• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Premiksi,vitamini-minerali,superi,smjese,komponente

  • Temu pokrenuo marinko
  • Datum prvog posta
B

BAGERISTA

Guest
perje kaže:
Previše je to mlijeka. Pa imaš na vreči od rot-a recepturu. Na zadnjoj strani vreče. Mi smo svojem davali po toj tabeli. Piše ti koji tjedan (starosti) joj koliko treba mlijeka dati. Naravno,ne treba točno ko što piše, ali približno. Slobodno mu daš sijena i malo svježe trave, ne rosne. A ovog Meggi-ja nek ima stalno. Ako pojede, nadosipaš. Mi svojemu nismo dali kao obrok, nego može jesti kad god hoće. U jaslama je i pojede. Rađe pije mlijeko, ali hoće i Meggi.


Taj megi je hrana koja ide u suhom obroku,ili se miješa sa vodom,,

Do sada se nisam susretao s tim,,jer nekad kad smo imali krave,,,telci su bili isključivo na majčinom mljeku,,,,ovo mi je nepoznanica,,,tako da je svaka informacija dobrodošla.....

Ako je puno rota,,,onda čemo smanjit ,,,,
 

perje

Član
Tu od
2 Ožu 2010
Poruka
38
Daje se bez vode. Čak mislim da se NE SMIJE mješati sa vodom. Neznam jesam li to pročitao na forumu ili čak na pakovanju rot-a. Prouči sutra malo vreču od sanolac rot-a. Ima svega.
Piše ti i koliko ide mlijeka. 125 grama ide na litru vode. E sad,kolko je star i kolko mora pit mlijeka neznam točno. Naša je trenutno na oko 3-4 litre dnevno. I postepeno se smanjuje.
 

perje

Član
Tu od
2 Ožu 2010
Poruka
38
Različito je i po pasminama. Naše tele je holstein žensko. Simentalci iste dobi piju malo više, bar tak mislim.
 
B

BAGERISTA

Guest
Može,,,svakako ču pročitat,i vidit malo s ostalima koji se več duže bave s tom hranom...
Moja je miješavina simentalca i montofonca..
 
M

MOCO

Guest
a bog te jeste mulasti!
Megi se miješa sa kukuruznim šrotom i stavi pred tele,od 7 dana starosti na dalje,da jede kako i kad hoće! U početku tele samo mulja,brlja i liže ali mora biti pred njim i barem ujutro i navećer staviti svježe, šaku-dvije ne više za početak, kada krene dobro jesti onda povećati dozu do 2kg/dan (8-10tjedana starosti) i sijena davati po želji nek jede i vode,vode,vode....yebote ljudi zaborave pojiti telad jer kao piju mlijeko pa im netreba, e pa ako tele jede i nešto osim mlijeka onda mu treba i vode,pogotovo ljeti!

Milsan (sano) se pravi s vrućom vodom (recept na vreći,pa čitajte) i daje na dudu ili ako tele zna piti iz ampera neka pije.
Ja odmah s kolostruma (dajem 7-10 dana) prelazim na Milsan i s Milsanom hranim do punih 8tjedana starosti 2xdnevno po 5lit (ukupno 10lit milsana dnevno po teletu), 9 i 10 tjedan starosti milsan dajem samo za većeru i smanjujem litražu na 2lit.
S 10 tjedana starosti nema više milsana jer tele jede normalnu hranu ko zmaj!

Milsan i Megi se daju zajedno, dakle to su dvije vrste hrane i tele treba obe! + voda + sijeno.

Imam farmu i stalno imam teladi i nikad mi nijedno nije imalo nadam ili proljev, smatram da je sve stvar higijene i kvalitete hranidbe: čiste dude, čisti amperi, tele pije kolostrum odmah po telenju najduže nakon 30minuta, mlijeko kada pomuzem kravu odmah dajem teletu a nečekam da se ohladi, temperatura mlijeka ili Milsana mora biti 37-39°C, u početku sam mjerio toplomjerom a sada znam osjetiti rukom.Nikako hladno davati, ako je vruće tele i tako neće piti a vi onda mislite nije gladno! Zamjenica (Milsan) mora se praviti s vručom vodom da se otope masti i svi sastojci prožmu, pa onda ohladiti na 38, ako pravite s mlakom vodom riskirate probavne smetnje i zaostajanje teladi u razvoju.
 

perje

Član
Tu od
2 Ožu 2010
Poruka
38
Meni jučer nije htel otvorit temu kompjuter.
Moco, fala na pomoći. Novi smo pa je svaki savjet dobar, dok se ne stekne iskustvo.
 
B

BAGERISTA

Guest
U ovom poslu sam dosta upučen,, prošlo je dosta da smo imali i krave i telce,,,samo šta je problem kod hranjenja sa zamijenicama,,,jer nisam imao iskustva s njima,kod nas je telad uvijek pila mljeko od krave,,,zato ako neznam pitam jer dvojca uvijek znaju više od jednog.....
imam kuči i konje i pomalo si stavim prtasce za sebe,,tako da njima je hrana standardna cuki(bundeve)dijetelina i muka(sameljeno od žita šenice i zobi(ovsa),,,ali nisam znao niti vidio te zamijenice do sada....

Evo ja je hranim kako piše ,,i ljepo napreduje šta me najviše veseli,,,a ispred nje je sijena koliko oče,,,a ispred nje je kanta sa mukom,,da si liže i mljacka koliko želi...

Za vodu ne brinem jer sam stavio pojilicu,,,i tijeram je da se nauči pitis nje,,,ali njoj i sa dudom dam nek pije,,koliko oče........

Ndam se da nisam nikog uvrijedio s ovim šta sam napisao,,,nije da ne volim poslušat,,,ali pazim ko šta piše i govori i od toga uzmem ono šta sam provijerio na više strana,,............

ujedno ti se zahvaljujem MOČO 8) 8)

Pozdrav :mrgreen:
 

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
792
Jaa sam za svinje kupio,. jer nije bilo običnog Sano protamoni Premiuma, kupil Sano Protamino Premium Forte.. Stvar je u tome da taj Forte ima u sebi dodan Aromisan I Sangrosan.. Mogu reći da je odličan.. Svinje se dave u njemu.. Cijela štala mi miriše po njemu.. Nešto je skuplji od običnog Protamina, cca 15-20 kn.. Mislim da budem prešel na njega..
 
M

meštar

Guest
Ja radim s novima na tržištu IBEKA i moram vam reci da su premiksi fenomenalni,

nema apsolutno nikakvih problema sve štima odojci mi jedu kao ludi, premiksi su jeftiniji od ostalih!
Dečki što ih prodaju znaju što rade. do sad nisam probao ništa bolje!

Ako netko treba broj od njih neka mi se javi na pp!
 

Jakob

Novi član
Tu od
21 Sij 2008
Poruka
16
Ja radim s novima na tržištu IBEKA i moram vam reci da su premiksi fenomenalni,

nema apsolutno nikakvih problema sve štima odojci mi jedu kao ludi, premiksi su jeftiniji od ostalih!
Dečki što ih prodaju znaju što rade. do sad nisam probao ništa bolje!

Ako netko treba broj od njih neka mi se javi na pp![/QUOTE

jeftina reklama za firmu za koju radiš!
...a mi smo svi blesavi! ...pa ćemo navalit!
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Ja radim s novima na tržištu IBEKA i moram vam reci da su premiksi fenomenalni,

nema apsolutno nikakvih problema sve štima odojci mi jedu kao ludi, premiksi su jeftiniji od ostalih!
Dečki što ih prodaju znaju što rade. do sad nisam probao ništa bolje!

Ako netko treba broj od njih neka mi se javi na pp!

prvo je da se predstavis,tko si,odakle si,cime se bavis i tako...A onda,ako mi dopustimo na forumu možeš oglašavat...
 

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,800
osobno mislim da bi se svako trebal uredno predstavit,u avatar stavit osnovne podatke prije neg bi osobno mogel pisat.
 
P

pan

Guest
Ako ti hraniš svinje trebao bi probati to po čemu pljuješ,a ako ih ne hraniš onda nemaš pojma o čemu govoriš.
Da imaš svinje znao bi da kod tovnih svinja je dovoljno 7% lizina sa 18% soje(46%)imaš dovoljno proteina i dovoljno lizina koliko svinja može iskoristiti,više Lizina je bacanje novaca



ti tipovi su prvo prodavali sanoja! i tvrdili kako je to najbolje... pa otišli raditi u bijomin!!! sračkali kako sano niš ne valja! sad imaju opet ovo i tvrde kako bijomin je drek a ovo je najboljše!?
ja to neću niti probati da mi gratis daju baš zbog načina poslovanja...


prijatelj iz bjelovara kupio njihov proizvod za tovne svinje u apoteci... 7 % lizina i 2% metionina 400 000 mg vit-a to sve ima i sano za manje novaca da ne govorim da i bijomini .šauman,i likra i milkivit i salvana imaju bolje proizvode i jače za iste pare.
sad je u probi par dana i veli da je limunada... kupio jednu vreći i vraća se na šaumana.
 

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Poz. malo čitam o tim smjesama, vitaminima itd. sve je to tu negdje,,,, samo ove male firme nisu kompetentne u sigurnosti proizvodnje smjesa pogotovo kad se radi o odojcima,,,, neznam koliko ste upoznati s radom firme u proizvodnji smjese od kojeg kupujete,,, moja iskustva su raznolika i nevjerujem malim formama,,, zašto ? Kada nije sezona žitarica znam da mnoge firme ne stavljaju sve potrebne komponente u sastav smjese koji pišu na deklaraciji,,, primjer ak nema ječma stave više soje, ak nema kukuruza stave riblje brašno itd naravno ovo je samo primjer. Šta hoću reći, znači kad im sfali neke komponente ostale komponente stave više da zamjene onu koja im nedostaje i na kraju im smjesa nevalja. E kad ti odojci počnu plavit i krepavat, onda ih tužiš te drž-nedaj. Zao eto pazim s kim poslujem. Trenutno sam u suradnji s tsh. Niti ih hvalim niti kudim tu su negdje solidna 4.
@ da,,, trebalo bi se prvo predstavit reč nešto o sebi, čime se bavi itd, slažem se,,,, definitivno.8)
 

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
@ JAKOB,,,, @ PAN,,, odakle ste, čime se bavite, jese li amateri ili foliranti !!!:finga:
 
M

MOCO

Guest
Poz. malo čitam o tim smjesama, vitaminima itd. sve je to tu negdje,,,, samo ove male firme nisu kompetentne u sigurnosti i nevjerujem malim formama,,, zašto ? Kada nije sezona žitarica znam da mnoge firme ne stavljaju sve potrebne komponente u sastav smjese koji pišu na deklaraciji,,, primjer ak nema ječma stave više soje, ak nema kukuruza stave riblje brašno itd naravno ovo je samo primjer.

Pa ti nemaš pojma!!!
Tko još ječam i kukuruz (najjeftinije moguće) nadomješta sojom i rib.brašnom (najskupljim komponentama)
i ne samo zbog cijene, nego i energetskog disbalansa jer ječam i kukuruz su energetska krmiva a soja i rib.brašno proteinska.
Znam da neki fušeri u nedostatku ili zbog skupoće umjesto proteinskih komponenti znaju uvaliti mekinje, ali ovo što si ti naveo je :axe:

Mislim , rado ću uzeti smjesu u kojoj mi netko umjesto ječma uvali soju.
 

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Pa ti nemaš pojma!!!
Tko još ječam i kukuruz (najjeftinije moguće) nadomješta sojom i rib.brašnom (najskupljim komponentama)
i ne samo zbog cijene, nego i energetskog disbalansa jer ječam i kukuruz su energetska krmiva a soja i rib.brašno proteinska.
Znam da neki fušeri u nedostatku ili zbog skupoće umjesto proteinskih komponenti znaju uvaliti mekinje, ali ovo što si ti naveo je :axe:

Mislim , rado ću uzeti smjesu u kojoj mi netko umjesto ječma uvali soju.

IDIOTE ČITAJ SUNCE TI ČORAVO napisao sam da sam to naveo samo kao primjer :axe::axe::axe::axe::axe: očito ti nevidiš ili neznaš čitat ako napišem ime firme koja to radi i kak ne želim reklamirat firme !!!!!!!
 

Jakob

Novi član
Tu od
21 Sij 2008
Poruka
16
Ako ti hraniš svinje trebao bi probati to po čemu pljuješ,a ako ih ne hraniš onda nemaš pojma o čemu govoriš.
Da imaš svinje znao bi da kod tovnih svinja je dovoljno 7% lizina sa 18% soje(46%)imaš dovoljno proteina i dovoljno lizina koliko svinja može iskoristiti,više Lizina je bacanje novaca


vidim da se dečko iz panta ponovno reklamira! jedan upis reda radi i tri reklame!


a sad pametni expertu nutricionista...

...koja soja u RH ima 46% proteina? po deklaraciji sve!

....a sve koje ja kupim su na analizi imale najviše 44,8%

koliko onda ima lizina nutri?

ili da idem u nebo sa sojom pa risikiram edem... jer je 7% lizina dovoljno... s druge strane nije samo lizin bitan u premiksu!
a na kraju zašto ne bi stavio 8% pa stavio 17% soje?!




za Pele-ta!

Ja bih Vas zamolio da se ponašate kako spada a ne kao balavac... ja imam previše godina i iskustva sa takvima neodgojenima i smeta me da me se naziva amaterom i folirantom.


Ovdje se pokušava razgovarati normalno ako to ne znaš...
 

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Poštovani gospodine @jakob, Vi mene učite kulturi, molim Vas pročitajte svoj odgovor pa onda moje pitanje. Ako imate pristojnosi napisat ćete čim se bavite kao i jeste li profesionalac.
A koliko znam red je da se predstavimo, ja sam kulturno pitao od kuda ste i čime se bavite ako Vam je to uvreda ja se ISPRIČAVAM i nemorate biti agresivni to škodi zdravlju :confused:.
 

Najnoviji postovi

Na vrh