• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

POLJObirtija

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ima slicnih tema, ali nema iste u kojoj bih mogao postavit pitanje. Koja je brzina rezanja lista banzeka za zeljezo? Namjerno napisano banzek tako da se zna na koji list mislim.
Piše 30 -60 m/min..pogledaj i ostale tračne pile

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,927
Isusek!
Takvu pilu, Češku, kupio na otpadu za 100€. Potrošio nekoliko dana na šminku i igranje sa elektronikom. I dvije pile (jedna sa finijim zubima) za željezo.
Koštala me 10 puta manje!

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Možda i nagovorit da nešto proda, makar teško. Gazda samo kupuje... Nego, elektromotor 750 watta, 1400 okretaja, reduktor 7.5:1, daje oko 187 okretaja na izlazu. List pile promjera 4160mm, rezna brzina bi bila oko 40m/sek. Zvuči dobro.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Malo si pobrkal podatke.

List promjera >4metra?
40m/s i 0,75kW (1ks) baš ne idu skupa.
Prije da je 40m/min ;)

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Sve sam zbrljal, al gledam kak se prodaju listovi. Nema dimenzijski u trgovini nacrta, treba trazit katalog ili standard. 4 metra je vjerojatno opseg lista, al sve pomalo. Prvi korak je raspitat se. :D Delal sam sa jednom i predivno je kak to reze. Samo kaj je prevelika i preskupa. Meni treba mala pilica, jednog dana.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Da je i opseg, puno je. Takva pila bi imala promjer od 1,32m. Takvu nisam ni na običnom cirkularu nikad videl.
A s tim opsegom bi imala 777m/min, odnosno 13m/sek.

Ako bi bila manja, dakle fi 416, imala bi brzinu od 244m/min ili 4m/sek.
187 o/min je ~3 okr/sek.

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Govorim o tracnoj pili. Nisam ni znal kak se zove, po standardnom nasem, stroj. Ja to sve zovem banzek, al ja sam inace na svoju stranu. Ne znam kak se mjeri list takve pile. Vjerojatno je opseg 4 metra. Kak se racuna brzina, isao sam pod pretpostavkom kao i za svaki rezni alat, vc je d puta pi puta n kroz 60000, pri cemu je d u milimetrima. Lapsusi i testisi. :D Listovi tračnih pila na akciji | Webshop

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Važan je promjer/opseg kotača, a ne duljina pile. Da bi išla 40m/min, kotači bi trebali biti promjera 68mm.
Nekaj ne štima.

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
To ne stima da. Ne vozi list na osovini reduktora, nego po kotacu koji je na reduktoru. A kaj ces, sramota bi bilo da nisam pital. Tu duljina lista uopce nije bitna, bitan je samo fi kotaca. Joj jesam neobrazovan. 68 milimetara promjer? Sa promjerom 200mm po gornjoj formuli, ako uvrstim promjer kotaca, dobijem 37 metara po minuti.

Je ZJ, u pravu si, opet ja drvim gluposti. Opseg, promjer, polumjer... 213.5 je opseg kotača, 68mm je promjer, brzina 40 metara po minuti. Bit će bolje jednog dana. :hahah: :ppozdrav:

Posljednje uređivanje:

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Dao sam obećanje administratoru kojega neću prekršiti. Zabadav vam trud svirači. :love: Jutarnja pusa.:whistle:

Neću više hraniti trolove, ne,ne, ne i ne.

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh