• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plitka obrada gruberom - GRUBIRANJE

• Temu pokrenuo Ratarko
  • Datum prvog posta

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
463
Ako se radi ovako skolski,onda bi se trebalo unosit i organska tvar prilikom drugog ljetnog oranja..evo ja samo kazem kak u knjigama pise,sad ko je u pravu ko nije,to ne znam.

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
Tako piše u knjigama i tako se mislilo pred 30-40 godina da je ispravno . Takvim načinom rada se izgubilo cca 1-2% humusa u zadnjih 30 godina . Danas postoje druge knjige (kod nas se uči po starima) i druga istraživanja po kojima je svako diranje u tlo štetno tj degradira plodnost. Kako naša sestra studira a agronomskom fakultetu kod nas su bili neki od njenih profesora i neki bi došli tupiti svoje i svim silama ukazati da je njihovo ispravno a bilo je i onih koji su došli sami vidjeti da nije sve u oranju. Mi smo zadnji puta orali 2010 godine i od onda smo u reduciranoj obradi tla nekada idemo i sa direktnom sjetvom ali 95% je reducirano. Najbolji dio rasprave za zagovornicima oranja mi je :'evo ti lopata pa odi kod susjeda pa vidi sam zašto je ovo bolje?'. Odgovor je isti :'pa kako vi imate toliko glisti ?' a valjda im je kod nas bolje jer ih ne maltretiramo sa plugom .

Svatko neka sam radi kako misli da je bolje samo vidim u našoj okolici mi smo jedini koji tako rade i do sad je samo jedan poljoprivrednik došao pa pitao šta i kako i koliko košta mehanizacija, kakvi su prinosi i sl.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
tatar,
ja ne koristim herbicide.
Kulture koje uzgajam u nekom plodoredu su: kuruza, pšenica, buče, krumpir, postrna repa i lucerna.

Voljel bi zadržati čim više humusa jer pomaže biljci kod usvajanja hraniva, ali kak se riješiti korova bez obrade i bez kemije?

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
2 puta mjesečno proletiš tanjuračama ili gruberom da svaki put sj.... šta nikne.

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
Ne znam kako, u literaturi sam negdje naišao da američki eko farmeri koji primjenjuju no till sustav posiju ozimu grahoricu pa u nju siju a sad ne znam da ti imaš takve mogućnosti.
Bez obrade bude jako teško ali zemlju obrađivati što manje i nastojati ju ostavljati kad god je moguće zasijanu živim usjevom tako da makro i mikro organizmi imaju dobre uvijete za preživljavanje kako ljeti tako i zimi . Što je tlo zdravije i u boljoj kondiciji problema s korovima je manje .

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Svatko neka sam radi kako misli da je bolje samo vidim u našoj okolici mi smo jedini koji tako rade i do sad je samo jedan poljoprivrednik došao pa pitao šta i kako i koliko košta mehanizacija, kakvi su prinosi i sl.

Ja isto mislim da se može bez pluga,ali trebaju strojevi pratiti to..

Koje kulture sijete sve ?
Kolko zemlje radite?
Ako može par riječi o strojevima koji su glavni u takvom načinu obrade tla..

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
Od kultura koje prodajemo : kukuruz .soja, pšenica, grah i nekada malo ječam i stočni grašak kojeg proizvodimo za zelenu gnojidbu .

Obrađujemo 60 ha svoje zemlje i 10-15 u zakupu kako koje godine (neki ljudi misle da im budemo zemlju upropastili tako da tu ide svakako)

Od strojeva su najbitnije gume i radni tlak guma na kombajnu.
Sijačice su neizostavne jer moraju moći usijavati u žetvene ostatke .
Što se tiče obrade Gruber, malčer za neke stvari tanjurača i za soju sjetvospremač.
Najskuplje su sijačice, dobra kukuruzna polovna je od 5 000 eura na gore a žitna još skuplja . Podrivač ili rovilo, gruber što je bolji laše je . Ravnije napravi manje se zagušuje u radu i sl.
Prinosi su u početku jednaki a kasnije se povećavaju . Muke na početku ogromne savjeta samo iz SAD preko weba . Mi smo počeli 2010 na 2 ha sa lemkenovim gruberom kojeg smo do sad par puta dorađivali i borbi nikada krja. Najveće prosvijtljenje imam kad kupimo neki komad zemlje i prvi puta ga obrađujemo . Poslije zemlje koja je donekle kad radiš ovu koja je jadna vidiš da si na boljem putu .

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja sam zadovoljani ovako, površinska obrada strništa se meni osobno bolje sviđa nego plitko oranje, raola unese nešto humusa u tlo, ostalo je sve u gnojidbi.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Kod nas je ilovak,a ovaj moj kolega ne ore za repicu,do sjetve će strnjake proći tri puta gruberom,svaki put sve dublje,i zatim sijati. Kaže da mu se u praksi tako najbolje pokazalo,napravi se fini malč,a usjevi i prinosi su mu uvijek lijepi...

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ako se dobro sjećam,rekao je da je zadnji prohod na nekih 25cm,plus-minus...

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Ja gruberiram samo sojište za sijetvu pšenice,makar se bolji prinos pokazao kada se sojište poore,a gruberiram sa petingerovim gruberom,star četiri godine,vrhunski priključak,ali kao što sam rekao na pokusnom polju se oranje bolje pokazalo.
Strnike sada poslije žetve žitarica podrivam do 60 cm dubine.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Jel se ono vidi mračnjak ?
Kod mene se isto pojavio u zadnjih par godina na par parcela ali samo u kukuruzu.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
Malo ima mračnjaka , ali to je gruber sad rešio

Šanana na nekih 10-15 cm radim , netreba dublje

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Evo i ja sam isprobao traktora pod gruberom. Gruber ima 11 radnih tjela, ali nisam ga izmjeriv. Posudiv sam ga od suseda( ja njemu pomažem oko nekih poslova).Radiv sam na istu dubino kak i on s NH t4 99ks.
Grubirav sam šikaru koja je zadnji put orana možda pred 5g.
Vukel sam ga istom brzinom kak i pluga. Jednostavan, lak za vuču stroj.

260cm je zahvat. Matiji je poznat taj gruber :D

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh