"Tko previše radi, bit će uhapšen".
Kolega ja mislim da se ovo ovdje u HR već odavno provodi! Tj bolje odgovara
''Tko previše radi (i pošteno), bit će kažnjen''
Kad pogledam samo u okolici mene, 3-4 sela i svoje selo najbolje prolaze što se tiče kontrola i kazni kolege koji posluju u 'minusu' i koji su stalno nekom dužni, pogotovo državi itd. Takvih bar 30ak znam koji redovno npr švercaju zabranjene pesticide preko iz Srbije. I kontrola kod takvih nikad ne dolazi tj nije bila još nikad

. Štoviše, takvi su npr na zadnjem natječaju za državnu zemlju bili još i 'nagrađeni', tj imali su pravo na 20ha državne dobiti jer eto njima je potrebnije pošto su u dugovima, a mi koji poslujemo solidno maximalno smo mogli tražiti/dobiti 11,5ha.
Evo, bratić mi je zbog takvih budala napustio poljoprivredu. Jedna budala iz sela koja prska s tim sredstvima iz srbije, prskala po vjetru i nosilo kod bratića i došla kasnije kontrola kod bratića, uzeli uzorak i našli nedozvoljena sredstva i bum, kazna + 3g izgubljeno pravo na prijavu poticaja. Dokazuj, žali se, probao sve, oni uvažaju samo rezultat te analize i šta će, izgubio živce, zatvorio opg u prosincu prošle godine, evo nažalost još jedna mlada obitelj kroz 2mj napušta HR.
I onda kažu država kriva što mladi napuštaju, država ih otjerala itd..Jeste, ali nije samo ona kriva, krivi smo mi sami isto, svako u svojoj sredini tko je 'svojim postupcima tjerao' ljude i mlade iz sela. Dok se mi sami osobno, svako od sebe ne promijeni neće nam nikad biti bolje!
Ili npr u susjednom selu jedan opg obrađuje 20ha crkvene zemlje u zakupu već 25g skoro. I onda kad od takvog čovjeka čujem kako priča, nema mladih u selu, ne znam da li da se smijem ili plačem, pa 'TI' si ih otjerao. Pa jbt nije on jedini tamo, npr daj svakom opg-u ciklus od 3g (nek izmjeni 3 kulture npr) i sljedeće razdoblje opet netko drugi, s tim da prethodni nema pravo sljedećih 5ciklusa, tj 15g...
Najveći problem naše države tj naroda je što svi razmišljaju 'pošteno i razumno', ali kad dođu u priliku/poziciju nešto učiniti/promijeniti to sve NESTAJE! Tada postaje bitna samo 'njihova stolica'. Dok se to ne promijeni, nema smisla uopće se nadati nečem boljem!
A ovo što sam sve naveo gore, to odgovara ovima na vlasti i kao rezultat toga dolazit će sve više do ovakih 'projekata' i mega farmi u HR. Ovo su samo počeci..