• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prenamjena pašnjaka, livada, oranica sume u vočnjak i ograđivanje zemljišta

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Tema je dobro počela, ali se slabo razvila,ustvari zastranila je.

Naslov teme je dosta opširan, tako da svatko može skužiti poantu teme.

Postavljeno je pet pitanja, za koje se očekivalo komentiranje, sugestije, prijedlozi itd...

Ali je to prešlo u p.........e !:8):

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
1. Namjera mi je posaditi nekoliko hektara lijeske, dali mogu kupiti pašnjak, šumu, oranicu,livadu i po potrebi je prenamijeniti u vočnjak lijeske, dali su uz to povezani određeni troškovi.

2. Dali se taj voćnjak smije ograditi zicom i koje vrste i visine (idealno bi bilo metalna ograda visine 2m sa bodljikavom (žilet zicom na vrhu i s unutarnje strane). Također cijela zemlja će biti pod video nadzorom i zaštitarskom službom (0-24).

3. Koliko ograda mora biti udaljena od susjedne međe.

4. Ukoliko želim o svom trošku nasuti šljunkom ili asfaltirati prilazni put (javni) dali je potrebna određena dozvola ili suglasnost ostalih korisnika puta

5. Dali se na primjerice 3ha smije postaviti jedan ili više objekata (alatnica) i spremište te koje dimenzije i uvjete moraju zadovoljiti dimenzije, temelji, struja, voda

Svako dobro

1. Možeš prenamijenit sve osim šume, možeš i šumu ako u katastru ne piše da je šuma već livada, oranica...

2. Najbolje je dignut ogradu u zrak visine 1,5m i tri reda bodljikave žice iznad na razmaku 10cm, ako ima divljih svinja onda tu istu ogradu ukopat 30cm pod zemlju.

3. Zavisi o dogovoru sa susjedom, ja sam maknuo 30cm tako da susjedi mogu obrađivat svoje da im ne smeta, između je ionako odoran jarak pa da sam na međi bi ograda bila niža i u jarku.

4. Ovisi jel put ucrtan u katstru ili ide preko tuđih parcela. kako god, odeš u općinu i pitaš.

5. Možeš postaviti više alatnica, do 16m2 ti ne treba građevinska ( mogu imati temelje) ali ti treba lokacijska. Čak da stavljaš kontejnere trebaš lokacijsku. Na toj površini moraš imat i WC. Otprilike znam da ti treba cca 22 000kn da se povuće 200m struje po stupovima, za vodu ne znam. Struju ne možeš vuć sa stupa koji tebi paše već elektra po nećemu određuje, kod mene odabrali neki betonski a imam drveni na pola puta.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
1000 ha u komadu? Tihomire, jesi li to ti???

Poslano sa mog GT-I8190 koristeći Tapatalk

Llijeska

Novi član
Tu od
1 Svi 2017
Poruka
15
Hele, svaka čast, dao si mi konkretne odgovore na sva postavljena pitanja. Puno ti hvala i častim te ručkom i obilatim pićem ako ću imat čast da te upoznam. (slobodno se javi na PM).

Zaštitarska služba, OK, ovo izgleda da je bila loša ideja, ali mi je drago ako sam nekog dobro nasmijao, nije mi to bio cilj, ali me veseli kad nasmijem čovjeka.

"Pun ko brod", "kupujem Agrokor" :) neznam kak je netko došo do ovog,.. samo sam htio reć da ne sadim lijesku da bi zaradio na tome nego za svoj gušt, a svatko ima svoj gušt mene više ne interesiraju mladenačke gluposti, a i ne želim imati tusuće hektara i radit posao od ovog pa mi ta tri ha ispada kao optimalna hektaraža za moj hobi

Sad idem vjerujem postavljati manje glupa pitanja na druge dijelove foruma (analiza zemlje, gdje kupit nasade, koja mehanizacija)...

Gospodo, bilo mi zadovoljstvo

sosta

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
205
3. Zavisi o dogovoru sa susjedom, ja sam maknuo 30cm tako da susjedi mogu obrađivat svoje da im ne smeta, između je ionako odoran jarak pa da sam na međi bi ograda bila niža i u jarku.

Meni su uvijek moji govorili da se ograda miče 0,5m od međe, sad ima li to neko zakonsko uporište ne znam. Eventualno ako sa susjedom dogovoriš zajedničku ogradu pa ju postavite na među.

Poslano sa mog SM-G935F koristeći Tapatalk

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
1. Možeš prenamijenit sve osim šume, možeš i šumu ako u katastru ne piše da je šuma već livada, oranica...

2. Najbolje je dignut ogradu u zrak visine 1,5m i tri reda bodljikave žice iznad na razmaku 10cm, ako ima divljih svinja onda tu istu ogradu ukopat 30cm pod zemlju.

4. Ovisi jel put ucrtan u katstru ili ide preko tuđih parcela. kako god, odeš u općinu i pitaš.

5. Možeš postaviti više alatnica, do 16m2 ti ne treba građevinska ( mogu imati temelje) ali ti treba lokacijska. Čak da stavljaš kontejnere trebaš lokacijsku. Na toj površini moraš imat i WC. Otprilike znam da ti treba cca 22 000kn da se povuće 200m struje po stupovima, za vodu ne znam. Struju ne možeš vuć sa stupa koji tebi paše već elektra po nećemu određuje, kod mene odabrali neki betonski a imam drveni na pola puta.

Ako je livada ili trajni pašnjak u ekološki zaštićenom pojasu, kao naprimjer pašnjak ili livada koja se nalazi u ekološki zaštićenom pojasu Lonjskog polja, onda moraš napraviti postupak prenamjene koji je puno složeniji, od samog postupka prenamjene u recimo katastru ili gruntovni......:(doh):

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Meni su uvijek moji govorili da se ograda miče 0,5m od međe, sad ima li to neko zakonsko uporište ne znam. Eventualno ako sa susjedom dogovoriš zajedničku ogradu pa ju postavite na među.

Poslano sa mog SM-G935F koristeći Tapatalk

Postoje dobri običaji prema kojima se ograda udaljuje od međe i zakon koji uz poljoprivredno zemljiše dopušta gradnju ograde do međe. Barem je tak bilo dok sam je tražil građevinsku dozvolu za ograditi dvoriše. Dozvolu sam dobil i u njoj je bilo navedeno kak sam napisal, a od ograde odustal. Čak sam kasnije, kad je bila na prodaju, kupil parcelu iz dvorište.
Nedugo je jedan susjed došel kod mene pitati koliko od međe slobodno napravi ogradu uz moju njivu. Rekel sam mu nek radi slobodno do međe, a on je sam udaljil nekih 10-ak cm. Valjda nije htel da mu šalung kod betoniranja bude na mojoj njivi, iako meni to nebi niš smetalo.

Da je udaljil 30 do 50 cm, tko bi održaval taj dio njegove zemlje izvan dvorišne ograde? Vjerojatno bi postal rasadnik korova.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Sam bi održavao jer se susjedu koji sije kukuruzu živo fućka za pol metra drača sa svoje strane. Ja okolo naokolo kosim svojih 30 cm i kakvih 30-40cm od međaša.

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602
Može konkretno pitanje,imao sam sa komšijoom uređivanje međe sudskim putem....i tu iako sumnjam u neke momente,nemam primbjedbi,odrađeno,odrekli smo se prava na žalbu...........e sad.....susjed počo zakapat stupove,do međne crte,i to je ok,ali na dijelu imanja koje se vodi kao dvorište,građevno ilil već kak,ali dali smije stupove stavit tik do međne crte na dijelu imanja koje se vodi kao oranica i sa moje i sa njegove strane,mislim zbog ograde.....ako je neko stručan nek odgovori......

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Može, ako se u posljednjih nekoliko desetaka godina nije po tom pitanju kaj promijenilo u zakonu.
Mislim da je veći problem ako se odmakne od međe, npr. pol metra. Tko bu održaval tih pol metra urednim? Njemu je to preuski pojas, a tebi bi vjerojatno dojadilo čistiti tuđu zemlju.
Ako oreš, nabavi plug krajnik i nemaš problema kod odoravanja, ili teška freza odradi posel do stupova.

frchlopeer

Aktivni član
Tu od
18 Ožu 2019
Poruka
102
Hele, evo da ne otvaram novu temu, našao sam ovu, neslavno propalu...
Evo...ja stavljam kontejner na poljoprivredno zemljište (voćnjak od 4000m2). Nitko ne zna što mi treba...postavljen će biti na željezničke pragove. Negdje mi rekoše idejni projekt i lokacijska...koliko to košta?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nikaj ti ne treba za privremeni objekt, pogotovo ak su mu šliperi temelj (jasno da je privremeni).

frchlopeer

Aktivni član
Tu od
18 Ožu 2019
Poruka
102
Nikaj ti ne treba za privremeni objekt, pogotovo ak su mu šliperi temelj (jasno da je privremeni).
E a pazi sad ovo, danas dobih mail od zenske iz ureda za graditeljstvo da mi treba građevinska??? :/Ma ne bi me to trebalo sekirati, barem ako susjedu ne zasmeta :D No, zavrsavam mjeru 6.3.1. i ako me budu trazili kakav akt, rjesenje o legalnosti ili bilo kakav papir, ne znam kaj cu im reci :D

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,763
nažalost i za kontejner treba papir..a s obzirom da se nalazi na parceli gdje nema glavnog objekta (kuće) onda to ne može biti pomoćni objekt koji se može graditi bez građevinske dozvole...kako si napisao, s obzirom da završavaš mjeru 6.3.1. onda da bude sve po špagi trebaš građevinsku. jedino da pričekaš da završiš mjeru ( ne znam kakve kontrole imaš poslije) pa da onda postaviš kontejner...da ti se netko zainati može ti eventualno narediti da ga makneš, ali čisto sumnjam da će te netko zajebavati za to...iako se sve to može opet razlikovati od urbaniznam do urbanizma...

Posljednje uređivanje:

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Ali....ali....kako to obicno biva, najprije dodje kontejner onda bi bilo likepo ispred kontejnera napraviti terasu (tko ce sjediti u kontejneru), pa nakon toga sunce pomce jako smetati za sjedenje na terasi pa se "zbije" krov na jednu vodu ali mozda bi bilo dobro zastiti kontejner da podura pa naraste i "druga voda" tog krova pa onda je kontejner "ružan" pa ga se oblozi oblicama....
p.s.svaka slicnost sa stvarnim osobama i događajima je nenamjerna i slucajna😉

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,763
upravo takav slučaj sam imao, gdje je došlo rješenje o uklanjanju objekta pa se onda išlo u naknadnu legalizaciju... prvo su bila 2 stambena kontejnera...ali su se onda obukla drvom, složio se krov, produžio ispred kontejnera za lijepu nadstrešnicu...na kraju ispala lijepa drvena kučica...samo ilegalna...

frchlopeer

Aktivni član
Tu od
18 Ožu 2019
Poruka
102
nažalost i za kontejner treba papir..a s obzirom da se nalazi na parceli gdje nema glavnog objekta (kuće) onda to ne može biti pomoćni objekt koji se može graditi bez građevinske dozvole...kako si napisao, s obzirom da završavaš mjeru 6.3.1. onda da bude sve po špagi trebaš građevinsku. jedino da pričekaš da završiš mjeru ( ne znam kakve kontrole imaš poslije) pa da onda postaviš kontejner...da ti se netko zainati može ti eventualno narediti da ga makneš, ali čisto sumnjam da će te netko zajebavati za to...iako se sve to može opet razlikovati od urbaniznam do urbanizma...
Kontejner naveden u poslovnom planu, postavljen i zahtjev za isplatu druge rate poslan. Nema micanja.Naravno da dok sve radis ne dobijes informaciju da treba ikakva dozvola. Nakon informacije o gradjevinskoj, proucavam zakone o jednostavnim gradnjama i nigdje se ne spominje gradjevinska, eventualno bez gradjevinske ali uz glavni projekt, no nigdje specificno vezano za spremiste za alat na poljoprivrednom zemljistu. Vidjet cu sto ce reci ovi iz APPRRR.

frchlopeer

Aktivni član
Tu od
18 Ožu 2019
Poruka
102
Eto, jedino ovo stoji za vocnjake. Po ovome, realno, 5 godina od podizanja vocnjaka mogu dobitk dozvolu?? A do tada cu vec nesto uspjeti saznati i realizirati, ili rijesenje, akt, dozvolu...i ako me pitaju ovi iz APPRRR, pozvat cu se na taj clanak...sve ovo u teoriji 🤪

Prilozi

• 20220906_092436.jpg
    20220906_092436.jpg
    62.9 KB · Pregleda: 15

JOHABI

Aktivni član
Tu od
14 Velj 2011
Poruka
397
Ne znam od kuda si.
Moj poznanik ima parcelu koja je locirana uz županijsku cestu Čakovec - Štefanec i na njoj uz cestu - naravno, na pristojnom odmaku od ceste - postavljenu kućicu/spremište/štand za prodaju svojih poljoproizvoda već petnaestak godina.
Znam da je ishodio dozvole - jedna od njih je bila od ŽUC - a kojom je dobio dozvolu prilaza na svoju parcelu sa županijske ceste i dozvolu da mu kupci imaju pravo sa ceste skrenuti i zaustaviti se pokraj ceste i prijeći preko ŽUC - ove imovine - šljunčani pojas uz asfaltirani - na njegovu parcelu.
Za kućicu je isto ishodio dozvolu - ne znam od koga i koji su uvjeti bili, uglavnom, nekoliko raznih dozvola je trebao da sve bude po propisima, i trošak nije koliko sam shvatila bio zanemariv, ali ni ekstreman.
Ako prolaziš tim krajem, stani kod njega, svakodnevno su tamo on ili supruga mu sada u sezoni prodaje, i pitaj ga. Možeš mu reći da ti je Sonja rekla za njega.
Ime mu je Ivan Fabijanić, i ako ga nema tamo u datom trenutku svatko će ti u Štefancu moći reći gdje mu je kuća. Na žalost, ne znam mu broj mobitela pa ti na taj način ne mogu pomoći.

frchlopeer

Aktivni član
Tu od
18 Ožu 2019
Poruka
102
Hvala na iscrpnom odogvoru, nisam baš blizu doduše. Problem je što svatko drugačije kaže, najmanje logike ima da mi treba građevinska za kontejner postavljen na šlipere... Ako stavim kotače na kontejner, što će onda reći...? :)

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh