• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Problemi sa krmačama i gravidnoscu

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
463
Decki trebao bi savjet..krmaca pred prasenje(za 20-ak dana) samo najednom nije ustajala..i tu smo je probali dignuti ali cim bi trebala stati na prednje noge pocne cviliti i oslanja se na njusku..na zadnje noge moze ustati no na prednje ne..e sad dajem joj vetalgin za bolove i calfoset.no krmaca i nakon 7-10 dana ljecenja ne pokazuje znakove oporavka.veterinari naravno ne znaju uopce o cemu se radi,pa mozda mi neko moze dati nekakav savijet kako joj pomoci.dobila je jednu dozu vitamina ali sad nesmije dobiti sve dok se ne oprasi..krmaca je hranjena sa istom smjesom kao i sve ostale,a recepturu mi je radio schaumannov radnik tako da mislim da u hrani nije sigurno problem,krmace su u cekalistima tako da je iskljucena mogucnost da je krivo stala,prilikom trcanja,skakanja ili bilo kakve aktivnosti..

vikicab4

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
276
krmaca mi danas ujutro od 4 do 8 polegla 4 odojka i jednoga mrtvog bio je krvav oko 4 popodne inace je danas 118 dan,bio veterinar dao dvije injekcije i poslije nista.Zanima me da li sam joj ja mogao kako pomoći,nisam bio još u takvoj situaciji i naravno posteljice je bacila.Kolko treba proči da počne injekcija djelovati,drugu put se prasi.

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Ako joj je dao Oxytocin od 20 do 30 minuta ali to ovisi i o količini koju joj je dao.

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
169
Imam slican problem. Babina nazimica s prasi. Oko 17 h je izbacila tri mrtvorodjena prseta. Jedno velicine palcaa ostala dva sa ne formiranom glavom njuska im lici na ,,paciji kljun,, Nikad ovo nisam video ni cuo. U cemu moze biti problem. Da li je ovo genetski i koje su sanse da se to ponovi?

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
169
Prirodno. 2.jula je vodili pod vepra. Danas joj je 116ti dan gravidnosti
Sad me brine da nisu povukli tu mutaciju na oca jer i ja imam malu nazimicu koja se za 2 nedelje prasi a terao sam je pod istog vepra.

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
To je verovatno PVR virus ne bih da te plašim ali ima velike šanse da se to desi i sa tom nazimicom,to je vrlo verovatno preneo vepar još ako se pusta po celom selu to je džek pot,kako izgledaju ti prasići da li su ostali mali i crni mumificirani

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
169
U bre. Kako se on prenosi. Ja imam pored te nazimice jos jednu suprasnu krmacu tj njenu majku. Isto se za 2 nedelje prasi. Nju smo terali pod drugog vepra. Da li ce sa njom biti sve ok?

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
To ne može niko sa sigurnošću da tvrdi možda i bude sve u redu,da li su ti mrtvi prasići ostali mali i crni mumificirani

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Onda je nešto drugo u pitanju, da nisu možda u krvnom srodstvu

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Ako pod PVR smatraš PRRS onda ovo ne ukazuje na njega, jer kod krmača zaraženih PRRS-om uvijek bude miješano leglo, tj. ima svega od mumificiranih , uginulih i živih ali slabo vitalnih. Isto tako mumificarini su u različitom stadiju razvoja fetusa. Bez laboratorijske analize se ne može nikada sigurno tvrditi koji je razlog jer slične probleme uzrokuje i Aujeszki ali i trovanje mikotoksinima. Ovako izgleda leglo zazaženo PRRS.om prrs.jpg

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,634
Krmača se proteklih dana tjerala. Danas joj je zadnjica još malo crvena, ali se smanjila.
Kada se bude počela opet tjerati?

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,009
Ako je ciklus uredu svakih 21 dan..ako nije može i dulje..imam primjer od doma,24 dana prošlo od prethodnog tjeranja..

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,634
Hvala obojici iako sam malo zbunjen. Razlikujete se u podacima.. Napisal sam da se sad prestala tjerati i Laki kaže da se bude opet za 3 tjedna. To je ciklus od 4 tjedna, a ti, komer. navodiš ciklus od tri tjedna. Naravno, kod urednog ciklusa.

Radi se o planiranju kolinja. Odgovaralo bi nam 7. ili 14. prosinca. Koji termin bi bil bolji? Ili bu možda ipak trebalo pričekati 21. prosinca, a to nam se baš ne uklapa. Najbolje bi bilo 30. studenog, da nije prognoza za ovak toplo sve do početka prosinca. :(

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Sad si ti mene zbunio,krmaca trazi par dana ali ni to nije kod svake isto kod neke to traje 2-3 Dana kod neke I 6-7 tako isto I sledece trazenje je po skolski 20-21 dan posle pocetka prethodnog trazenja ali u praksi moze biti I manje I vise

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,634
Hvala. Izgleda da se prije nismo dobro razumjeli. Dakle ciklus je 21 dan plus-minus koji dan. Iz toga prizlazi da je 7.12. dosta rizično planirati kolinje, ali do tada če se sigurno znati može li biti 14.12.

Najnoviji postovi

Na vrh