R
rista
Guest
Zna li netko koliki zazor treba biti na ventilima traktor same explorer 95 :?:
kao sto rece puknuti; zayebavas, ha?ZJ kaže:....Mene više zanima kako okretati radilicu za namještanje položaja za štelanje ventila :scratch
ne bi išlo rista , daj probaj ti po ovome podesiti ventilerista kaže:svaka cast majstore, sto se tiče okretanja radilice ujedno i bregaste naravno uvijek gledas kako stoje bregovi na bregastoj ako na jednom cilindru oba brega pritišću ventile taj se položaj zove "na klackalici" a ako su oba brijega okrenuta prema gore tj suprotno od ventila taj se položaj zove "na paljenju" tako da uvijek gledas na kojem cilindru bregasta pritišće oba ventila iliti koji su na klackalici na četverocilindričnom motoru redosljed paljenja je 1.3.4.2. tako da ako ti je prvi na klackalici onda podešavaš 3. kad ga podesis onda okreces da ti 3. dodje na klackalicu i podesavas 4.nakon toga okrenas da je 4. na klackalici i podesavas 2. kad njega podesis okrenes 2. da je na klackalici i podesis1. i to je to bitno je samo ako ima vise cilindara znati kojm redosljedom ide paljenje i postupak je isti a naravno mjeris zazor izmedju ventila i bregaste ili ako ima klackalice i podizace onda izmedju ventila i klackalica, nadam se da sam pomogo koliko i ti meni...
Bobo, nemre se pristupiti matici, to je problem. Moram pitati Šananu gdje su vrtili motor dok su na njegvom Exploreru štelali ventile.Bobo kaže:Ja an 539 radilicu okrecem velikim kljucem s kojim se doteze remenica na radilicu. kad nisam u mogucnosti posuditi taj kljuc, onda rol cangama okrecem remenicu na radilici. Ak ti je zao boje, il pak nije pristupacno, skini anlaser i pici pajserom u krug.
Kazem, nikada ne pratim rad ostalih cilindara, vec samo pratim kad oba ventila budu zatvorenai onda ih podesavam. meni je to najsigurniji nacin, nego pratiti kad je koji cilindar na paljenju, a kad je koji na vagi... Jednostavno pratim taktove za pojedini cilindar i kad bregasta dodje u stanje mirovanja (mrtva tocka) ventile stelam.
Nije nikakav problem od posla, a puno znaci kad to sam znas napraviti, cak jednom godisnje...
postoji li neka druga remenica osim one na radilici, alternator ili nesto slicno, na IMT-u to pije vode....naravno ako remenice i remen nisu istroseni pa kliziZJ kaže:Bobo, nemre se pristupiti matici, to je problem. Moram pitati Šananu gdje su vrtili motor dok su na njegvom Exploreru štelali ventile.
Hmmm, u 4-toj (ide 40km/h) se neda gurati. Možda bi išlo na nizbrdici, ali mi se to ne sviđa. Alternator možeš slobodno zaboraviti (probano). Traktor je tak nabit, da rukom nemreš do remena.edosoko kaže:postoji li neka druga remenica osim one na radilici, alternator ili nesto slicno, na IMT-u to pije vode....naravno ako remenice i remen nisu istroseni pa kliziZJ kaže:Bobo, nemre se pristupiti matici, to je problem. Moram pitati Šananu gdje su vrtili motor dok su na njegvom Exploreru štelali ventile.
neko praktikuje da ubaci u brzinu (naj brzu koja postoji na vozilu) i onda guraj naprijed-nazad.....osim ako nije automatik ili nesto novo na trzistu :roll: ili ako vozilo nije "nabildano" s nekoliko tona mase
ako se moze gurati po ravnom (zbog tezine) kad je u leru onda se mogu povaditi brizgaljke pa ce lakse okretati motorZJ kaže:Hmmm, u 4-toj (ide 40km/h) se neda gurati. Možda bi išlo na nizbrdici, ali mi se to ne sviđa. Alternator možeš slobodno zaboraviti (probano). Traktor je tak nabit, da rukom nemreš do remena.