• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prevrtanja sa traktorom

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Zanimaju me vaša iskustva i doživljaji vezano za tu temu. Budući da sam trenutno u fazi prelaska sa motokultivatora na traktor, zanima me ta tema jer živim u brdovitom kraju. Ima svakakvih računica i teorija, na kojim nagibima mogu traktori raditi. Naletio sam na neki dokument iz nekog univerziteta u kojem računaju stupnjeve na kojima se traktor prevrta. Ja to niš ne razmem, ali sam skužil da se traktor prevrne kada pravac mase prema tlu pređe preko kotača.

Zanimala bi me vaša iskustva, kako se s tim nosite kada radite na kosinama, jeli odmjeravate nešto, kako sprobavate jeli nagib u granicama?
 

Prilozi

  • prevrtanja.JPG
    prevrtanja.JPG
    36.7 KB · Pregleda: 204

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Istina. Opasno je biti hrabar u takvom biznisu. Jos me zanima, ukoliko pomaže luk na traktoru i ukoliko pomaže kabina? Jedan iz susjednog sela uspio past pod luk kada mu se Štore prevrnuo i nije preživio.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,675
Luk i kabina malo vrijede ako vozač nije važan pojasom za sic.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Noviji traktori, čak i oni s lukom imaju pojas za vezivanje. Jedino nije u tri točke kao kod auta nego u dvije, kao u avionu. U uputama piše da se pojas treba obavezno koristiti kada je luk podignut, a ne mije koristiti ako radimo sa spuštenim lukom.
Dakle ako si vezan, sigurno ne možeš doći ispod luka, ali uvijek postoji opasnost da negdje udariš glavom. U tom slučaju je također onemogućeno iskakanje s traktora.
Teško je reči kaj je bolje.
 

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Poprijeko kad ides po nagibu vecinom pocne smicat prednji kraj....to ti je vec znak da se pazis,a uz nagib....samo greska ljudska
Racunaj da ti je daleko opasnije spustit traktor niz nagib
 

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Da vidio sam te pojase za vezanje na slikama novih traktora. Čudno mi bilo. Znači onda je kabina sama po sebi najsigurnija?
Vrsani, kako to misliš da je najopasnije spuštati traktor uz nagib. Pa ako ideš okomito nagibu onda nema straha.

Via Tapatalk
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
ja sam se okrenuo s specijalom , kak on nema pojasa zaustavilo me kupinje ,

Postoji univerzalni savjet ,kosinu testiraš tak da prvo ideš ravno prema jarku , ako se nogama moraš podupirati u prednje staklo nejdi bokom u to brdo ..ako ne može se .
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Cudno je da traktori iz razloga procjene nagiba nemaju mjerac nagiba, obicna libela sa podiocima,
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,442
Nemaju zbog istog razloga kao sto i el. pile i trimeri imaju kabel od 15 cm.
Valtre imaju naljepnice na sofersajbi koliki nagib podnosi.
 

imt33

Član
Tu od
24 Ožu 2016
Poruka
52
Samo treba voditi racuna kako se upravlja traktorom i nikad sre neces prevrnuti. Ne treba biti jedan od onih "ma samo gas do kraja". Brdo+veliki teret je najopasnija kombinacija. Samo polako i sigurno, svugdje ces stici i sve ces uraditi ;)
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,009
Samo još pojasevi na sicevima fale da postanu obaveza po zakonu.... i zračni jastuci, zavjese...

Ne kužim koja je fora s ovim preklopnim lukom.
Koja je tome svrha?
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,757
Kad ga preklopiš moreš ga navesti u podrum. :(rofl):
Kod mene je dečko poginuo i sa kabinom prije par godina. Ispao kroz otvorena vrata i kabina ga prignječila. Nema toga šta će te zaštititi ako nemaš sreće ili ako srljaš ne misleći na posljedice pogotovo u brdovitom kraju. I nekakvo iskustvo tu igra ulogu.
Kad smo kod prevrtanja gdje se može nabaviti (kupiti) zaštitni luk za traktor (ursus 355) ?
 
E

el pibe

Guest
Zagi koliko mi se čini na kultivatoru nemaš nikakav rolbar niti luk.A iskustvo valjda imaš ak se voziš po bregima.Tak da je isti qu..c ak voziš kultivator koji ima razmak između kotača 60cm ili voziš traktor koji ima razmak od 150 cm.Nagib je isti za jedan i drugi.A sad polemizirati o nezgodama,kabinama i lukovima je čista bezvezarija jer je svaka situacija za sebe.Bolje je da ima traktor nekaj od takve zaštitne opreme.A sad ko je dao odobrenje za atest i koje izvedbe malo važno.I skupi auti kabrioleti od nekoliko milijuna kuna su dobili atest a nemaju niš osim one ramice i vjetrobranskog stakla:icon_scratch:pa nigdi još nije napisano da je kod prevrtanja sa takvim autom nekome asfalt othoblao pola glave.A kad nekog priklješti poljoprivredni stroj bruji se danima o tome.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
je baš tak , ali kultivator ne nosi priključak , težište uvelike ovisi koliko je priključak dignut od zemlje ...ako ide višlje težište je više od zemlje , pa ako voziš jednosovinku opet spušta težište i tak ,

moj otac se prehitil kad je dignul bočnu kosu ..možda mu je malo pomogo otpr i težina trave na grebenu , tud je prošel 20 -30 put s spuštenom kosom , ali sad se zaštoplao pa ju je moral odigunit da se vrati nazad ..jebi ga okrenulo ga .
 

Najnoviji postovi

Na vrh