• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plitka obrada gruberom - GRUBIRANJE

• Temu pokrenuo Ratarko
  • Datum prvog posta

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
Da li su ovi ježevi otraga orginal ili posebno nabavljeni? Radi li netko takve po naruđbi?

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Koliki gruber može vući zetor 6340 na otprilike 15 cm dubine sa tim da skoro pa i nemam zemlje koja nije na nekoj uzbrdici ?
Ili sa koliko radnih tjela ?

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
Istog zahvata je bio i onaj gruber.

Ježevi su original i jako ljepo rade , ne ostaju crte za gruberom sve pomješaju i još sateru gruđje.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
@Dado6340:
Teško da i jedan.. Morao bi tražiti gruber koji bi mu pokrivao trag jedva, tipa Eberhard.. I to ako bi išlo prvom brzom bilo bi super. Sa 7340 takav gruber ide drugom direkt, u brdo prvom. Imaš tu negdje slike u temi, kolega Šanana je radio s njim.

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
Istog zahvata je bio i onaj gruber.

Ježevi su original i jako ljepo rade , ne ostaju crte za gruberom sve pomješaju i još sateru gruđje.

Imaš li koju sliku da se bolje vide ti ježevi, da se proba iskopirati.

Tu od
14 Kol 2009
Poruka
101
Jel ima netko da radi gruberom na 30 cm.To bi onda bila adekvatna zamjena plugu jer ove dubine od 15 cm moze postic i bolja tanjuraca.

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Ništa nemože zamijeniti plug jel ništa nemože okrenuti zemlju i zatrpati gornju masu kao plug.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Pravi gruber napravi skoro kao i plug,minimum žetvenih ostataka ostaje na površini. Baš sam se danas vozio s kolegom,ima neki noviji Regent gruber,ali to nije ni slično ovim manjim laganim gruberima,na tri metra ima valjda dvije tone...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Čemu usporedbe kad se zna za kaj je plug, za kaj je gruber, za kaj je tanjurača :)

Čemu grubirati na 30 cm??, to je posao za podrivača, a ne za grubera ako se več neće orati.
Gruberom obradim strništa u prosjeku 15-20 cm, jednom pretanjuram laganom tanjuračom i sijem raolu za zelenu gnojidbu, jel treba tu još nekaj dodatno precizirati?? Ja mislim da netreba, a obrada je brzinska.

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
Prvo gruber pa onda tanjurača i sjetva biljke koja rahli tlo.
Sjetva zelene gnojidbe ok ali obrada gruberom i tanjuračom nepotrebna po mom mišljenju.
Postoje i druge mogućnosti sjetve zelene gnojidbe . Direktna sjetve je ekonomičnija a učinkovita. Prije kiše rasuti uljanu repicu rasipačem je jeftinije ali je učinak malo slabiji . Obrada strništa ima smisla ako se unosi vapno, stajnjak, gnojiva ili suzbijaju korovi . Obradu tla treba minimalno korisiti kako bi se plodnost tla što je moguće manje degradirala .

Posljednje uređivanje:

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
463
Tatar,ne slazem se s time..zasto se uci da treba od skidanja zitarice do jesenskog dubokog oranja napravit tri radna zahtjeva...prasenje strnista(10-15cm),drugo ljetno oranje (20-25),jesensko duboko oranje (35-40)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Ja sam negdje pročital da se oranjem smanjuje humus, zemlja se mineralizira.

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
I dobro si pročitao. Svakom obradom tla gubi se humus.
Što manje obrade to bolje.

Najnoviji postovi

Na vrh