• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

potopna pumpa

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,170
Otpor dovoljno mali da na njega reaguje sklopka.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,107
Nema takve teme pa cu pitati tu, Jucer ukljucim potopnu pumpu i iskoci mi fidijevka. Prekjucer sve normalno radilo i nitko nije nista dirao i najednom nece. jel tko zna sta bi mogao biti razlog da kad ju ukljucim iskace fidijevka?
Pročitaj prvo ovo
http://www.napravi-sam.com/clanci/fid-ili-diferencijala-sklopka-cemu-sluzi-i-kako-radi/
Drži pumpu dok testiraš isključenu, odštekanu iz priključnice.
Ako imaš kvalitetniji univerzalni mjerni instrument, ispitaj omski da li postoji proboj bilo koje od žica utikača prema zemlji, masi / kučištu pumpe. Ako ti ne pokazuje vrlo veliki otpor u megaomima onda je ušla voda. Ja pretpostavljam da je voda nekako došla u dodir sa žicama koje bi morale biti 100% izolirane, jednako kao kabel, te plovak na uvodnici dobro zabrtvljeni.
Moguće je da je došlo i do proboja ako je stala, zacvikala, pa se pregrijala.
Po meni traži prvo vodu unutar gdje ne smije biti.

Javi nam kako je išla defektaža.

Tu od
21 Sij 2012
Poruka
496
Ljudi moji, kao prvo nije da ne znam nista o struji i znam kako radi fidijevka. Pitao sam kako nacin nacin popravka ali dobio sam odgovor.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,107
Ljudi moji, kao prvo nije da ne znam nista o struji i znam kako radi fidijevka. Pitao sam kako nacin nacin popravka ali dobio sam odgovor.
Zašto se ljutiš.
Neobično pitanje si postavio kad sad tvrdiš da "nešto"znaš o fidovki i o struji. Nije potopna pumpa neznam kakav složeni stroj.

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
I nas je znala tako zaje**vat,i nakon 2 puta što je odradila na starijoj instalaciji bez fidovke,kasnije je opet sa fidovkom normalno radila. Te kineske potopne su čudne biljke,jedimo mi dobro dođu kad crknu pa dobijem lijepu čeličnu kuglu i dobru osovinicu koja je otprilike iste čvrstoće kao i oni crni imbus vijci

Tu od
21 Sij 2012
Poruka
496
Zato jer ja nisam pitao princip rada fidovke, nego kako rijesiti da pumpa kad se ukljuci ne izbacuje istu. Znaci kako popraviti pumpu.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,170
.... tako što ćeš utvrditi gdje je zemljospoj.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Ja bi ju razmontiro pa pogledo ak je moguče kak videt da ne propušta između motora i pumpe (semering).Ak je tam u redu sa diht masom namazat spojeve-ulaz kabla i sastavit pa probat.Pregledat i kabal da nije gde napuknut pa dolazi do proboja.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,107
Pusta u sebe negdje vodu, kad se osusila i na suho radi, cim sam je spustio u vodu opet izbacije fidovku.
Dakle sad treba biti vidovit i prvo znati kakvu ti to potopnu pumpu imaš, ili si ti uvjeren da su sve sto posto jednake.
Mojoj zna zacvikati lager jer joj pušta semering i uđe čak i blato u nju, ali još uvijek ne izbacuje zaštitnu sklopku. Da bi ju rastepel trebam posebne šarafcigere koje sam si doradil...
Kakve ti šarafe imaš na toj tvojoj pumpi, sa kakvim glavama šarafa? Jesi ikada rastavljao nešto slično?

Tu od
21 Sij 2012
Poruka
496
Ne znam marku pumpe, rastavljao jesam nesto slicno, ima ne kruzaste vijke sa 4, nego s tri ako me kuzite. Ali pusta negdje oko kablova, ili od plovaka ili onog strujnog.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,170
Neće me sreća , nađem na otpadu kvalitetnu dvostepenu potopnu pumpu ali probio namotaj prema masi .:mad::mur:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,107
Razumijem te i znam točno kakve vijke imaš, ja sam svoje čim sam ih izvadio zapilio s pilom za željezo da mogu koristiti običan šarafciger. Takvi su da proizvođač spriječi neželjene "majstore sa improviziranim alatom" da prčkaju po pumpi.

Teško je drugoga voditi "kroz popravak" na daljinu i ne gledati predmet popravka.
Provjeri ispravnost uvodnice za kabel ili uvodnica ako su dvije.
Nepoznanica je kako su izolirani završeci priključnog kabla i kabla s plovkom. Jednako tako je nepoznanica kako su izolirani kontakti kondenzatora. Ako to nije idealno izolirano onda su problemi složeniji. U kakvom je stanju brtva između sklopa turbine i motora?

No i dalje me kopka saznanje da li ti to budeš dobro obavio, jer čim si postavio takvo pitanje i ljutiš se i negoduješ na moje pojašnjenje kako radi fidovka - bojim se tvojeg ega i premalog stvarnog znanja i vještine, da na kraju ne nastradaš, eto iskren sam. Imam se pravo za tebe bojati to mi ne možeš zabraniti :)

Tu od
21 Sij 2012
Poruka
496
Ne brini ti za mene, sve brtve su na spojevima pumpa ok , samo pusta da ulazu kabla od plovka. Ja sam mislio to nekako jednostavno rijesiti, npr. silikona unutar vanjske gume (ulaza) kabela u pumpu.

Najnoviji postovi

Na vrh