• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Poljoprivrednik početnik

dex001

Član
Tu od
2 Ožu 2014
Poruka
84
Pozdrav članovima foruma!

Novi sam član, a i nov u poljoprivredi. Kupio sam prošle godine 3 hektara zemlje na kojima ću sijati kukuruz. Ove godine ću se upisati u upisnik pa me zanima koji su koraci.

Upišem se u upisnik (za sada neću biti u sustavu PDV-a) i što dalje? U radnom sam odnosu pa me zanima da li ću morati izrađivati pečat, prijaviti se na poreznu?

Čuo sam ako prodajem svoje proizvode (u mojem slučaju kukuruz) do 40 000 kn godišnje da ne moram plačati nikakav porez. Da li je to istina?

Unaprijed se ispričavam ako je ova tema već negdje bila i hvala svima na pomoći
 

starter

Član
Tu od
17 Ruj 2012
Poruka
193
posto vidim da ovi stariji ne odgovaraju,ja cu ti pojasniti situaciju,ja sam opg otvorio
prosle godine,isto sam zaposlen,pecat i porez nemas dok god nisi u sustavu pdv-a
isto tako ni mirovinsko ne uplacujes dok ti to radi firma u kojoj radis,nesmijes imati dodatnih clanova u opg-u jer i za njih ako su nezaposleni ces morati uplacivati mirovinsko,neke bitne razlike nemas osim prava na poticaj a sve ostalo ti je isto
ja radim 26ha zemlje,ali dok god nisi u sustavu pdv-a nitko te nesmatra ozbiljnim proizvodjacem tj. poljoprivrednikom niti imas neke povlastice tipa poljo krediti,krediti za sjetvu itd. cak i hbor trazi da si u sustavu,znaci osim nafte i poticaja koje ces dobit na godinu ako sad otvoris opg i prijavis poticaj ove godine,ako ne onda tek 2016. ako ga jos bude u sto sumnjam!!ako te jos sto zanima pitaj...:cool:
 

dex001

Član
Tu od
2 Ožu 2014
Poruka
84
Puno hvala na odgovoru. Za sada mi se ne isplati ući u PDV . Koliko znam ima neki limit koliko se godišnje smije prodati recimo kukuruza a da se ne plaća porez. Mislim da je to oko 40 000 kn godišnje ako se ne varam?
Ako bih upisao dodatnog člana koji nije zaposlen možda znaš koliko bi mi bili dodatni troškovi za mirovinsko i zdrastveno?
 

starter

Član
Tu od
17 Ruj 2012
Poruka
193
nisam stigao prije odgovorit,ujutro sam na poslu a popodne u traktoru tak da bacam sihtu po 15-16 sati kad dodjem kuci umoran sam ko pas!!:(snooze):
ovo sto pisem nisu provjerene informacije tak da me nemoj drzat za rijec
prag za ulaz u pdv je cini mi se bio oko 80 000kn a sad su ga digli na preko 100 000
ali ima i cifra poticaja koliko nesmijes prekoracit,a za mirovinsko uplacujes minimalac sto ti je negdje 800-1000kn,ali opet kazem neznam tocno pa to jos provjeri!
 

BorkyBj

Član
Tu od
9 Ruj 2013
Poruka
107
evo ja znam informaciju, na moju staru je otvoren OPG, i staroj se plaća 470 (a ajmo reć cirka 500) kuna mjesečno, mir. i zdr.
 

dex001

Član
Tu od
2 Ožu 2014
Poruka
84
Hvala na pomoći

Drugi tjedan se idem upisati u upisnik, te po novome koliko sam čuo moram u agenciju za plačanje. Kupio sam prošle godine zemlje pa moram odjaviti bivše vlasnike koji su po njima dobivali poticaje i upisati sebe.
 

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
969
evo ja znam informaciju, na moju staru je otvoren OPG, i staroj se plaća 470 (a ajmo reć cirka 500) kuna mjesečno, mir. i zdr.

od 01.mjeseca 2014. su podigli za cca 70kuna pa je sad oko 550kn mjesečno:icon_sad:

...u PDV nemoraš niti te tko bude tjeral(barem zasad). prag za obavezni ulazak je (mislim) 48 000 kuna ostvarenog poticaja za prethodnu godinu ili tih 80-ak tis. prometa preko računa,ali ak nisi u sustavu nemoraš prodavati robu preko računa nego moreš za keš tak da tu isto nema straha da budeš prekoračil...
 
Posljednje uređivanje:

dex001

Član
Tu od
2 Ožu 2014
Poruka
84
Postoji li mogučnost da se uopšte ne plača mirovinsko i zdravstveno? Recimo ako je osoba prijavljena na zavod za zapošljavanje. Ili ako nije zaposlena, upisana u upisnik ali nema dovoljno zemlje da bi joj se isplatilo uplačivati doprinose?
 

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Doprinosi se moraju uplačivati, osim ako si zaposlen kod nekog poslodavca. Znači, ako imaš OPG trebaš plaćati doprinose, kao i svi članovi gospodarstva (to je po novome) nekad nisu svi trebali.
 

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
969
a čuj u našoj državi je sve moguće...sad sve zavisi od pojedinca do pojedinca :icon_wink:...

...ak nisi prije bil nikad nigdje zaposlen(nemaju te u evidenciji na mirovinskom) onda moreš,ali ak se jednog dana hoćeš prijaviti onda moraš platiti zaostatke...
 

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Bilo je i govora o tome, da više ne možeš otvoriti OPG ako ti poljoprivreda nije osnovna djelatnost, no sad su nam dali mogučnost da se nakon prestanaka bavljenja poljoprivredom, možemo prijaviti na Z.za zap. Zato su nam povisili iznos doprinosa za 50-tak kn mjesečno
 

dex001

Član
Tu od
2 Ožu 2014
Poruka
84
Može pojašnjenje ... Ako se upišem u upisnik to automatski znači da sam otvorio OPG?

Zato što mi jedni govore da ne moram biti opg nego se moram samo upisati u upisnik radi ostvarivanja poticaja i prodaje svojih proizvoda.
 

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Najbolje je da otiđeš u agenciju za plačanja, pa će oni objasniti što je potrebno.. i najjednostavnije.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,842
Ljudi brkaju lončiće...imas btw temu registracija OPG-a pa se tamo prebaci...
Neznam koje papire si ispunjavao i predavao pa neznamo da li si opg otvorio ili nisi?
imas ako se ne varam po novom UPG upisnik poljoprivrednih gospodarstava,to je opg u biti..
Za sve to moras ici u Agenciju ili postom...
pripremi biljege,70kn ako se ne varam,i ponesi si svu dokumentaciju o zemlji koju imas namjeru obradjivati ili koja je u zakupu ili vlasnistvu i tamo ces sve upisati..
 

dex001

Član
Tu od
2 Ožu 2014
Poruka
84
Danas sam se išao upisati ... Kupio obrazac u nardonim novinama, kopija osobne, posjedovni listovi zemlje + kupoprodajni ugovori (da povežu zemlje koje još nisu uknjižene na mene), biljezi 70 kn.

Budući da sam novi najvjerovatnije ću dobiti poticaj za ovu godinu iz nacionalne rezerve. Na kupljenim zemljištima je bivši vlasnik ostvarivao poticaj ali srečom nisam morao sa njima potpisivati izjavu o prebacivanju prava jer sam novi u upisniku pa ta prava dobivam iz te nacionalne rezerve.

Napomenuli su mi da po novome obavezno treba prebaciti i prava kupnjom nove zemlje jer u protivnom nije moguče dobiti poticaj ako nije referentna godina.
 

selesmarina

Novi član
Tu od
23 Lip 2014
Poruka
4
Jedan koristan savjet za tebe kao novog početnika u biznisu sa poljoprivredom. Predmalo sam saznala za super novi proizvod na tržištu, koji pomaže kvalitetnom upravljanju cjelokupnog poljoprivrednog poslovanja. Radi se o programu za upravljanje menadžmentom poljoprivrenog poslovanja, koji omogućuje praćenje svih informacija i kontrolu svih aktivnosti na farmi.
Više o tome možete vidjeti na http://www.agrivi.com/
 

Same92

Novi član
Tu od
13 Lis 2014
Poruka
3
poćetnik poljoprivrede

Pozdrav svima! Evo prvi put pišem na forum... Volio bi se baviti poljoprivredom ove godine sam posadio oko 2000 kvadrata kukuruza i planiram nagodinu malo više do 1 hektar, samo neznam točno koju kulturu još posaditi? Volio bi otvoriti i neki opg uskoro.. Nisam baš iskusan u poljoprivredi imate kakvi preporuka? Savjeti? Od strojeva posjedujem 2 traktora same explorer 90 cv i zetor 4911 ako može pomoći, nalazim se u Ogulinu!
Hvala!
 

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,144
Jel imaš nešto svoje zemlje i ako da, koliko? Pa kad već imaš ta dva traktora širi proizvodnju.
 

Same92

Novi član
Tu od
13 Lis 2014
Poruka
3
imam nešto svoje zemlje to i planiram raširiti se i možda digniti poticaj malen.. dali da nastavim onda sa kukuruzom? Da posadim sve kukuruz? Jeli tražen na tržištu za prodaju? il šta drugo? Jel mogu podići poticaj bez opg-a?
 
Na vrh