• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pitanje za autoelektričare???

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
i kad je sistem dva akumulatora da formiraju 12v paralelna veza jedan akumulator je skoro zapostavljen po pitanju punjenja.treba im menjati mesta.ovako nemozes napuniti sigurno .previse je to komplikacija po meni.jesi razmisljao da ubacis jos jedan hladnjak sa kucistem i da prespojis crevima.imas t raskrsnice kao i plin kad se montira.mnogo prostije resenje a netrazi ni gorivo. jedino ako nemislis na grejanje dok neradi motor pa ti onda treba vebasto.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
i kad je sistem dva akumulatora da formiraju 12v paralelna veza jedan akumulator je skoro zapostavljen po pitanju punjenja.treba im menjati mesta.ovako nemozes napuniti sigurno .previse je to komplikacija po meni.jesi razmisljao da ubacis jos jedan hladnjak sa kucistem i da prespojis crevima.imas t raskrsnice kao i plin kad se montira.mnogo prostije resenje a netrazi ni gorivo. jedino ako nemislis na grejanje dok neradi motor pa ti onda treba vebasto.

gore navedeni tip grijanja sam htio ugraditi jer je manji i kompaktniji od ovog što imam već.čisto grijanje na vodu preko hladnjaka mi je u zimskim uvjetima nedovoljno zbog veličine unutrašnjosti vozila. ali koliko vidim nema od toga ništa pa ću odustati od pregradnje i tražiti nešto sa 12 V.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Moj si je ujak na IMT 560 ugadil upaljač iznad akumulatora i tu šteka pretvarač sa 12V na 220V. Kad dođe u vinograd, iz klijeti povuče kabal uizašteka ga u upaljač i ima kompletnu rasvijetu u klijeti, tjera pumpu za pretakanje vina 220v s nekim manjim motorom, do max 0.35 kw i tak neke sitnice i nevjerojatno je to da sve radi preko akumulatora od 140 Ah :)

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
jesi li razmisljao o grejacima na butan.cini mi se da je stric na predhodnoj kamp prikolici imao neki vebasto na butan .menjao je za camac pa nemogu videti. verovatno to neko ima pa da ti pojasni.a mozes pogledati negde ako ima ruskih vozila ,kombija itd .na njima cesto ima vebasta svakakvih.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
ne.plin nedolazi u obzir.treba veći spremnik,treba dosta tih sigurnosnih stvarčica,a plinu nevjerujem nikako

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ukucaj na guglu vebasto za grejanje na 12v. sad sam gledao imaju nekih na plin ,dizel i resenja na struju.mozda ti to pomogne u resavanju

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Ne kužim zašto se nebi punil? Da se ne prazni osim ak radi taj 24v potrošač je jasno. Al zašto se nebi punil ak ima regler za dodatni akumulator? Taj regler uključi punjenje pomočnog akumulatora tek kad glavni napuni. Tak da tu problema nebi smjelo biti.
Za pizgauera je zakon taj zračni. Zračni ima največu prednost ako hočeš sa njim grijati prostor.Vodeni je potom bolji kaj predgrijava motor....

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Ne kužim zašto se nebi punil? Da se ne prazni osim ak radi taj 24v potrošač je jasno. Al zašto se nebi punil ak ima regler za dodatni akumulator? Taj regler uključi punjenje pomočnog akumulatora tek kad glavni napuni. Tak da tu problema nebi smjelo biti.
Za pizgauera je zakon taj zračni. Zračni ima največu prednost ako hočeš sa njim grijati prostor.Vodeni je potom bolji kaj predgrijava motor....

moj pinc je sad tdi,stavio sam mu drugi motor,i ima vodeno hlađenje.bez obzira na to,on se na vodeno hlađenje nikad nemože tako brzo ugrijati kao sa webastom.

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Onda si ljepo ubaci prirubnicu na glavi koja ima 3 električna grijača.Brže se bu grijala kabina.Možeš to složit automatsko ili manual kak ti je bolje.Možda bi mogel i staviti veći izmjenivač u kabini.... videl sam i kombinacije s dvije takve prirubnice...
Koliki ti je generator?

Stim da to nikako nije zamjena za zračni webasto.Samo pomoč da se tdijac brže zgrije!

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Onda si ljepo ubaci prirubnicu na glavi koja ima 3 električna grijača.Brže se bu grijala kabina.Možeš to složit automatsko ili manual kak ti je bolje.Možda bi mogel i staviti veći izmjenivač u kabini.... videl sam i kombinacije s dvije takve prirubnice...
Koliki ti je generator?

Stim da to nikako nije zamjena za zračni webasto.Samo pomoč da se tdijac brže zgrije!

imas neku fotku te prirubnice da znam o cemu je rijec,nisam se sa tim susretao.i naravno izmjenjivac?? na koji generator mislis??

Zac540

Član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
604
Prirubnica ti je na glavi motora i na njoj su ti ti grijači,ak na tu prirubnicu PUKI misli.
Vidjet čemo ak nema nikakve slike budem ti ja poslikao jer imam doma dva motora s tom prirubnicom

kordunaš

Član
Tu od
30 Ruj 2011
Poruka
95
imas neku fotku te prirubnice da znam o cemu je rijec,nisam se sa tim susretao.i naravno izmjenjivac?? na koji generator mislis??

čovijek misli na generator - alternator koliko je ampera , bilo bi poželjno da je najmanje 120A , shvatio sam o čemu tumačite , Puki22 ti obijašnjava da staviš prirubnice sa grijačima koje imaju 1,9 TDI motori a nalaze se na račvi vode antifriza po tri komada ako bi upario dva imao bi znači šest električni grijača i brže bi motor postigao radnu temperaturu i zagrijao kabinu ...

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Ma bravo dečki!
Točno to mislim slike nemogu nači ali mogu ih poslikat u ponedeljak na poslu.
TDi se tvornički slabo grije pa neki imaju to električno dogrijavanje.
Al opet je TERMOTOP daleko bolja stvar.Pa još ak uzmeš u obzir prednosti koje ti donosi drugi ponočni akumulator....

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Evo slike!
413fee15b29d344c_zpsbbdbb009.jpg

038121133A-028121145B_zps393a45bf.jpg

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
@puki22 daj mi reci na drugoj slici to su grijaci sta griju vodu ili jer imam takav dio na octavi 1.9TDI a sad kad je zima nemoze se zagrijat na radnu temperaturu

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
svi dizeli zimi teze postizu radnu temp, a pogotovu turbo verzije . ovo je lepo resenje ali dosta se moze postici i obicnim parcetom kartona ispred hladnjaka.na velikom minusu ja zatvorim i dve trecine samo deo gde je ventilator ne. grejanje je mnogo bolje i postize se radna temperatura a bez opterecivanja el. sistema. zimi je i ovako preopterecen a kamo li dodatnim opterecenjem. svi noviji modeli imaju prilicno nezgodne i kvarljive alternatore jer i ovako rade pod velikim opterecenjima. uzmite i to u obzir jer remont je prilicno skup kod nas

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
moj pinc je sad tdi,stavio sam mu drugi motor,i ima vodeno hlađenje.bez obzira na to,on se na vodeno hlađenje nikad nemože tako brzo ugrijati kao sa webastom.
koliko vidim vrtimo se u krug. jel tebi u pocetku slabo i sporo zagreje dok ne postigne radnu temperaturu ,ili i kad se zagreje motor je slabo grejanje. da li zelis da ubrzas zagrejavanje vec postojece ili da dogradis dodatni vebasto jer ovo grejanje nemoze uopste dovoljno zagrejati. to su bitne razlike a koliko vidim ni sam neznas sta hoces.

Na vrh