A kolko si imal proteine?Jel ste svi uspjeli skinuti pšenicu prije kiša?
Meni je ostao još 1 ha, ne znam kaj bude s tim sad.
Ovo do kiše kaj smo skidali bilo je super, vlaga 10.5, hektolitar 84-85.
Jel ovoj pšenici kaj sad kisne bude opadal prinos, hektolitar, kvaliteta ili?
Kod nas nevremena nije bilo, al kiša pomalo pada već dva dana.
Ne znam, nikad mi zrela pšenica nije dugo kisla, pa ne znam kaj očekivati od toga.
Jel ste pokosili ? Zanima me dali je lošija sada nakon kišeJel ste svi uspjeli skinuti pšenicu prije kiša?
Meni je ostao još 1 ha, ne znam kaj bude s tim sad.
Ovo do kiše kaj smo skidali bilo je super, vlaga 10.5, hektolitar 84-85.
Jel ovoj pšenici kaj sad kisne bude opadal prinos, hektolitar, kvaliteta ili?
Kod nas nevremena nije bilo, al kiša pomalo pada već dva dana.
Ne znam, nikad mi zrela pšenica nije dugo kisla, pa ne znam kaj očekivati od toga.
Gdje ti živiš kad u jesen po mjesec dana čekaš kišuja radim ogled gruber-plug, pola parcele gruber pola plug i sad će biti već treća godina zaredom, zasad je 2:0 za plug i to ove 2025 poprilično je prinos debelo bio na strani pluga...
ALI, mislim da to nije toliko zasluga zbog 'pluga' nego zbog problema s nedostatkom redovitih padalina!
Kod grubera mi se javlja problem što je vlaga dosta nejednako u sjetvi, i kad posijem pšenicu bude po mjesec dana da ne padne kiša, i onda nešto ponikne a nešto ostane u prašini i čeka kišu, a trecina pusti klicu i osuši se i to je prošle godine bio najveći problem, tj zašto je prinos na gruberu tako bio loš naspram pluga, dosta prorijeđen sklop a sve je isto urađeno..i da, gađam ja uvijek da sijem pred kišu (bar 15L kad najavljuju) al dzabe kad oblak promasi i ne padne ni 1L...
Sa plugom ipak uspijem nešto dignuti vlagu gore, al ista stvar da prošle godine nije pala kiša još 5-7dana i na oranom bi počela sušit se pšenica...
I pokazalo se daleko manje miševa...
Ugl zapisuje se sve, od potrošnje goriva i vremensko trajanje svake operacije, prisustva bolesti itd pa da vidimo na kraju 5g šta je isplativije...
Zasad ću reći samo da žalim što sam prodao fendta 514, sad mi fali još jedan jači traktor, pa da mogu odmah raditi prohod do prohoda, ovo otkači zakači ubi čovjekajer prošle su godine kad si mogao krenut u pripremu za sjetvu po mj dana ranije, sada se najbolje pokazalo kad se obavi u istom danu..
na istoku, šokirali bi se neki koliko dugački periodi bez kiše mogu biti...Gdje ti živiš kad u jesen po mjesec dana čekaš kišu
isti slučaj i sa sojom...kasnije grupe i kasniji rokovi rade se prije redovnog/rane sjetve..kolega ima Wendy (1) već ju ovršio prije tjedan dana a neka 00 još mu poluzelena i zrno mekanoPa i kod nas je slično, posijali u lijepo na kraju zasušilo nejednako nicanje, al na kraju super. Mi smo silirali grupu 570, a recimo grupe 300 su još zelene bile, sijani u 2-3 razlike.