Pozdrav ekipi,
vidim da se razgovaralo dosta od jucer.
Danas sam otisao na selo i temeljito oprao cijelu frezu sa Ivasolom CS i miniwashem. Skinuo sam prednji poklopac i imao sta vidjeti, brate mili sva rebra od cilindra zastopana blatom, naftom i cime vec. Uglavnom fino sam ga ocistio i oprao.
Tada sam po preporuci skinuo kompletno filter zraka. Nisam uspio odvojiti gornji filter koji je navucen na cijev od zraka. Tu nisam bio siguran da li je on permanentno navucen ili se zapeko, uglavnom nakon par pokusaja skidanja sam odustao.
I upalio stroj bez filtera. Kao da je na pocetku radio bez dima, ali se opet brzo pojavio. Nastelao sam minimum sa onim najdonjim vijkom, ali mi se i dalje cini da je minimum malo previsok. No tesko je reci koliki bi trebao biti minimum, kad ne poznam motor.
Onaj najgornji vijak za stelanje dobave smjese je bio 'pecatiran', tj. vezan zicom za srednji vijak maksimuma. To sam odcvikao i krenuo zavidavat, promjene nije bilo dok se u jednom trenutku nije zagasio stroj. Upitnici. Vratio nazad vijak u pocetni polozaj i pricvrstio kontr maticom.
Onda sam isao pogledati razinu ulja. Dakle proslog tjedna sam ulio 1.3l novog ulja i sipka je bila na maksimumu. Nakon toga sam cca 2h frezao. Sad kad sam izvadio sipku - nula, nema ulja ni na dnu sipke!?! Morao sam nadolit skoro pola litre ulja da bi dosla na maksimum. Upitnici. U medjuvremenu je dosao ujak, koji je rekao da je prije 5-6 godina 2-3 puta radio s njom i uvijek da mu je popila svo ulje koje je stavio unutra. Tu smo znaci. Onda ga pitam kad je to kupljeno i kolko se radilo s tom frezom. Kaze prije cca 20ak godina i radilo se puno.
E jebiga onda, izgleda da su onda ipak otisle karike ili i klip i cilindar, kad popije pola litre ulja u 2h rada. I ocito je taj dim od ulja, jer takva ja i boja, nije crna od dizla, nego sivkasta.
Vjerujem da se i vi slazete s tom dijagnozom. Dakle sad idem traziti majstora koji ce napraviti generalku. E sad da li malu, samo karike, ili treba sve, to ne znam. I molim za okvirnu procjenu kolko bi to moglo kostati.
E da, nije mi jasno sto je ova podloska radila u poklopcu glave motora, vidi fotku:
https://www.dropbox.com/s/shgisyjyub49xvq/Podloska.jpg
Ja sam je izvadio i spremio, ne znam da li pripada i gdje cepu/odusniku ulja.
I evo ovdje sam snimio kako radi stroj i kako dimi, mozda pomogne dijagnozi:
http://www.youtube.com/watch?v=PK_UGYdkRGU