• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pitanja vezana za OPG

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
616
Kako ide procedura prebacivanja mog OPG a koji je van sustava PDV u OPG koji je u njemu? :) Pojma nemam o tim stvarima, molim pomoć. Koji bi mi troškovi bili na mjesečnoj bazi i inače što mi sve treba (knjigovođa?). Vrlo mala ulaganja imam na godišnjoj bazi tako da neka prebijanja PDV-a nisu realna opcija ali dogovorio sam za ovu godinu prodaju proizvoda u iznosu koji će biti iznad 300k kn, do sada bi uvijek gledao da bude manje od toga samo da ne uđem u taj sustav no ne mogu više. S firmom kojom radim nema muljanja na način da im dajem više računa drugih OPG pa da se tako uplaćuje, eventualno bi mi prošlo da otvorim drugi OPG na svoju ženu pa da drugi dio isporučujem tako.
Može li još uvijek imati dva OPG-a na istoj adresi, tj. znam da može no dopušta li se više otvaranje novih takvih?
 

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,560
U sustav možeš ući sa 1.1.2022.ne prije,treba ti knjigovođa koji ti je cca 300 do 400 kn mjesečno. I plaćaš na poreznoj prijavi 24% poreza na dobit. Po meni ak imaš toliki promet onda nemaš kaj razmišljati.
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,332
Može se ući i prije, podnese se zahtjev, no bolje ne. Vjerojatno ste sad u paušalu, što je i bolje, a onda dok budu nagodinu obračuni prebacivat će vas u oporezivanje na dohodak i silom zakona u pdv. Pošto već znate da ćete imati više od tog iznosa, nebi bilo loše naći knjigovođu, ja mu dajem punomoć za moju e poreznu i onda on to prati stalno u slučaju dugova ili da oni tamo nešto ne zeznu, pogotovo dok će vas seliti iz sustava u sustav jer se i meni tu dogodio problem.
OPGi supružnika su na novo nemogući koliko znam, ali firma recimo jdoo neki i opg jesu koliko sam upućen.

Kolega je naveo da se plaća porez na dobit što je dosta skuplje od paušala i veći doprinosi za cca 500 ili 600 kn, zato sam spomenuo, netreba ulazit prije nego što se mora.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,842
U pdv možeš bilo kada tokom godine na zahtjev ali si 5 godina obvezan biti u njemu.
Onaj mjesec kada pređeš 300k kn,obavezan si se prijaviti u PDV i sa 1. danom sljedećeg mjeseca si u PDVu;)
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
obaveza ostanka u pdv-u je 3 godine od dobrovoljnog ulaska...
po sili zakona ti je najbolje, ako prijeđeš 300 tisuća upišeš se sljedeći mjesec...
 

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,560
Pardon znam da je bilo 2016.za dobrovoljni ulazak se moglo sa 1.1.a za prisilni je prelazak 300 tisuća. Samo treba imat jako dobrog knjigovođu i nikakvih problema ak je takav promet u pitanju. Jer ak nije baš dobar koji ti bude savjetovao i pomogao onda si izgorio.
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
616
Zahvaljujem svima, no evo mene sa još glupih pitanja. :)

Nisam do sada plaćao paušalno ništa, iako je na mom računu bilo blizu tog praga. Jesam li sam trebao nešto raditi po tom pitanju ili trebao čekati da mi dođe "čestitka", ako dođe...?

Znači radim ugovor sa jednom firmom kao i lani, isporučujem robu većinom od 15.06. do 15.09., fakturiram kao OPG koji nije u sustavu PDV-a i što u trenutku kad se pređe taj prag, onda bi im trebao tada fakturirati sa Pdv-om?
Ako bude 400k kn na računu, porez moram platiti na sav iznos a sve do 300k sam ispostavljao račune bez PDV-a?
I koliko je uopće PDV na poljoprivredne proizvode, 13%?
 

blackout

Aktivni član
Tu od
1 Ruj 2017
Poruka
406
Kad već toliko prometa imaš,potreban ti je profesionalan savjet čovjeka koji se tim poslom bavi, a zove se knjigovođa....
 

irvine156

Iskusan lik
Tu od
10 Svi 2012
Poruka
797
Po prelasku 300tkn se ulazi u sustav pdv-a.
Nije 13% na sve već samo na neke proizvode.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
pdv plaćaš samo na račun na kojem si ga obračunao...kak plati pdv na nešto di ga nisi bio obavezan obračunavati?
druga stvar na koju moraš pazit je upisivanje dugotrajne imovine...na sve si dosad platio pdv...:oops:
ja tak volim bit ispod "radara", neopisivo mi to zadovoljstvo radi... 🤭
 

blackout

Aktivni član
Tu od
1 Ruj 2017
Poruka
406
Maknuli evidenciju, a hrpa ljudi nije popunila, sad se priča da će ići umanjenje poticaja za one koji nisu predali
 

blackout

Aktivni član
Tu od
1 Ruj 2017
Poruka
406
Je predaja poticaja, ali ne znam hoće vratiti u agroneta da se može unositi ta evdencija o prodaji
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,332
Ja sam baš za tu evidenciju pročitao, tako su pisali na fejsu jer je isto pitanje bilo postavljeno. Ja isto nisam popunio.
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,558
To je stvarno užasno...

Jedan koji se bavi programima za ruralne i takvim stvarima kaže da to uopće ne treba unositi, nego ILI tamo na Agronet, ILI kod kuće papirnato, ako dođe inspekcija.
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,332
Pa ja zato nisam jer mi je teta iz savjetodavne poslala da se mora popunit i poslat, a kasnije je poslala da se to ispuni i čuva doma. Pokušao jesam, ali mi nije išlo, kasnije to smetnuo s uma i zaboravio dok sam radio upisnik, krenuo posao, na kraju nisam, jbg, ali ako je produžen rok ispunit ću, kolega je bio u agenciji i savjetodavnoj, pitao, znaju ispunit, riješili mu, ali nitko ne zna detaljno reć šta će s tim, kakve sankcije, kad itd...
 

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,524
Kaj se tiće samog ispunjavanja, imaju upute i vrlo lako se to na agronetu radi, i dok popuniš ostane to u agronetu a možeš si i skinut i isprintat onda pdf taj.
 

Najnoviji postovi

Na vrh