• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Policija

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Nažalost zakon je pisan tako da ga nekuži baš svatko..zato postoje odvjetnici, koji se hvataju za svaku rijeć i slovo zakona. Ovdje te zbunjuje rijeć (spada..tj. u B spadaju...osim..) jer su to zasebne kategorije, koje se mogu zasebno polagat. Znači u B spadaju os. automobili, a ne i traktori jer oni spadaju u F kategoriju. Ali se traktori mogu voziti s B kategorijom, što je opisano u članku zakona kojeg sam napisao u svom postu broj..156.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Kod mene ima pojedinaca 50 + godina ,imaju samo vozačku za traktor

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
neznam jel sam to jutros pročitao na 24 ili negdje drugdje , kao pojačana kontrola korištenja pojaseva na zadnjim sjedalin ...samo skupljanje para .
Fućka se njima jel ljudi ginu, jel dok ginu od grobara do limara posao cvjeta.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Vale

Novi član
Tu od
31 Svi 2011
Poruka
17
Hvala bhorv na informaciji. Zaista je tako u zakonu, dakle imam problem manje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,522
@ZJ Ne kužim..zar nešto krivo piše??

Ne piše krivo, nego je na HAK-ovim stranicama nepotpuno.
Tek je u zakonu napisano razumljivo (za čudo Božje).
d) vozačke dozvole izdane za kategorije A1, A2, A, B, C1, C, D1, D i H vrijede za vozila kategorije AM, F i G;

No, ostaje neobično zakaj je nužno upisati kategorije F i G u dozvolu, ak su već pokrivene pod B?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Zato da policajac ne mora pamtiti kaj piše u zakonu. Samo pogleda vozačku.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Gledam vijesti, i nemogu vjerovat, kako nas neupučeni novinari plaše s policijom..kako će kažnjavati SVE vozače koji nakon 15.11. na svojim vozilima neće imati zimske gume, ili u prtljažniku spremne lance. Vjerujem da ima članova koji neznaju pravu istinu...naime zimska oprema nije obavezna na SVIM cestama u RH od 15.11 već je na nekim.. cestama obvezna kad nastupe zimski uvjeti..poledica ili snjeg. Evo odluka o tome.. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_12_145_3095.html

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
i kaj sad ti predlažeš bhorv da gledam kartu i prekrižim ceste na kojima trebaju zimske gume?

Hebemu miša, danas se svi voze ko luđaci, svi. Nema iznimaka. Svi se nekamo žure.

Zimsko vrijeme, zimska guma! Gotovo, amen, nema se tu više kaj pričati, raspravljati.
Svi 'bolji' vozači su iskusili ljetnu gumu na zimskom vremenu i dobro znaju da se sa time zajebavati ne isplati i ne treba.

A ovo kaj u zakonu piše, pa to je takionak ze bedake, to se 'kroji' po onome tko veli da se mora tak pisati jer ima, trenutno najviše para!

Zagovarati ljetne gume u zimsko vrijeme može samo, oprosti, bedak!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,522
Ne zaboravi da je današnja ljetna guma bolja na snijegu od negdašnje zimske...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
mranderson,
jel ti logično da je kod nas na staroj zagorskoj magistrali obavezna upotreba zimskih guma do 15.4. neovisno od uvjeta na cesti, a u Sloveniji, čak i u alpskom dijelu, nije ako nisu zimski uvjeti? No pravilnik koji to određuje je potpisal naš "vrijedni pajdaš" Hajdaš. Uvijek neki Hrvat misli da trebamo biti veći katolici od pape.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
i kaj sad ti predlažeš bhorv da gledam kartu i prekrižim ceste na kojima trebaju zimske gume?

Hebemu miša, danas se svi voze ko luđaci, svi. Nema iznimaka. Svi se nekamo žure.

Zimsko vrijeme, zimska guma! Gotovo, amen, nema se tu više kaj pričati, raspravljati.
Svi 'bolji' vozači su iskusili ljetnu gumu na zimskom vremenu i dobro znaju da se sa time zajebavati ne isplati i ne treba.

A ovo kaj u zakonu piše, pa to je takionak ze bedake, to se 'kroji' po onome tko veli da se mora tak pisati jer ima, trenutno najviše para!

Zagovarati ljetne gume u zimsko vrijeme može samo, oprosti, bedak!
Ispričavam se ako si se ti našao uvrijeđen, jer pucaš od znanja i iskustva. Napisao sam ovo iz razloga da puno ljudi nezna, kao npr. moj susjed koji godišnje prijeđe 2-3 000 km, na posao i doma 3 km u oba smjera, i gume mjenja po datumu iako če vani biti +20. I nekužim gdje si vidio da netko zagovara ljetne gume. Ja osobno, koristim kvalitetnije gume, ljetne GOOD YEAR EFFICIENTGRIP , a zimske Continental, svake su na svojim felgama. I naravno mjenjam ih shodno tome gdje se vozim, i u skladu s vremenskim uvjetima, a nikako po datumu.
@Iwanho.. odkud ti ta informacija za Slo.... http://mariborinfo.com/novica/slove...imske-gume-tvegate-tudi-tisocaka-kazni/126275 Iznimno zimsku opremu u tom periodu nemoraju imati vozila koja se kreću prioabalnim djelom Slovenije, već ljetne gume najmanje 3mm profil, ali kad i tamo nastupe z. uvjeti obavezno lanci na pog. kotačima. Evo i za još neke Evropske zemlje kako glase njihove odredbe za zimsku opremu....., a naravno napisali su ih ...bedaki. http://www.promet.si/portal/sl/zimska-oprema.aspx

Posljednje uređivanje:

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
iwanho je logično mi je, 'stara' zagorska je puna puna, ljudi na posao, i s posla svakodnevno i to je auta i ljudi koliko hočeš, skoro da se više niti ne bude dalo niti preticati od gužve.

bhorv niti se pravim pametan, a niti to nisam :icon_rofl:

Ali drago mi je da smo to 'riješili', da zimske gume po zimi treba imati.

bhorv ali čisto ono da te 'bocnem' kaj bi ti onda predložil, da ujutro kad idem na posao i vani je 0,1,2,3,4 stupnja imam zimske gume, a kasnije kad se vraćam s posla da imam ljetne?

A ovo da sam se našel uvrijeđen, gle, imam dvoje malih, koji su siročići na cesti, hebeš mene, meni je njih žao!
Velim, to je prestrašno koliko danas vozači nemaju 'razumjevanja' za pješake, bicikliste, prestrašno.
I danas kak svi jure, i naravno koče ono 3.5mm prije nego nekog udare, i onda da još nema zimsku gumu, nah, bezveze...

Ja bi uvel svim vozačima obaveznu šetnju gradom da svi budu i malo sudionici kao pješaci!
Ali bude to polako došlo na svoje, shvatili budu svi da nije baš najzdravije non-stop biti u autu i ići s njime i na wc!

Hebate, pa koliko puta me strah kad idem preko zebre i to sa semaforom. Ti miša pa to se 'ulijeće' sa 100 km'h i koči, kak sam rekel tik u zadnji čas. Svi 'glume' vozače f1, svi, a pojma nemaju, pojma! Kad ih staviš na trkaču stazu, useru se ili od straha, ili su nakon 3 kruga u pijesku, krovu.

Ljudi imaju pun racku problema, zdravlje nam je ovih dana jednako nuli, gotovo da i ne znam 'nekoga' ko nema nekih problema!

I sad još si 'stvarati' probleme s tehničke strane je ne bedasto, nego ludooo.

Sad će netko reći i finacijsku stranu, je, hebat ga, auto je luksuz, oduvijek bio, i bude! Ali postoji i ta 'kombinirana' guma za ljeto i za zimu, i vele da 2-3 godine je ok, da se da s njome, a to je takionak za današnje vozače, guma dala svoje i po broju km a i po svojim svojstvima.

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
bhorv,
i na linku kooji si stavil piše za sloveniju ovaveza "od 15 novembra do 15. marca".
Marec je ožujak, a kod nas je do 15. travnja.
Ipak smo veći katolici od pape, bar neki.

mranderson,
nije važno koliko se ljudi vozi nekom cestom, nego sigurnost na cesti. Jesu li zimske gume sigurnije u ljetnim uvjetima nego u zimskim? A kod nas (stara zagorska magistrala) su zimski uvjeti, poneki dan nakon 15. ožujka, možda svake desete godine ili rijeđe.
Pravilnik je po tom pitanju prava katastrofa.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Oprosti drug, nisam te prvi put shvatil, mislim sam da si navel cijeli period od 15. 11. a sad vidim da je za Slo. bilo u pitanju samo taj zadnji period od 30 dana.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
Ako po nekim pravilnicima piše da zimska oprema za određene dionice (ceste, magistralne, lokalne, autoput itd...) je obavezna a pak za neke druge nije. Manje je bitno, ustvari nebitno ! Na taj se način samo zbunjuje i komplicira ono što je vrlo jednostavno.

Zimski uvjeti su kad se temperatura spusti na 7 - 10 stupnjeva celzijusa.

Bez obzira da li bio snijeg, kiša, poledica, oblčano, sunčano.

Zimske gume u zimskim uvjetima poboljšavaju sigurnost vozila i putnika i druge sudionike u prometu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Upravo tako, brgude.
I ja sam, na jedan drugi način, pokušal ukazati na besmislenost nekih pisanih pravila.
O graničnoj temperaturi se možda ne slažemo u stupanj. Niže od 7, da, 10 je previsoko za granicu, barem po meni (bez točnih podataka o svojstvima gume kod pojedine temperature. Vjerojatno je i za različite marke guma ta granica različita za koji stupanj.
No, zakon i kod definiranja zimskih uvjeta ima drukčije (blaže i neadekvatne) kriterije.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
Na cca 10 stupnjeva ljetna guma počinje gubiti na svojim svojstvima (prijanjanja, upravljivosti, kočenja) i ono najbitnije produžuje se zaustavni put vozila a to je u nekim situacijama kobno.

A na 7 stupnjeva se još više produžuje zaustavni put kod kočenja.:(emo):

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
Najjača scena u svemu tome, kaj se može i ima dati za mobitel koji košta 2000 kn, a za zimske gume je puno dati 1500, pa se kemija svakak s njima :D:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Poznato je da zimske gume (možda i ljetne) s vremenom gube svojstva koja su imale kao nove. Koliko je meni poznato dobre su za korištenje 4 godine, nakon toga počinju procesi promjene. Vozači koji delaju godišnje malo km (<20.000) ne stignu potrošiti gumu u tom razdoblju.

Zato mene osobno više zanima kaj se događa u obrnutoj situaciji - upotreba zimskih guma cijelu sezonu. Samo pojačano trošenje kod viših temperatura ili i neke neželjene sigurnosne pojave?

Brgude,
vjerujem da si napisal provjerenu informaciju. No uvijek treba vožnju uskladiti s uvjetima na cesti (zakonska obveza) i stanja automobila (posebno guma).

Najnoviji postovi

Na vrh