Pšenica 2026
Norma sjetve: 160 kg/ha
Predsjetveno 0-20-30: prosjek 150 kg/ha
Količina N-a: prosjek ispada 95 kg/ha (Ali na kukuruzište 120 kg/ha, dok npr iza sojišta 75 kg/ha, a npr. iza slanutka i boba 45-50 kg/ha N-a tj tamo sam išao većinom samo folijarno poslije 1.gnojidbe u proljeće)
Prvi put pšenica bez ijednog pesticidnog tretmana na komplet površini pod pšenicom, znači nema herbicida, nema insekticida i nema fungicida! Dosad sam išao s fungicidima u zaštiti klasa negdje čitava njiva, a negdje samo međe tj uvratine. Ali ove godine sam se usudio ići bez ijednog fungicidnog tretmana, tj ostavljao sam prijašnjih godina kontrole uvijek pa sam stekao 'muda'....
Također bez biostimulatora itd...
Prosjek: 11070 kg/ha
Vl: 9 - 13.4% (iako mislim da je na Monviso bila i manja vlaga, pošto je iz 3-4x mjerio uređaj jer je pisalo da ne može izmjeriti)
HL: 76 - 86.9 (76 polje s ogledom, tj uzorak od Monvisa...ostatak parcela tj sorti standard 80+)
Protein: 13.5 do 16.9
Ogled s iste njive od 2ha. Svake godine ovo radim, uvijek u ogledu sorte koje sijem godinama + 1-2 nove.
Pretkultura ovdje: slanutak, orano i sjetva s paketom roto+sijačica
Sofru:
Vl: 13.4%
HL: 85.7
Protein: 14.3
Prinos: 10220 kg/ha
Graindor:
Vl: 11.9%
HL: 80
Protein: 16.9
Prinos: 11300 kg/ha
Monviso:
Vl: 9% (možda i manja pošto se uređaj mučio par puta da izmjeri vlagu)
HL: 76
Protein: 15.1
Prinos: 8050 kg/ha
29.06 sam skidao tu Sofru i Graindor oko 9:30-10h prijepodne, tada je Monviso bio premekan, u normalnim uslovima i temperaturama nebi došao još 6-7dana, mogao si prstima zgnječiti zrno lagano, a 01.07 sam skidao Monviso i tad je vlaga bila 9% i manje, znači ladno sazrio prisilno u manje od 48h. Spržen na onoj temperaturi i tu je sigurno otišlo najmanje 20% prinosa zbog prisilnog sazrijevanja. Tko treba slame nek sije Monviso, stvarno je ima strašno puno, više nego kod nekih na ječmu...Nisam nigdje mogao potjerati kombajn brže od 3km/h a Monviso ako je išlo i 2km/h i to sa stajanjem čestim, slama zelena i mokra, zrno presuho a mase ima kao u priči alii 'slabo' curi pored ostalih...
Ista stvar prethodne dvije godine sa Passion , pa sam ju izbacio a čujem od kolege koji je imao Passion da mu je isto i ove godine strašno podbacio, dat ću Monviso još jednu šansu. Iako ove godine i Graindor je bio 'suvlji' iako je kasniji 6-7dana od Sofru.
Sve u svemu, prezadovoljan s prinosom i kvalitetom s obzirom na ulog i na 'rizik' s kojim sam svjesno išao. Većina je otišla za Mađarsku, prvi put Pipunić nije dobio ni kilu moje pšenice
Sijem i dalje, Sofru, Graindor, i Monviso još jedna šansu dajem. (+ možda jedna nova sorta)
Godina daleko izazovnija nego prošla za pšenicu, prošla je bila preidealna za pšenicu, i kako čujem od bratića u susjednom mjestu koji radi na vagi, prinosi nisu ni blizu kako su se očekivali, najbolji protein što je izvagao 12.6. Ali 90% pšenice je završilo s proteinom 9-10 tj stočna...