ja radim ogled gruber-plug, pola parcele gruber pola plug i sad će biti već treća godina zaredom, zasad je 2:0 za plug i to ove 2025 poprilično je prinos debelo bio na strani pluga...
ALI, mislim da to nije toliko zasluga zbog 'pluga' nego zbog problema s nedostatkom redovitih padalina!
Kod grubera mi se javlja problem što je vlaga dosta nejednako u sjetvi, i kad posijem pšenicu bude po mjesec dana da ne padne kiša, i onda nešto ponikne a nešto ostane u prašini i čeka kišu, a trecina pusti klicu i osuši se i to je prošle godine bio najveći problem, tj zašto je prinos na gruberu tako bio loš naspram pluga, dosta prorijeđen sklop a sve je isto urađeno..i da, gađam ja uvijek da sijem pred kišu (bar 15L kad najavljuju) al dzabe kad oblak promasi i ne padne ni 1L...
Sa plugom ipak uspijem nešto dignuti vlagu gore, al ista stvar da prošle godine nije pala kiša još 5-7dana i na oranom bi počela sušit se pšenica...
I pokazalo se daleko manje miševa...
Ugl zapisuje se sve, od potrošnje goriva i vremensko trajanje svake operacije, prisustva bolesti itd pa da vidimo na kraju 5g šta je isplativije...
Zasad ću reći samo da žalim što sam prodao fendta 514, sad mi fali još jedan jači traktor, pa da mogu odmah raditi prohod do prohoda, ovo otkači zakači ubi čovjeka

jer prošle su godine kad si mogao krenut u pripremu za sjetvu po mj dana ranije, sada se najbolje pokazalo kad se obavi u istom danu..