• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Program ruralnog razvoja - 2017 do danas

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,675
Ako si pisao sve mehanizacija

Znači 70 000e kada oduzmes operativne troškove

Nek amortizacija ide po stopi 10% (iako možeš i po 5%) to ti je 7000e godišnje prihod.

Prag za pdv je 60 000e. Znači morao bi imati preko 53 000 ostalog prihoda da uđeš.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,453
Ne tjeraju te u pdv, ali opet puno ovisi o poslovnom planu koliko sam shvatio tako da je velika mogućnost da uđeš. 36 mjeseci je rok za provedbu.
9 mjeseci je rok za provedbu prve rate, bar je tako bilo dok nisu srušili prvi natječaj. I više nema predujma. Tako da dok vam isplate prvu ratu od 52 500€ plus nekakav poticaj teško je da se ne prelazi prag za sustav PDV-a? U teoriji je dovoljno samo RPO... To su informacije iz 12-1 mjeseca kad sam odlušao predavanja vezana uz mjeru za mlade.

@Ivan KC Raspitaj se dobro kod konzultanata i općenito šta dobivaš, a šta je ustvari ona druga strana mjesečni troškovi i ostalo što ide uz to. U slučaju prolaska mjere moraš imati i povećanje S.O. vrijednosti gospodarstva. Ono što je novost je da više nisi obvezan 5 godina održati vrijednost gospodarstva na istom (višem) nivou nego je to 3god sad. I eto puno je veća alokacija više korisnika prolazi i puno se brže obradjuju natječaji.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,675
Milane.

Lijepo piše da natječaji za kupnju mehanizacije na ulaze u prihode ukoliko se vodi knjiga trajne imovine. Znači amortizacija.

U prihod ulazi samo amortizirati dio dohotka.

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,479
I eto puno je veća alokacija više korisnika prolazi i puno se brže obradjuju natječaji.
Specifično ova mjera gdje je relativno malo prijava što je bilo i očekivano s obzirom da nas je dosta otpadalo što zbog starosti upisnika, što zbog prijava drugih na drugim natječajima. Kolega još dan danas čeka rezultate za 73.10, bio je nešto malo niže ispod crte sa 74 boda, stalno piše još da je u obradi što je problem veliki. Ima jako dobar projekt jer se bavi povrćem, treba mu plastenik za rasad koji je i pisao i taj dio bi mu olakšao puno, strojeve također koji su mu nužni jer nema zasad prepuno novije mehanizacije i onda s obzirom da je tu oko crte ne zna kako će proći, prošlo je već dvije godine ili čak i više, sad se već naravno ohladio od toga, a projekt kao projekt košta određene novce koje prvo moraš sam uložit i za to se pripremit.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,453
Imao sam istu situaciju s 4.1.1 pa odustao, i 4.1.2 koja se čekala 3 godine. Mislio sam da je to konačno uredjeno sve. 73.10 je problematična mjera jer su i mali i veliki u istom natječaju.

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,479
Nije problematična, kao mali znaš da se jednostavno netreba ni prijaviti jer ne prolazi, nemoguće. kad sam imao na prilici 6.1.1 uništavali su me sektori i bodovi, sad kad sam imao priliku proći na ovoj novoj gdje su to malo bolje postavili bodove i da kažem pravednije sad sam prestar, kažu mi, a imaš mjera na koje se budeš mogao prijaviti tipa 73.10. Je da kužim, badava mi prijava kad je nemoguć prolaz tako da realno nema mjera za sve. Nije mi jasno da od toliko novaca koji se ne iskorištava ne mogu složiti nešto barem za strojeve, neka povrati budu manji, nebitno, ali da nas puno više prolazi.

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
111
po meni kapitalna ulaganja su bila nesto daleko najbolje sto je postojalo i daleko bolje od ovih eu fondova...
evo npr kod nas, dosta ima slučajeva gdje je brat dobio, i sad su imali pravo njihova mlađa braća koja isto rade na opgu a neki su otvorili i svoj posebno, konkretno za taj zadnji 75.01 tj tih 75tisuca eura..bas sam sad prolistao nitko od njih se nije prijavljivao, a ima ih 30ak u okolici mene sto znam da bi isto dobili da su isli..
ja sam pitao njih par koji su prosli prije, i svi su mi rekli nikad vise ne bi isli na eu fondove, prvo sam kontao da se 'rjesavaju' konkurencije haha tj da bude manje prijava pa vise sanse za njih tj da se ja ne prijavim, al vidim da se nisu ni oni prijavljivali...bit ce da su govorili istinu hah

Marlboro

Novi član
Tu od
19 Pro 2024
Poruka
13
Ma trebaju dat svima ovu mjeru 75.01 od 666 do 900 prijavljenih nije velika razlika.Bilo bi glupo na godinu opet raspisivat natjecaj za 250 ljudi

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,675
@#Pajdaš

Gle. Zeznute su te mjere. Pogotovo gdje su veliki novci u igri

Ne računaju ljudi na pdv, da će morati ići u RPO itd itd.

Pa šta misliš da će tebi netko dati 75 000e samo tako?

I onda kupe gomilu priključaka, a prihodi ostanu isti.

A obaveze se povećale. I onda su u problemu.

Moraš stvarno računati da ćeš povećati proizvodnju. Znači ja ako prođem, znam da trebam 3000e godišnje povećati zaradu.

Jer će mi za toliko godišnje biti veći doprinosi i trošak knjigovodstva.

A sad. Ako prođem, pa uzmem novi traktor. I stari će nešto doprinijeti kad ga prodam..

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,352
Kak da povećam proizvodnju, kad kod nas nema ni kvadrata slobodne zemlje?
A ako se nešto malo i ponudi za prodati, to odmah pobere sve jedan koji vec na groblju poslije sprovoda dranči rodbinu zemlju od pokojnika.

Jedino da se nazad primem stoke, ali to nemam s kim raditi.

Izgleda da s toga ne bude ništa, bude s čim imaš, s tim se pokrivaš i gotovo.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,453
Ja sam ti zato to naglasio jer sam i sam odustao zbog sličnih razloga. I nema više predujma da dobijaš veći dio novaca unapred..

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,418
Za povećanje ekonomske vrijednosti gospodarstva ne treba povećavati površine. Dovoljno je promijeniti kulture. Saditi dohodovnije kulture. Pogledati FADN kalkulator u kojemu se vidi koliko se vrednuje koja kultura. Npr. sadnja krumpira je puno dohodovnija od pšenice ili kukuruza.

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,479
To kad bi tako mjenjali kulture olako bilo bi odlično. A ovo za rpo i obveze, neki smo veću tome i u pdv tako da ima nas i takvih kojima to ne igra neku ulogu, naravno manjima je to problem jer bi uglavnom gurnulo u PDV što je onda puno više obaveza.

Najnoviji postovi

Na vrh