• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Podizanje vocnjaka/vrta sa navodnjavanjem

HladniGemist

Novi član
Tu od
24 Velj 2025
Poruka
1
Srdacan pozdrav svima. Evo proljece kuca na vrata a ja imam opasne planove za pretvorit stari vinograd u vocnja i vrt, pa lijepo molim da podijelite svoje ideje, misljenja, kritike savjete.

Ideja je sljedece:

Posaditi po jednu jabuku po polju (na sredinu) i trenirati je da joj grane idu po postavljenim zicama za vinograd, pa da nakon par godina to izgleda ovako:

Dok jabuke rastu, u meduvremenu bi cijeli ex-vinograd ogradio sa pola metra daske (ko veliki box, podignuti vrt) I pretvorio ga u no-dig vrt. Bakrene zice po drvu na medama s baterijom da se zastitim od puzeva I navodnjavanje da po svakom redu na donjoj zici ide centralna linije, sa koje bi se kod svakog stupa odvojile dvije zilice koje bi kap po kap navodnjavale to “polje”.

Na pod karton, humus dovezem da ide ispod redova, a po sredini drvena kora.

Bunardzije mi dolaze uskoro mjerit i busit, obzirom na kraj/podneblje da ga jezis mora na dnu parcele bit vode vec na par metara. Idealno kad bi bilo negdje vise na bregu, jer zamisljam da na vrh parcele postavim onaj plasticni kockasti spremnik od kubika, pa da ga elektricnom pumpicom iz bunara napunim, pa onda prirodnim padom zalijevam cijeli vrt.

To je neka generalna ideja a pitanja je sto:

Koje sorte jabuka odabrati, trebam ih za cijedenje cold-press sokovnikom za sok i za cider, pola pola recimo. (druge su sorte bolje za sok, druge za cider). Ako ih treniram, bi li isao sa jednu po polju ili dvije? Mozda bi stupicaste bile bolje rijesenje? Gdje nabaviti?

Navodnjavanje - Koji promjer cijevi za centralne koje idu po zicama, koji promjer za cijevcice koje se racvaju iz centralne za kap po kap? Koji promjer za glavnu cijev koja bi se racvala u cetiri centralne koje idu po zicama?

Ovaj manji vinograd na drugoj strani ce biti za bobicasto voce. I na njega bi potegnuo navodnjavanje. Zato imam ideju da bi na vrh parcele postavio spremnik s vodom jer je full visoko, pa bi radi razike u visini imao tlak da sve zalijevam? Cini mi se bolje nego pumpati vodu direktno sa donje strane parcele.

Da odmah postvim ogradu za ovaj veci "vinograd" gdje ce biti jabuke I no-dig pa da je skroz zasticen I zatvoren? I mreza po vrhu mozda ne bi bila losa ideja obzirom da bi stitila od vrucine/ptica/kukaca?

Gabariti:

Cjelokupna duzina “vinograda” je 38 metara

Razmak izmedu redova je 140 cm

Razlika od stupa do stupa po duzini je 470cm ( jedno polje, osam ih je po redu)

Slika 1 – pogled s vrha parcele prema dolje. Desno je vinorad o kojem pricamo, lijevo ce biti za bobicasto voce Whats App Image 2025 02 24 at 18 16 32 — Postimages

Slika 2 – pogled sa sredine parcele prema dolje Whats App Image 2025 02 24 at 18 16 32 (3) — Postimages

Slika 3 i 4, pogled sa dna parcele prema gore. Lijevo je “vinograd za jabuke i vrt, desno za bobicasto.

Whats App Image 2025 02 24 at 18 16 32 (1) — Postimages Whats App Image 2025 02 24 at 18 16 32 (2) — Postimages

Na vrh