• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

POLJObirtija

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
597
A što da se zlato proglasi običnim metalom?
Zapravo u čemu bi bilo korisno?
Vrijednsot zlata ne proizlazi iz toga da ga je netko proglasio obaveznim sredstvom plaćanja (kao fiat novac kojemu je ta prisila praktički jedina realna 'vrijednost'). Jedino što su ga neke države pokušale oduzeti stanovništvu iz posjeda (SAD), konfiscirajući ga po nekoj fiksnoj cijeni.
Kod zlata zanimljivo je to da za jedan rimski aereus (zlatna kovacnica koja sadrži oko 8 g zlata) mogao si tada kupiti pristojnu odjeću tog doba dok se danas za sličan iznos zlata isto tako može pristojno odjenuti i obući (uz sav napredak industrije - realna cijena je ostala podjednaka). Znači tu je zlato izdražlo test vrijednosti od nekih 2000 godina. U međuvremenu valute su dolazile, prolazile i odlazile..........
Vrijednost zlata kao platnog sredstva i sredstva akumulacije kapitala - proizlazi iz toga da ga se ne može krivotvoriti multipliciranjem u nedogled. Dok se kod fiat novca to može napraviti vrlo jednostavno (danas ga više nije potrebno ni štampati da bi se novac pustio u opticaj). Zato i je J.P. Morgan (onaj omraženi kapitalistički bankar) izjavio da je samo zlato novac - a sve ostalo je kredit.

Posljednje uređivanje:

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
597
Pa zlato među najboljim metalima za provođenje struje
Nije samo to, zlato ne oksidira, uglavnom ne reagira sa drugim elementima.... Imaš uncu zlata u kući i kuća ti (ne daj bože) izgori.... I dalje ćeš imati grumen zlata, možda malo otopljen - ali čisto zlato.... i izgorenu kuću.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,891
Zlato provodi struju!.................................................svaki metal provodi struju!
Platno sredstvo! ........................................................a robna razmjena?
Ne reagira sa drugim metelima i ne oksidira........kakve to veze ima?

Dođu vanzemaljci i ne mogu se načuditi zašto je to žuto naslagano u skladištima. Kak bi shvatili da do je to nešto "vrijedno" za svekoliko pučanstvo

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,942
Nekada su si muški dali raditi zlatne navlake na zubima. Takvi su imali više uspjeha kod žena. Tko ima zlato taj i hebe. Tako je bilo, je i bude. To je po meni najveća prednost zlata.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,065
Blago meni, ja nemam so tim ničim (zlato, penezi, imanja...) nikakvih problema i zabole me kaj je vrednije.

Možda malo sa zubima ali preživel bum ja i to.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
597
Zlato provodi struju!.................................................svaki metal provodi struju!
Platno sredstvo! ........................................................a robna razmjena?
Ne reagira sa drugim metelima i ne oksidira........kakve to veze ima?

Dođu vanzemaljci i ne mogu se načuditi zašto je to žuto naslagano u skladištima. Kak bi shvatili da do je to nešto "vrijedno" za svekoliko pučanstvo
Realno potpuno si u pravu - da se plaćati i akumulirati kapital može i u drugim robama: recimo hoću si nešto ostaviti za crne dane, pa si naručim 100 kubika šodera da mi iskipaju u dvorište da si to imam za neku rezervu za pod stare dane ili ako nešto u životu pođe po zlu (a to nije pitanje da li će poći po zlu - nego kada će se to dogoditi).
Ili varijanta za poljoprivrednike: Imam doma prazan silos i uskaldištim 150 tona kukuruza za crne dane. Ako zanemraimo gubitke disanjem (1% godišnje) djelovanjem štetnika i kvarenja robe kondenzacijom to vrijedi danas - koliko....? Možda nekih 30 K Eura. A to je vrijednost 6 unci zlata, isto po današnjim cijenama.
Da, svakako, kapital se može akumulirati i plaćanja se mogu vršiti i u drugim robama.
Moj pokojni stari je znao reći: da je zemlja od zlata - ljudi bi se ubijali za šaku blata.

Najnoviji postovi

Na vrh