• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

problem sa silažnim balama

M

musnjak

Guest
dakle vec duze vremena se borimo sa ovim slucajem, neznam uzrok pa vas pitam.
slike ce vam rec svoje pa mozemo malo prokomentirat.

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/98/16082011155.jpg/][IMG]http://img98.imageshack.us/img98/197/16082011155.th.jpg[/URL] [/IMG]

prve dvije slike u prvi problem a druge dve drugi problem
 
M

MOCO

Guest
prve dvije očito miševi, a druge dvije,jel to isto silaža?, ako je onda su presuhe pa nije došlo do procesa siliranja. To ti je moje mišljenje onako na prvi pogled.
 
M

musnjak

Guest
sve je silaža. znaci nije to od toga ak je probijena,jel se nevidi nista a ima toliko pokvarenog.
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
veliki problem je što su bale slabo nabijene ,na 4slici bala je bila preblizu jedna drugoj i ako je malo omotana to se obavezno desi,jer od miševa bi se kvarilo samo malo ako je dobro nabijeno:axe:
 
M

musnjak

Guest
ma nisu slabo nabijene,baliramo jos nekoliko meteara i nakon sviranja za zavrsetak bale.a kod spremanja nisu jedna na drugoj,izmedu njih je najmanje 20cm.i da je rupica na bali pokvari se malo oko nje al za ovako veliko neznam. koliko su vama udaljene kod spremanja? mozete poslikat pa da vidimo ko kako sprema i kako vase izgledaju di ima malo pokverenog i opcenito zdravu balu.
 
M

MOCO

Guest
ja sad više neradim sjenažu, ali imao sam i pokvarenih,mislio sam da je zbog toga što su bile na suncu dugo. Sad radim samo sijeno od lucerne, pa isto neke bale budu strašne kad ih otvorim. Imam čak i pljesnive slame što je super jednostavno za napravit, a kako se onda ovo nebi kvarilo!
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
nemogu poslikati načetu jer sada hranim sa zelenom travom,može biti 100 razloga ali kao što je rečeno malo prije možda i malo presuho,pa malo zemlje ma to ti je da popizdiš sa tim balama , jedno je kod mene sigurno bolje da je vlažnija bala:axe:
 

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,025
A prve dve kao što kolega kaže miševi buše i kvari se (jednu godinu sam imao 30% i više otpada). A teorija o naslanjanju bala jedna na drugu pa da se kvare, ne prolazi, jer moje su svake godine naslonjene jedna na drugu, a i zadnje 3 godine ih dižem tako da mi manje prostora zauzimaju. Igra ulogu i masa koja se balira, ako nije kvalitetna dolazi do kvarenja. Dosta štete naprane mačke kada skaču na bale, to se i ne vidi di probije, ali ima i koševina svoje pogotovo prvi otkos, dosta je oštra. Kakav imate omotač?
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
sve ja to priznam ali ovo o doticanju bala vrijedi jer ako vam majstor slabo omota ,najlon pri temperaturi ljepi se jedan prema drugom ,malo radi topline,malo radi elektriciteta i ako fale dva sloja uđe zrak polako i radi pizdariju pogotovo koje bale stoje duže od godinu:partyman::finga:
 
Tu od
15 Kol 2011
Poruka
70
Ja več 6 godina pravim sjenažu i nemam nekih velikih problema sa kvarenjem.Kodnas ljudi najviše prave grešku što bale nevoze odmah nego ih ostave na njivi pa dođu vrane pa kanđama probijaju najlon.Bala treba biti dovezena u roku 24 sata pregledana i zaljepjena ako se probije jer ako se ide vozit za par dana kada je započela proces vrenja i probije onda ju više nevredi ljepit jer če se kvarit.Sjenaža bi trbala biti potrošena u godini dana jer sve šta stoji duže nije dobro.Bale bi trebala imat tri sloja njlona omotač bi trebao biti dobro naštelan tak da dobro isteže foliju da se ona dobro povari.itd...
 

marko93

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,924
Ja več 6 godina pravim sjenažu i nemam nekih velikih problema sa kvarenjem.Kodnas ljudi najviše prave grešku što bale nevoze odmah nego ih ostave na njivi pa dođu vrane pa kanđama probijaju najlon.Bala treba biti dovezena u roku 24 sata pregledana i zaljepjena ako se probije jer ako se ide vozit za par dana kada je započela proces vrenja i probije onda ju više nevredi ljepit jer če se kvarit.Sjenaža bi trbala biti potrošena u godini dana jer sve šta stoji duže nije dobro.Bale bi trebala imat tri sloja njlona omotač bi trebao biti dobro naštelan tak da dobro isteže foliju da se ona dobro povari.itd...

Istina da bale treba ODMA domo vozit,najbolje bi bilo vozit je doma NE omotane i doma zamatat ili na licu mjesta gdje če bit bale,kad su bale na polju i kad se zamotaju razne ptice buše foliju svojim kljunom,vidi se na slikama što je postavio član da je došlo do pljesnivoče na mjestu gdje je bala ležala na tlu.

Za potrošnju sjenaže se nebi složio,bala ako je dobro nabalirana i pravilno zamotana ona može tako stajat i do 3 godine.

Moje bale koje ovako slažem i nemam uopče problema s pljesnivočom:
 

hellboy152

Član
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
292
Mi slažemo jedne na druge i nismo imali problema s plješnjivošću, samo što mi naše doma omotavamo.
 

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,025
Evo mojeg skladištenja lanjskih, otpada nisam na 200 bala imao ni dve bale. Nisu mačke skakle po njima, a i miševi ih nisu dolje izbušil. Transport je odma, a dižem ih nakon mjesec dana dok otkipe jer mi se inače iskreću mada ima slučajeva da se i kasnije nagnu...





A ovo su neke od dotičnih kada se otvore



 

tinda

Član
Tu od
20 Kol 2011
Poruka
592
Mi smo to radili prije ali sad više ne jer smo potrošili 2,3 bale i do onda se to sve pokvarilo
 
Tu od
15 Kol 2011
Poruka
70
Evo mojeg skladištenja lanjskih, otpada nisam na 200 bala imao ni dve bale. Nisu mačke skakle po njima, a i miševi ih nisu dolje izbušil. Transport je odma, a dižem ih nakon mjesec dana dok otkipe jer mi se inače iskreću mada ima slučajeva da se i kasnije nagnu...





A ovo su neke od dotičnih kada se otvore
Nemoj ih slagat izravno jednu na drugu nego ih malo poveži ako dolje daš 6 onda na njih daš 5 pa na ovih 4 pa se neče iskretat. Ja tak slažem i to odmah i nema problema.
 

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,025
Probao sam i tako ali mi nije imalo efekta zbog skakanja mačaka na njih, ovako se ne penju... A nagne se par bala, ni to strašno, nije im ništa :)
 
M

musnjak

Guest
Jasno mi je da bale buše miševi , ali me interesira kako si riješio taj problem (kako ih ukloniti sa zemljišta gdje odlažem bale) i dali je još tko imao sličan problem. Ja još uvjek trošim prošlogodišnje bale i imam isto do 30 % kvara što zbog miševa, a što zbog kvara (3 i 4 slika) za koji baš i neznam razlog jer su bale dobro nabijene i uglavno nisu probijene na tom mjestu. Baliram sam sa balirkom Mascaro - valjci/lanci i omotačm Mascaro sa bočnim utovarom.
 
M

musnjak

Guest
Jasno mi je da bale buše miševi , ali me interesira kako si riješio taj problem (kako ih ukloniti sa zemljišta gdje odlažem bale) i dali je još tko imao sličan problem. Ja još uvjek trošim prošlogodišnje bale i imam isto do 30 % kvara što zbog miševa, a što zbog kvara (3 i 4 slika) za koji baš i neznam razlog jer su bale dobro nabijene i uglavno nisu probijene na tom mjestu. Baliram sam sa balirkom Mascaro - valjci/lanci i omotačm Mascaro sa bočnim utovarom.
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
kod mene su bale ,što bi netko rekao zbrdazdola ali od miševa jako malo štete,bale su na zemlji,mada mi se čini da i ta mišja gamad ne voli svaku foliju jednako,to je moje mišljenje ,nemora značiti, bum posliko pa stavim slike navečer:partyman::drinkers:
 

Najnoviji postovi

Na vrh