Nigde ne pipe kolko je imal, samo piše da je bilo ispod.
Ti bi trebal znati da duvan diže alkohol koji aparat pokazuje....
Ja sam puhal i napuhal 0.2 a nisam pil ništ alkoholnoga ima garant godina dana. Pušačima može taj podatak biti od vozačkog značaja jer mu onaj nijedan seronja kaj je na cesti ko gov*o nebu to rekel. A možda ni nezna. Zato jer ako si pušač alkotest može pokazati višu koncentraciju alkohola od stvarne.
Nakon jela, pila, pušenja.. trebalo bi pričekati cca sat vremena da bi taj aparat dal točnu informaciju.
Tebi je vidljiv jedan termin ili si samo njega uočio "ispod 0,5" medutim u onom objavljenom tekstu stoje dva termina " imao je" i " ispod 0,5" termin ima je nije jednak 0,00 . Prema zakonu o bezbjednosti saobraćaja postoji jasno opisano kad je učesnik "pod dejstvom" (za utvđeno 0,001) i kad "nema alkohola" ( 0,00) takođe i temeljno obrađene dozvoljene količine za pojedine kategorije vozača ili drugih učesnika saobraćaja. Za pol. Sl važi onako kako sam napisao čim ima, ma koliko to bila mala vrijednost njemu je nedozvoljena.
Drugi tvoj navod da aparat može izvrsiti grešku i prepoznati drugu supstancu kao alkohol. Nemogu sa sigurnošću da kažem jer neznam a vjerovatno ni ti koji je aparat to mjerio.
Aparati koje je koristi MUP RS su imali u upustva o načinu primjene da postoji pasivan mod i taj mod utvrđuje dali ima alkohola ili ne. Ukoliko "ima " na aktivnom se utvrduje vrijednost. Takođe je pisalo da može postojati greška da pasivan izbaci da "ima alkohol" kad je u pitanju neki ekstrati ili osvježovači bombona ili zvakaćih guma, ali aktivan mod nije registrovao grešku. Znači pasivan ima alkohol, a aktivan pokaže 0,00. Prema upustvu svi rezultati aktivnog moda su relevantni, bez odstupanja. Ako učesnik ( vozač) nije zadovoljna sa rezultatom alkotesta može zatraziti vađenje krvi i urina.
Tebi greška od 0,02 nije bitna, ali instruktoru voznje jest i on bi izgubio licencu i nebi mogao da obučava kandidate. Moje misljenje da u tvojem slučaju gresku ne pravi aparat već onaj ko je uzimao uzorak. Ako se u toku rada posumlja u gresku propisi nalažu da se odmah prekinu aktivnost i prijaviti grešku. Poslije tvog ispitivanja policija je prestala sa ipitivanjem učesnika ili nastavila??. Prema jedno starom zakonu o saobraćaju BiH, ako se dogodila SN u kojoj je neko teško povrijeđen ili smrtno stradao izvrsi se alkotest te samo "ako ima" isao je na vađenje krvi i urina. Sad je to obaveza bez alkotesta. ( prema zakonu BiH) takođe ako učesnik kaže da je neposredno konzumirao alkohol vrijeme čekanja do utvrđivanja je 15 min, zakon BiH. Koliko je kod vas to vrijeme nje mi poznato.