• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pronalazak međa

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Jedino geometar nna tu tocnost odnosno manje od 2 cm....

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
nisu identični katastar, gps i stvarne međe, tako da je najjače ustvari pozvati mejaše i dogovoriti se s njima...
kad se uklopi satelit(gps) na postojeću katastarsku izmjeru iz davne 1868. godine, dolazi do problema...

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
A šta je onda stvarno pobogu?! Tamo đe ja uprem prstom i velim tu je?

Kad sam mjerio tu šumu. Prvo smo tražili kamenje iz te divne/davne '68 i onda po tome ide dalje izmjera.

A za katastar.hr ne znam, danas probao, ali je bilo dosta vjetrovito i isto ne može pogoditi 🍆, a taj dan kada sam išao u šumu praviti stupce za vinograd, bez 'jebemti' sam pogodio svaki kamen i oznaku na drvetu jer je dan bio bez daška vjetra.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Zasto se u katastru ne mogu dobit tocne kordinate međe pa uz traktorski gps i jos bolje rtk signal nac tocnu među.
U Srbiji se to nesto sitno placa, međa se pronađe u par cm tocnosti. Samo sto to rusi monopol geodetima.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Mernik košta kao svetog petra kajgana, s cijenama ne izlazim van jer nikad nisam siguran šta gdje i kako pa najbolje mir, a mislim da košta isto kao i sve druog jer ide po parceli, ne po točki, mada se može sve dogovoriti.

@NEWHOLLAND

Isto kao što su protugradne rakete zabranjene, da bi se osiguravali usjevi, a ovo je isto tako da te APPPRR kontrola može stiskati za jajca da međa nije gdje bi trebala biti, mada sve to pada u vodu ako susjed ne priznaje katastarsku među 😂😂

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
moji međaši platili 1500 kuna mjernika za jednu šumu od trifrtalj rali...
uz upozorenje svim međašima da se nitko ne mora složiti s njihovom izmjerom, i da je najbolje da se međaši dogovore...
u ovom slučaju su pokazali da je moje još metar u njihovom, međutim oznake iz 1868. govore drugačije i ja sam ostao kod njih...
bilo je već slučajeva da tri mjernika u mjesec dana pokažu tri drugačije međe...:oops:

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ja upravo sad zval mernika, onak informativno da ga nekaj pitam, veli kad je šuma u pitanju uzima to za delat kad nema kaj drugo, a i onda neće, jer veli svi mejaši moraju biti prisutni, ako se jedan ne slaže, ako se jedan ne odazove mora se na sud, ako se sa odlukom neko ne slaže mora sve na sud iti, veli šumu je nazeže mjeriti. I u kasnu jesen se to dela, ali jako teško je i kad jedan sam mjeri a susede baš briga, i onda im ne paše, veli tu nastaju problemi.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,765
Iskolcenje sume kosta oko 1500kn... ali moze se razlikovati ako je veca suma...svim susjedima se salje sluzbeni poziv na omedenje..ako se ne odazovu smatra se da se slazu sa iskolcenjem...ako se odazovu i ne slazu sa iskolcenjem, nazalost onda prelazi u nadleznost suda...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,765
Problem je.sad kad se suma zazelenila...tesko se i vidi sad.kroz nju...lakse je kroz kasnu jesen i zimu...al svejedno rijetko.kad ide samo sa gpsom....treba i sa drugim instrumentom mjeriti...

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
A još je gore kad susedi vele baš mene briga, ja nebum mernika platil meni netrba, onda kad nekaj ne štima onda se srdi, je pa ja delam šumu od kad znam za se, još je i moj deda tak tu delal. Znam ja de je meja.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,765
E upravo to...sused susedu govori di je.meda a kad dodem na teren iskolcavat onda pitam dal je bilo kad netko to iskolcil...veli mi nitko nikad...i ok ako imaju stare medne kamene i stvarno tako koriste, onda je to u redu....ali kad nemaju nikakve oznake...e onda cesto bude cohanje po glavi....kao nisu meni to tak pokazali...

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,257
A kolko košta mjerenje zemlje/oranice? To je isto najbolje kroz zimu napravit..

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,765
Pa oranica.nije problem...ona se moze bilo kad...al bolje ti je na jesen ili zimu ako je preorano da mozes poravnat medu...do nekih 1000kn...

Zasto se u katastru ne mogu dobit tocne kordinate međe pa uz traktorski gps i jos bolje rtk signal nac tocnu među.
U Srbiji se to nesto sitno placa, međa se pronađe u par cm tocnosti. Samo sto to rusi monopol geodetima.
Zato jer to nije.javan.podatak....to je podatak koji se placa....isto kao sto se i placa gps sa kojim iskolcavamo...da bi mogli garantirat nekakvu preciznost od 1-2cm...nije isto kao i traktorski gps...nisam upucen pa da te pitam jel placas ista za taj traktorski gps?

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Rado bi ga platio, nema problema...
Nemam traktorski gps, no da imam mogucnost nabave tocnih kordinata nabavio bi ga. Ne placa se nista za do 15-20 cm preciznost. Za preciznije treba skuplja navigacija i korekcija rtk signalom i tu se placa godisnja pretplata.
Meni ni mojim susjedima 15-20 cm nije nikakav problem, nit ih obavjestavam o izmjeri nit se prijetimo sudovima.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Katastar je sranje! Jedno piše u Posjedovnom listu (Gruntovni), a sasvim deseto je prikazano u Katastru!

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
a ne ne,,,,sve što nije identično u gruntovni i katastru je na dušu i ponos vlasnika zemlje... ;)
godine, pa sad čak i stoljeća nebrige o elementarnim stvarima daju takav rezultat...

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Opomenuo sam ih (Katastar) o tome što je sud odlučio, a oni traže molbe, žalbe, prijedloge, rješenja.......... :unsure:

Najnoviji postovi

Na vrh