• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

proljetna ili zimska brazda

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
evo krečem u jesensku sejtvu žitarica i nakon sjetve dok malo zahladi krenuo bi s zimskom brazdom. pa me znima dali je pametnije izorat sve pod zimsku brazdu za kukuruz ili da ostavim za proljetnu.
evo ove godine sam na jesen izorao 1 ral za zimsku brazdu pošto je tu na prolječe teško izorat jer zna plivat u vodi al dok izorem u jesen preko brazde može voda prije otič pa mogu sijat. ja sam tu ral izorao na jesen tamo oko 20.11 i drugi komad nekoliko metara dalje izorao na prolječe. isti dan sam sijao i jedan i drugi komad i isto sjeme kukuruza i sve isto, ali na jesenskom oranju tijekom ove suše kukuruza je stalno polagano rasla, a na ovom gdi je u prolječe orano rasla je pa je malo zastala pa je opet krenula itd. dok je sad dolazilo vrijeme za berbu vidla se razlika. jensko oranje i taj kukuruz je bio ko slika. visok, lišče na kukuruzovini i stabljika nije tako trulo bilo i klipovi su bili i veči i bolje ispunjeniji od od ove gdi je na prolječe orano. i prihod kukuruza je bio skoro za cijelu tonu veči na jednako velikom komadu.
e sad tu kod mene svi govore treba sijat u prolječe kod nas ima više vlage i bla,bla,bla. kao u jesensku brazdu se nesmije sijat nema prihoda ovo ono, i ja sam napravio; ajmo reč takav pokus da vidim i ugodno se iznenadio na zimsku brazdu. jer zimska brazda u sebi sadrži vlagu koja je tijekom zime se upila u nju i stalno biljka ima prisutnost vlage, dok ova na prolječe vlagu okreneš van, a ono kaj je i bilo vlage se osuši i jao meni nema prinosa. pa što vi mislite dali bi bilo bolje orat u jesen zimsku brazdu za proljetnu sjetvu ili da ipak ostavim za proljetnu brazdu nešto. iako bi morao nešto ostavit za proljetnu da imam kamo gnoj izvozit i podorati.
pošto kod mene prevladava ilovača masna kao špek pa mi to sve nekako glupo djeluje s tim da sam zaboravio napomenut na zimskuj brazdi nikne trava kao luda pa treba špricat nekad i 3 puta da se uništi trava
 
B

Bobo

Guest
Zimska brazda je na tesko obradivoj zemlji MAJKA i to zapamti... Poores njivu, upije se zemlja vode, pa se ta voda smrzne, pa se otopi, pa se smrzne, pa se otopi i tako cjelu zimu. Prvi dan proljeca kadmozes u njivu zatvaras brazdu s nekom drljacom ili ravnjacom (sinja od tracnica zakon) da sprijecis isparavanje vlage... Kad dodje vrijeme sjetve, sjetvospremac ili po potrebi tanjuranje i sijes sto god zelis. zemlja se preko zime malo razrahli i odstoji.

Samo da sividio razliku u soji sto sam imao proljetno i zimsko oranje... pa nebo i zemlja...


Samo ti ori zumsku brazdu a ovo sto pricaju da to ne valja, i sam si vidiona svom pokusu da nije istina sto pricaju. Previse je pozitivnih strana zimske brazde da bi se ona zanemarivala i ostavljala za proljece.
 

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,026
Ja za kukuruz sve orem zimsku brazdu, jer kao što veliš, kukuruz bolje podnosi sušu, dok za zob orem u proljeće. Ako je tlo mokrije da se izorat, malo suncai sij, a zimska je duže vlažnija i nije moguće sijat svaku godinu ako ima više kiše u proljeće
 

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
BOBO to ti je kod mene bio problem kad su me moji susjedi ismijali kad sam ja u zimi vozio plug na njivu i orao al kad sam ja brao na zimskoj brazdi kukuruz i susjed parcela do mene ista kvadrtura na proljetoj brazdi onda sam se ja njemu smijao :lol: . ja dibio sipovke 3 prikolice pune dok je on dobio 2 normalne ne prepune.
a znam da je greda od tračnica najbolja za to, ali je tu blizu mene nitko nema :mrgreen: . i dali bi ja to mogao običnim drljača za povlačit mogao zatvorit onim kaj se rasklapaju????
sad dok kiše staneju idem u oranje za sjetvu pa oranje. pa tamo poslje svih svetih krenuh u zimsku brazdu ako to nebi bilo preprano možda?

ipak 2 komada ču ostavit za proljetno oranje jer neču imat kud s gnojem pa ču to zagnojit i podorat.
dakle ipak za tešku zamlju ilovaču bolja je zimska btazda.
tanjurače su mi premale za moj traktor dali bi bilo dobro s rotodrljača onako bržije proč u prolječe prije sjetve pošto se onda sve rasipa u pepeo?

TOMA i ja za zob orem u prolječe dok sam za kukuruz samo isprobao i rekao sam sve če ič u zimsku brazdu od sad.
a dobro to je jedan komad koji je u mučvarnom području al sad sam ga zacjelinio za travu tak da se više on neče orat ovo drugo si ja sve isplaniram s utovarivačem i ralicom i onda plugovima okretačima tak da mi sve ima pad nekud jer pretežno je kod mene da sve parcele nekud vise pa tako složim da mi za vrijeme močvarne godine nigde ne propadne usjev ili da ne stoji voda tak da neče biti problema oko sjetve u prolječe po zimskoj brazdi.

dakle vi za takvu zemlju preporučate zimsku brazdu jer je efikasnija za takvo tlo odnosno zemlju?
al čeju mi se opet smijat dok ču orat po zimi a ja ču se smijat dok čemo brat u prolječe.

e da samo da vas još pitam čime se riješit trave u zimskoj brazdi pošto nikne kod mene kao luda prije kukuruza špricom ili kultivacijom?
 

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,026
Zimska je zakon za kukuruz. Prinosi su puno veći kod zimske brazde i lakša priprema
 

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,000
razmišljam da nakon ove kiše kad se malo gornji sloj posuši lupim zimsku brazdu,kaj mislite je prerano.
 

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
6,020
Mi isto oremo u jesen sve,osim nekojih njiva koje dobijemo ili kasnije ili na proljeće..
Zimsku brazdu oremo na 25-30cm,i u proljeće kad je moguče na zemlju prođemo "gredom"..
a4b2621f.jpg


Tako radimo od kad znam za sebe,i do sada nikakvih problema.
Gredu ti nije problemn napravit,a ako nemaš gredu možeš proč i sjetvospremačem ili tanjuračom,branama bilo čime da zatvoriš zemlju u proljeće..
 
H

Hurlimann86

Guest
Zimska brazda je zakon...
Kad zatvoriš na prolječe zimsku brazdu i dođe vrijeme sjetve samo baciš mineralni i jedan prohod sa sjetvospremačem ili rotobranom i možeš sijati. Ja sam orao cijelu zimu i po snjegu i po smrznutom samo da izorem.
Čim zemla i najmanje promrzne več ju je puno lakše za obraditi.
 
H

Hurlimann86

Guest
danek kaže:
razmišljam da nakon ove kiše kad se malo gornji sloj posuši lupim zimsku brazdu,kaj mislite je prerano.
To ti je prerano...
Evo znam iz primjera stari mi radi u austriji i veli da tamo poljoprivrednici zimsku brazdu ne smiju orat prije 15.11. jedino za sjetvu se smije orat.
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
hmmmmmmmmmmmmmmm :scratch

a sad da ja malo pobijem gornje postove

ovo sa zimskom brazdom i vlagom lagano ne drži vodu, uopče nikako i nikada, ako nema kiše mogli ste vi orat kad god ste htjeli a ne raste ništa, tako da je to skoro puka teorija

ishrana bilja puno više utječe na rast nego zimska brazda

al me baš briga kako ko radi, pa nek svatko radi kako želi, jer kolko sam vidio na forumu i uživo nema baš nekog napretka u ovoj državi, sve se svodi ...................

ja imam veliki večinu parcela jesensku sjetvu, a ono što ne sijem ide proljetno oranje jer kod sijanja graška i zobi mogu uvijek prije zači u zemlju nego svi sa zimskom brazdom jer ulazim sa plugom na tvrdo a vi bi onda ušli u blato
što se tiče kukuruza svi su proljetno oranje tj kao naknadna kultura znači morao sam preorat več proljetni usjev

i kukurzi su uvijek nenadjebivi

tako da teorije o vlazi i zimskoj brazdi kod kikića mf baš i ne drže vodu, u našoj cjeloj županiji baš se nikad nikome ne žuri orat zimsku brazdu, pogotovo što kikić mf gravitira tlima mojem kraju

al nek radi kako god tko želi, samo znam da ako ja poorem u lipnju i posadim kukuruz i ispoštujem hranidbu bilja imat ču jebačke prinose i bez zimske brazde
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
ja nastojim što više izorati u jesen, jedino za baš jako pjeskovita tla mi je svejedno, njih većinom orem tam u 2-3 mj., al ova ostal teža tla obavezno 11-12 mj moraju biti preorana, to je kod mene zakon i toga se držim, a drugi nek rade kako hoću, baš me briga :mrgreen: :mrgreen: :blackeye
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hurlimann86 kaže:
danek kaže:
razmišljam da nakon ove kiše kad se malo gornji sloj posuši lupim zimsku brazdu,kaj mislite je prerano.
To ti je prerano...
Evo znam iz primjera stari mi radi u austriji i veli da tamo poljoprivrednici zimsku brazdu ne smiju orat prije 15.11. jedino za sjetvu se smije orat.

I meni je pokojni stari govoril da je najbolje orat u siječnju. Ali to je bilo nekad kad su zime bile drukčije - obično je sredinom zime zatoplilo i moglo se par dana orati. Sad orem najesen kad stignem. Lani sam izoral za kukuruz istovremeno kad i za ozimi ječam. Na proljeće, pjesma za pripremu, a i prinos dobar obzirom na gnojenje (premalo kalija) samo s 15-15-15. A kak kuruza ne voli preduboko rahlo, taman se zemlja najljepše slegne, a gornjih 10 cm razrahliš frezom ili nečim sličnim. Ove godine bum vjerojatno oral prve subote kad bu povoljno vrijeme i zemlja.
Moj savjet je da oreš ka imaš priliku i kaj dublje moreš (ali ne do mrtve zemlje).
 

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Pozdrav svima!
Moj stari je mi je uvek govorio zlatno pravilo:
Najgore(hoću reći ružnog izgleda) jesenje oranje,,,je bolje od najboljeg proljećnog oranja!
Pozdrav Joe! :mrgreen:
 

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,807
joekiki kaže:
Pozdrav svima!
Moj stari je mi je uvek govorio zlatno pravilo:
Najgore(hoću reći ružnog izgleda) jesenje oranje,,,je bolje od najboljeg proljećnog oranja!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

Slazem se u potpunosti. Zimska brazda je zakon. Proljetno oranje samo u nuzdi. Ove godine sam silom prilika imao sve proljetno oranje i sva sreca sto je u vrijeme nicanja bilo dovoljno kise da ne kazem i prevec pa je ublazilo susu i kukuruz je lijepo krenuo i prerastao kriznu fazu u 5. mjesecu.

Jako lose iskustvo imam od prosle godine na dvije parcele koje su orane u 3. mjesecu. Udarila susa i tu je prinos bio katastrofalan, nesmijem ni reci koliko, a ostala zemlja orana krajem 1. mjeseca bilo super. Zimska brazda ako se pruzi prilika orati tek polovinom 11. mjeseca jer su puno manje sanse da se u proljece otravi. Jos do kraja sijecnja je dobro poorati jer se zemlja jos stigne izmrznut vec kasnije nema efekta i pocetkom 4. mjeseca bude presuho. Pogotovo sto se klima na neki cudan nacin mjenja, sve ranije s proljeca idu topli dani, ljeta su susna a jeseni sve vise kasne tj dugo je vruce i bez padavina.

U slucaju da se nestigne uzorat zimsku brazdu u mom kraju se ore pred samu sjetvu, znaci danas uzorano sutra posijano pa sta bude ali to je vec kockanje. Zimska brazda i mirno spavas :!:
 
D

dzeger8

Guest
toma84 kaže:
Zimska je zakon za kukuruz. Prinosi su puno veći kod zimske brazde i lakša priprema

tak je
 

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
969
ja također idem sa zimskom brazdom,ali moram se složiti i sa Bogecovim postom...
evo primjer koji sam imal ove godine...
-kupil zemlju krajem trećeg mjeseca(bila je neka propala djetelina)
-navozil gore stajnjak
-izoral
-gore navozil gnojovku
-zarotiral
-prije sjetve kukuruza(oko 20.4) dofural još par cisterni gnojovke i ponovno plitko zarotiral
-kukuruz sijan na 18cm i umjetni u sijačici raspušten do kraja(15-ica i KAN)

A prirod je bil 7 pettonki silaže iz tih malo više pol rali 8) (1000čhv), pa nek neko reče da proljetna brazda nevalja,sam treba dosta gnojidbe i puno više posla oko toga kojeg sa zimskom brazdom nema (znači i manje ulaganja) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,807
Da je kojim slucajem udarila susa, sto nije rijetkost zadnjih 7-8 godina, na toj parceli nebi bilo niti pol uroda. Lani mi je nakon sjetve prva kisa pala 14. dan i to neka jadna do bola, onda je bilo mjesec dana bez kise da bi u 6. mjesecu padala dan ili dva i nista vise do berbe. Na proljetnom oranju dobio sam 60% kuruze manje nego na zimskom. Svaka skola se placa. Proljetno oranje mogu nadomjestit jedino obilne kise nakon sjetve.
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
Kićo kaže:
Da je kojim slucajem udarila susa, sto nije rijetkost zadnjih 7-8 godina, na toj parceli nebi bilo niti pol uroda. Lani mi je nakon sjetve prva kisa pala 14. dan i to neka jadna do bola, onda je bilo mjesec dana bez kise da bi u 6. mjesecu padala dan ili dva i nista vise do berbe. Na proljetnom oranju dobio sam 60% kuruze manje nego na zimskom. Svaka skola se placa. Proljetno oranje mogu nadomjestit jedino obilne kise nakon sjetve.

rođo totalno krivo

da je po tvojem onda nitko nikad nebi ništa uzorao u prolječe i posijao

pogledaj malo člana cabage, marija, šananu, ivicu, željka, i još neke, svi mi oremo u prolječe ili čak i početkom ljeta, i svi imamo jebački dobre kukuruze i šta več tko sije

tako da tvoja škola baš i nije napredna škola, jer kad bi bilo po tvojem ili svih koji tvrde da samo zimska brazda donosi prinose onda mojih polja i bogecove tehnologije nebi bilo, a moja tehnologija i je prilagođena za extremne uvjete kad se nema dovoljno zemlje i kad se ganjaju rekordi

moja tehnologija sa hranjivima koja su uvijek dostupna, a samim time je potrabno manje vode za izgradnju kilograma suhe tvari, a traže se visoki i kvalitetni prinosi, opisana je u kojih preko 1000 postova, i sve dokumentirano slikama i u sušnoj 2007 godini kad su prinosi bili na zavidnoj razini, pa do ove godine kad se sa ogromnim prinosima stvaraju ogromni viškovi hrane, a fala bogu ja orem i sijem i 1.6 kukuruze

ništa osobno ali morao sam pobiti tvrdnju ;)
 

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,807
Ma sve stima, svako radi kako mu pase. Znas kak se kaze - 'kog je zmija ugrizla i gustera se boji'. Meni je puno lakse to rijesit u jesen.

Nego, kad cemo mi na pivu u vilu? Lijepe cure tamo rade... :D (samo da mi necuje zena hahahaha) :blackeye
 
Na vrh