kju_ kaže:Zanima me nešto vezano za kombajniranje soje.
Postoji li dio kombajna (koliko znam, većina soje kod nas se vrši žitnim kombajnom na koji se stavlja drugi heder) koji bi odvojio korovske sjemenke i spremao ih u kakav spremnik? Nema smisla da sav taj korov ostaje u polju, pogotovo kada čini 20-ak % primjese... Ono, radi odvajanja korova koji povećava vlagu zrnene mase... glupo ga je dovoziti u silos pa tamo odvajati preko selektora, jel ? Ne znam jesam jasna :blackeye
Bobo kaže:Kombajn kad ide u vrsidbu soje ne treba drugi heder, vec se samo treba kombajn prestelati za tu "djelatnost". Dakle, otvoriti vjetar, usporiti okretaje bubnja i vitla na hederu, te se moci kontrolirati ako u soji ima kojekakvih korova...
Mi nikad soju prije predaje na silos nismo "doradjivali" pa tako niti ove godine. Ne vidim neke isplativosti tu, jer ambrozije ako ima u polju, svakako ce je biti i u soji... Ako se dobro soja oprska, te ako je sklop dovoljno gust, korova u soji ce biti jako malo (sto ne mogu reci za svoju soju ove godine ), te nece biti problema s nikakvom doradom. Primjese mora biti
Smiljan kaže:Negdje sam vidio sliku (mislim cak ovdje na forumu) kako je neko cistio soju od necistoca,ali sad tu sliku ne mogu naci. Uglavnom vrlo jednostavan sistem, pretovar sa puhalnikom iz jedne prikolice u drugu ali ne diektno nego preko resetke tako da se soja valja u prikolicu, a necistoce ispadaju dolje.
Plužna tijela su pričvršćena na gredu osnovnog okvira koja je vezana za poseban trapezni priključni uređaj. Jedna točka priključenja grede o priključni uređaj predstavlja os kretanja u vodoravnom smjeru (lijevo i desno) dok druga vršna točka priključenja ima slobodu kretanja u vodoravnoj ravnini.