• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prskalica za voće , samogradnja

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,244
Evo pošto me par ljudi zamolilo da stavim slike svoje budževine koju sam napravio za prskanje voće pa da im udovoljim.
Prskalica je isključivo napravljena za prskanje voća , svi dijelovi na njoj su sa otpada . Bukvalno.

Pumpa je naka luda dvoklipna membranska gusana teška k'o sam vrag ali radi savršeno i bez greške , imao sam neku drugu pumpu prije ove i ona nije mogla da guta kreč ali zato ova to radi kao od šale , blato bi progutala.
Na sebi ima sigurnosni ventil i preklopnik da se izlaz preusmjeri na miješanje.
plaćena cijelih 7 evra , kupljena na kilo.

Rezervoar je obično limeno bure pa dok traje-traje a evo već treća godina , kada ono strada potražit ću neko plastično ali i ovo metalno može da prođe jer je i ono na otpadu plaćeno 5 evra.

Pištolji su VILAGER od njihove prskalice PS20 a vidio sam ih i na VS30 , prvi je plaćen 9 evra prije par godina a drugi 13e neki dan , još sam nabavio i ventil koji ide prije pištolja 2 evra , nisam ih još postavio.
Malo sam morao da se poigram sa diznama jer za kreč one fabričke su male i sporo to ide. Dok ostalo prskanje ide na fabričke dizne čak sam i manje pravio.

Crijeva sam prvo stavljao doodvodno ono od 1/2 cola ali sam sada našao ovo narandžasto koje je od 50 metara i košta 20e , čim budem išao kupit ću i drugo tako jer ima original holendere na sebi i i ne žabi se , takođe daleko je lakše za vući jer mu je rupa 8mm.
A povećanjem dužine drugog crijeva izbjegavam trećeg čovjeka jer tada dvojica imaju veliku autonomiju , sa kratkim crijevima moramo da imamo i šofera dok sa dva duga samo parkiraš traktor i ideš , eventualno ga jednom premjestiš.

Kostrukcija je isto sa otpada od neke prskalice , i ona je plaćena nešto mizerno ne sjećam se tačno.
Ostatak sam skoro imao kući , onaj fiting oko ventila i holenderčiće i ostale sitnice.

Uglavnom , koštala je jako malo a služi kao neka ozbiljna makina , do sada je kroz nju prošlo podosta kreča , radim samo sebi i još par ljudi koji mi pomognu i par ljudi koji je pozajme , lako se ubaci u auto pa je odnesu i neki ljudi koji su dalje.

Prilozi

• IMG00214.jpg
    IMG00214.jpg
    64.1 KB · Pregleda: 647
  • IMG00215.jpg
    IMG00215.jpg
    50.1 KB · Pregleda: 470
  • IMG00216.jpg
    IMG00216.jpg
    60.2 KB · Pregleda: 441
  • IMG00217.jpg
    IMG00217.jpg