počea ozbiljnije to radit, i maka visoke trave, proširila se ka požar..)
Sad očekujem da nikne opet, u nešto sitnijem postotku, pa da ponovim poprskam u proliće kad bude u najbujnijem stadiju..
Prije lita opet frezanje..Tija sam tako prošle godine, ali je livala kiša nenormalno cilo lito..Nadam se da će ovo lito i sunce odradit svoje..Da ću ostatke potuć kombinacijom, 1.otrov, 2.sunce, 3.freza...
Da treći put neću morat prskat..

Do tada ću valjda nać šta da sadim da mi počisti zemlju..Da ju za godinu-dvi imam čistu i za sebe da nešto sadim..Inače kad otrove već pojedeš,dobro ih iz organizma čiste Trišnje..Kaštelanske..:icon_twisted:

Iz Segeta nisam,nego iz Kaštela..Tog Vicka neznam, iako mi prezime zvuči poznato..Ja nisam poljoprivrednik profesionalno, to mi je hobi..
Imam 1000m2 čiste zemlje pa mi ovih 1200 nije "oglavu", imat ću hranu s čiste parcele..živila..
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
ajde da napravimo neki sumarum vjerojatno je kod tebe troskot ili zubaća to je puno gore od obićne pirke kako ti je savjetovao cabage samo 10 litara po hektaru glifosata i to u fazi intenzivnog porasta korova bit će rezultata .A mehanićko uništavanje korova jako teško i teško ćeš je se riješiti inaće kod nas kažu da je to korov loše obrade tla odnosno oranja. Kako je neko napisao i velika doza graminicida u jeku proizvodnje bi dala rezultata ,,međutim ti si ekološki osviješten pa motika i naprijed
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Rado bih pomogao ali kako nemam iskustva sa herbicidima, jer ih ne koristim, ne mogu. Nismo mi veliko gospodarstvo (sveukupno 3ha) pa sve radimo mehanički - što strojno što ručno uništavanje korova. Stignemo sve i na vrijeme i kako uspjevamo dvije kulture godišnje okrenuti korovi, a međi njima i troskot, ne uspjevaju se usjemeniti i širiti.
Evo primjera biološkog herbicida , ha,ha,ha nakon okopavanja kuruze (između redova frezom, a u redu motika) prešlo se u tikvice.
dhamg9.jpg
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Pirika se raznožava i sjemenom i rizomima(veg.dijelovima korijena) i što se više usitnjava korijen to se više i bolje širi.Treba ići većom dozom glifosata i ništa ne obrađivati dok god korijen ne bude potpuno mrtav.
 

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
746
Gledam danas korjenja od pirike po zemlji ima more..Milijun sitnih komadića šta je muta isjeckala..:icon_rofl:
Ko zna koliko je tog korjenja unutra u zemlji kad je onoliko na površini..:frown:
Iskreno se nadam da ga je cidokor ubija, jer će inače pirika buknit u epskim razmjerima...:icon_cool:
 

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
746
Sazna sam iz pouzdanih izvora, šta vadi cidokor i glifosfate iz zemlje, a da ne traži dozvolu od policije..

Suncokret..
Triba ga zapalit kad naraste, van parcele koja se čisti.

Pa u sjeni informacije da su ujedinjeni narodi označili cidokor ili sličan američki puno poznatiji proizvod uzročnikom raka, ovo nekom može bit važna informacija.
 

gonzo1

Novi član
Tu od
12 Kol 2014
Poruka
5
Troskot se bez korištenja herbicida može u dobroj mjeri smanjiti ako se zemlja prevrne plugom u kolovozu,tj. kad je sušno i vruće razdoblje, a zemlja suha.
 

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
746
Preživila je frezanja u 6,7,i 8 misecu.Iste godine.Sušne.:mad::

Ove godine ako nikne, tamo di je prskana prošle jeseni, (i tamo di nije,) prskat ćemo sad na proliće kad bude veća, a iza misec dva, ćemo ju frezat, možda i više puta, nakon zadnje kiše, oko polovice 6 miseca ,da ju sunce pomiluje...
 
Posljednje uređivanje:

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Probajte kombinaciju chikara 25 wg u kombinaciji sa gifosatom ako je to ne ubije nezna sta ce onda,,,

samo koncentracija neka nebude manja od 6-7 litara na hektar,,,
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Frezanjem nećeš postići ništa osim što ćeš je razmnožiti - iz svakog konmadića će niknuti nova biljka. Ako ne želiš glifosatom probaj kada bude u najjačoj vegetaciji - pred stvaranjem sjemena, pošpricati sa otopinom ureje - najjačom mogućom koncentracijom koju uspiješ napraviti. Rastopi ureju u vrućoj vodi,jer ona hladi tekućinu, i čim je voda toplija, u litri rastava veću gramažu ureje. Uspiješ li napraviti više od dvadesetpostotne koncentracije, moglo bi biti uspjeha i u uništavanju korijena - ali ne tvrdim sa sigurnošću.
ZATO TI PREPORUČAM DA IPAK IDEŠ SA GLIFOSATOM - PRIJE NEGO BUDE POVUČEN SA TRŽIŠTA JER JE U TOKU PRIJEDLOG ZA SKIDANJE SA DOZVOLJENE LISTE, I NA NAJVEĆU DOPUŠTENU PRIMJENU DODAŠ ćim veću koncentraciju rastopljene ureje.
O bem ti velka slova, ne ispravlja mi se.....
 

Najnoviji postovi

Na vrh