Ja ovako radim i sa frezom na njemu, samo što ga je onda teže podići. Normalno da kad je u pitanju prikolica da onda treba i dizalica da se raskači SS pa po prijašnjem postupku.Probao, i pokazala se kao ODLIČNA i NAJJEDNOSTAVNIJA metoda samo pod uslovom da AKO I SAMO AKO SS nema nikakav priključak na sebi.
HVALA NA POMOĆI FERGOMIL-u, MTD011, MUHI, TEBI (IWANHO), KRUMPIRONJI, MIKIMATISIC, DALMATIN-u, STTIPA i brgud-u.Fergomil,
pomogao si čovjeku. Zaslužio si barem piće, ali trenutno ga vjerojatno ne možeš dobiti. Zato ti ja zahvaljujem (umjesto njega).
Nisam baš ubeđen u to. Dupli kotači služe samo da bi se povećala vuča sila uz manji pritisak na tlo.Za jednaku dubinu razgrtanja i zagrtanja bi pomogli dupli kotači. 😬
Ko na ovome TV motokultivatoru..Samo kaj bi pol toga pogazil kod zagrtavanja.🤣
Takav način podizanja SS sa frezom izbegavam u širokom luku.Ja ovako radim i sa frezom na njemu, samo što ga je onda teže podići. Normalno da kad je u pitanju prikolica da onda treba i dizalica da se raskači SS pa po prijašnjem postupku.
Misliš da bi ovaj na dole snimku sa gusenicama bolje odradio posao?Za jednaku dubinu razgrtanja i zagrtanja bi pomogli dupli kotači. 😬
Ko na ovome TV motokultivatoru..Samo kaj bi pol toga pogazil kod zagrtavanja.🤣
Pa ako su kotači širi, tj. gume, onda sprečavaju propadanje u zemlju, a naginjanja su smanjena za duplo.Nisam baš ubeđen u to. Dupli kotači služe samo da bi se povećala vuča sila uz manji pritisak na tlo.
skidanje freze i montiranje razgrtačaiwanho,
Pogledao sam sve tvoje slike iz tvog albuma i na osnovu tvojih slika stekao sam zaključak da i ti radiš skoro isto kao i ja što se tiče pravljenja kanala za sadnju krompira, trpanje zemlje metalnom grabuljom i vađenje krompira uz pomoć pluga za vađenje, ručno skupljanje krompira i poravnanje zemlje uz pomoć takođe metalne grabulje.
I sam vidiš koje su to muke, vreme,.......
Zbog toga razmišljam, radi olakšavanja i znatnog ubrzavanja posla, napraviti takvu sadilicu krompira na sličan način kako je napravio za sebe sumadinac na svom postu br. 1039 (strana 52) ili Rus Jurij Serbin (videti prvi i drugi dole youtube video snimak), kod koga se jednom operacijom u isto vreme pokriva i pravljenje kanala, sadnju krompira, đubrenje i zatrpavanje:
Isto tako razmišljam, takođe radi olakšavanja i znatnog ubrzavanja posla, napraviti ovo što je isti Rus napravio na dole youtube snimku tj. vadilicu krompira i sanduk za skupljanje istog:
Što se tiče obrade zemlje između redova krompira, ovaj što sam sad napravio prema gore slikama izgleda da ću morati ga bacim u otpad zbog mnoštvo problema koji će doneti za sobom u slučaju poboljšavanja (em treba da mislim kako da uvedem regulaciju nagiba, em ograničavač dubine, em veći točak od najvećeg što imam, em neizvesnost ishoda rezultata,.......) i da se preorijentišem na obradu između redova krompira sa jednim zagrtačem i užim razmakom između točkova na SS za koji već imam uslove, a to znači da treba strogo voditi računa da međuredni razmak krompira, kao i za kukuruz, mora biti najmanje 80 cm.
Operacije:
- sužavanje razmaka između točkova SS,
- po jedna grupa noževa sa svake strane se skida iz freze (jbg, zahteva najmanje 1 sat rada)
- freziranje između redova
- skidanje freze i montiranje razgrtača
- zagrtavanje između redova
- vraćanje grupe noževa (opet oko 1 sat rada) za druge operacije
- .........itd........itd........itd
Hvala za informaciju i znam za taj plug razgrtač koji na moju žalost ne posedujem, i izgleda da ću ga morati napraviti sam, samo nemam dovoljno slika iz svih mogućih uglova radi snimanja, tj. imam samo ove dve slike:skidanje freze i montiranje razgrtača
Ovu operaciju možeš izbjeći tako da montiraš plug iza freze na mjesto gdje dolazi točkić na frezu
Ovi filmići o nagrtanju krompira mogu funkcionirati isključivo na ravnom terenu i na takvoj pepelastoj zemlji,inače ide red po redo
Evo kako izgleda plug PLUG RAZGRTAČ PR-22 | Labin Progres
Poslikam ti ja kad budes htio...Hvala za informaciju i znam za taj plug razgrtač koji na moju žalost ne posedujem, i izgleda da ću ga morati napraviti sam, samo nemam dovoljno slika iz svih mogućih uglova radi snimanja, tj. imam samo ove dve slike:
View attachment 21119 View attachment 21120