Dobro nam došla!!
Hvala.Imam jedno pitanje. Držim krmače i imam i nerasta pa me zanima je li pametno držati ga u istom svinjcu sa krmačama(on je u svom boksu kao i svaka krmača imaju svoje boksove i sprasne su trenutno). DO sad je bio odvojen u drugoj zgradi a sad sam ga morala ovdje premjestit jer je zgrabio malešno janje i otkinuo mu glavu. U toru gdje su janjci je njegov boks bio a janjci guraju glavice kroz ogradu dok on jede pa je bio ljut. Pitanje je smije li biti sa krmačama sprasnim ali odvojen u boksu i hoće li to što je maznuo janje hoće li postat agresivan jer je osjetio krv. Plizzzz odg ko zna.
hvala ti na odgovoru. to sam i ja mislila ali nemogu to objasniti ovima kod kojih držim svinje jer su zatucani pa misle da to nema veze što je u prostoriji sa sprasnim krmačama. hvala još jednom i pozzz
pozdrav i dobro došla...kolega je u pravu sa svoim komentarima...samo ih odvoiclap):
oni su odvojeni samo se nalaze u istoj prostoriji u odvojenim boksovima. može li tako?wasntme):
To je ok bitno je da se nemreju grist i tuc i da su svi siti.
Kad das jednima daj i njemu i nema preskakanja ograda i brige.
ok hvala ti. a reci mi što napraviti kad se odojci stalno češu.već smo ih prali par puta sa nekim preparatom gamocid. sad je malo bolje ali nekako su kao kržljavi i češu se manje nego onda ali svejedno puno više nego normalno.
Trebalo je dezinficirati kotac prije kocenja s vapnom ili otopinom asepsola i vode pa sve pospricat.
I ja sam jednom mazal s nekim sredstvom al se nemrem sjetiti imena al vj. Neki drugi proizvodac a isto i kroz 3dana je proslo.
Posto je mlada krmaca mozda nema dosta mlijeka pa ju malo bolje hrani i puno tekucek napoj sa primjesama,al ne joj davati jos travu ili neke preparate da se nebi mali osipali ili proljev dobili.
Posije s mljecnim i puno vode.....
to nisu moji odojci hvala bogu oni su dobro. Ovi su stari već 2mj. Kupili su je sprasnu i bila je kao šugava. Nju smo oprali sa tim i sve što su u svinjcu za svaki slučaj i sve je bilo ok dok se ta šugava nije oprasila i ti njeni se češu stalno a ovi drugi od pet krmača ne i dobri su napredni.Moji su se oprasili 1.02. i sad su oko 55kg a ovi od 25.04 su kao bumbarčići ima ih samo 4kom pa uživaju u mljeku. Jesu mi dobri moji tovljenici? ja mislim da su odlični. brinu me ovi od prijateljice da to ne prijeđe na drugesweat):
A tvoji su pravi licki hrgani svaka cast.ig::
Neznam dal ce to prec to pitaj ipak veterinara,nazovi i objasni.
Evo ti jedan link pa si ga temeljito procitaj to ja imam vec dugo i za svaku vrstu zivotinje je drukcije,ak kaj nebus skuzila pitaj,bum ti pojasnil!nerd):
- Znakovi gonjenja su različiti kod svake vrste životinje
- KOD KRMAČA – svinje su poliestrične životinje, spolni ciklus traje oko 21 dan - prvi estrus poslije prasenja javlja se 3-7 dana poslije odbijanja prasadi - spolni ciklus je reguliran hormonima adenohipofize (FSH, LF i prolaktin) - FSH I LH potiču gonade na stvaranje folikula, ovulaciju i formiranje žutog tijela, na stvaranje estrogenih hormona koji izazivaju proliferaciju na sluznicama spolnih organa - razlikujemo ove faze – proestrus, estrus, metestrus i diestrus. • Proestrus – traje 1-3 dana, uočiava se natečena i nažarena stidnica, krmače su nemirne, slabije jedu, pokazuju aktivni refleks opasivanja, ali ne dozvoljavaju kopulaciju - iz stidnice se cijedi u početku bistra, a kasnije mutna i ljepljiva sluz • Metestrus – je razdoblje formiranja žutog tijela; žuto tijelo stvara progesteron koji izaziva sekrecionu fazu na sluznici maternice i tako priprema endometrij za prihvat oplođenih jajnih stanica, zajedno s prolaktinom djeluje na razvoj žljezdanog parenhima mliječne žlijezde • Diestrus – je razdoblje funkcije žutog tijela, traje oko 14 dana, nakon čega ukoliko nije došlo do oplodnje dolazi do njegove razgradnje 15-16 dana poslije oplodnje, nakon toga se ubrzo javlja novi ciklus, ako dođe do oplodnje žutog tijela ostaju na jajniku i dalje su u funkciji
Čitala sam ja sve to o 4 faze gonjenja ali mi objasni ti prosto ako je oplođena 29.04 i nije (nedaj bože)ostala skotna za koliko se dana ponovo tjera i od kojeg dana brojiš čim primjetiš da se tjera brojiš 18-21 dan ili kad prestanu znaci gonjenja brojiš 18-21 dan. Hajde izbaci mi datum kad bi se trebala počet tjerat (29.04 oplođena)
Nemogu sa sigurnoscu znat tocan datum tjeranja,jer to ovisi o pasmini i hranjenju krmace,koliko izlazi van na travu i zemlju...
Racuna se od pocetka tjeranja do pocetka iduceg tjeranja a moze biti od 18-24dana ovisi.
Prasicama nakon 4god slabe i smanjuje im se broj jajasaca i teze ostaju breje.
Ak velis da je oplodena 29.04 znaci pocela se tjerat 28.znaci trebala se tjerati od 11.-15.05se vec trebala tjerati ak nije znaci breja je.
Ona je još 26 počela crvenjet a tek 29 je stajala. a ti si se preračunao 11.05 je tek 14 dan.Od 28.04. do 11.05. je 14 dana. Po nekoj mojoj računici sutra je 18 dan ili ne?:icon_e_confused: