• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Punjenje trakcijskih akumulatora

Toni_montana

Član
Tu od
11 Velj 2009
Poruka
90
Imam problem na skarastoj dizalici! Tjeraju ju 4 akumulatora od 200ah i 6V,i nedavno mi je vrisnuo punjac koji je u sklopu dizalice!
Pokusao sam sa malim punjacem pripunit svaki akumulator na 6v ali jednostavno neide preslab je, jer njezin originalni je punio sve akumulatore istodobno jer su spojeni zajedno!
Gdje kupiti takav punjac ili postoji kakva alternativa!?
Svaka pomoc je dobrodosla!!!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Re: Punjenje trakcijskih akumulatora 6v 200ah

kak je vrisnuo punjač , vjerojatno osigurač ?

Toni_montana

Član
Tu od
11 Velj 2009
Poruka
90

To je prvo kaj sam isao gledat,jednostavno kad ustekam punjac cijela dizalica je pod naponom! A na izlazu klema od punjaca nista

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,827

A kak su spojeni?
Serijski, da daju 24V?
1. Izmjeri napon na svakoj bateriji. Ak su naponu podjednaki i ak su baterije serijski spojene, možeš ih dopuniti.
2. Otpoji baterije od dizalice.
3. Posudi punjač za 24V i bar 10A, te budeš tijekom 24h napunil baterije.
Za to vrijeme pogledaj kaj je s originalnim punjačem.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025

Garant su u seriji jer su ti motoriči na takvim stvarčicama od 24 V na dalje.
Ispod ne.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

To je prvo kaj sam isao gledat,jednostavno kad ustekam punjac cijela dizalica je pod naponom! A na izlazu klema od punjaca nista
nevjerojatno da je otičao punjač , možda da nije negdje oksidiran spoj ...ne znam s kakvim alatom raspolažeš .

Ako imaš iskoristi 12 V punjač pa puni 2+2

Problem baterija u seruju je da uvjek postoji slaba karika , tako da ne bacaš odmah sve akumulatore ..punjanje u seriju je također zajebano ....ali to je za neke druge priče

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,827

A ionak su po tri ćelije u bateriji vezane serijski, i tak se najvjerojatnije pune i na samoj dizalici.
Bolje bi ih bilo puniti jednog po jednog, ali je nespretno.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Jesu serijski , ali tu nema pomoči ..s tim se moraš pomiriti ..ali nemora zato puniti sve 4 u seriju
Ako provjewrava napon na tri puna i jedan loš dobije neku normalnu vrijednost a taj jedan uvjek najebe , slično kao i laptop , i sav akumulatorski alat .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,827

Punjenje serijski povezanih članaka iste se bar puni jednakom strujom. Ak koja ćelija ne valja, bar ostale budu napunjene.
Ak se baterije pune paralelno, loša ćelija nebu dozvolila porast napona, pa budu sve paralelne ostale prazne...

Nevalja nikak, pogotovo ak baterije nisu ispravne...no, nadam sedabu kolega Plus razriješil dilemu :)

Toni_montana

Član
Tu od
11 Velj 2009
Poruka
90

Svaki posebno reagira na punjenje ali to traje, svi zajedno ne jer ovaj punjac koji je na 6v je preslab za to! Spojio bi ja njih na 12V ali bojim se da ne sjebem baterije!
Kad spojim njegov punjac na izlaznim klemama nema nista i kuciste je pod naponom, prebio je punjac!
E sad kaj napravit, jer dizalica mi je ostala usred prostora gdje mi smeta
Ima li neko trajno rjesenje, gdje kupit takav punjac, zvao sam par ljudi i nista pametno nisam cuo!

seat

Aktivni član
Tu od
8 Ožu 2013
Poruka
934

Probaj kontaktirat gutića iz gunje on sa bavi viljuškarima a mozda ti paše punjač od nekog viljuškara.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,915

Postoji mnogo rjesernja tvog problema, ako su baterije sve ok, onda mozes puniti i sa neoriginalnim punjacem, ovisno kako su spojene i koliko brzo zelis da se pune, a ovisno o tome kakva punjac imas, ako su spojene u seriju onda punjac 24V izlazne javije struje 20 A, i ne vidim nigdje problem, osima kao je jedna od baterija neispravna ili los jedan od spoejeva i pravi prekid u punjenju, a takodje i napajanju pri potrosnji.

Toni_montana

Član
Tu od
11 Velj 2009
Poruka
90

Posto su baterije u seriji znaci struja je ista, a naponi se zbrajaju! E sad posto su baterije prazne kako mogu znat koja je losa!?
Dal on mora dat neko ocitanje na multimetru!?
Spojit cu ih sve ponovno nakon sto ocistim sve kleme na 24V punjac, ako to odigra onda znam sto trebam, samo kaj si ti brzi punjaci skupi ko vrag, jer nemam bas puno mjesta kamo ga mogu ugurat!?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,827

Mjeri napon na svakoj bateriji posebno. Netreba ih otpajati.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,107

Imam problem na skarastoj dizalici! Tjeraju ju 4 akumulatora od 200ah i 6V,i nedavno mi je vrisnuo punjac koji je u sklopu dizalice!
Pokusao sam sa malim punjacem pripunit svaki akumulator na 6v ali jednostavno neide preslab je, jer njezin originalni je punio sve akumulatore istodobno jer su spojeni zajedno!
Gdje kupiti takav punjac ili postoji kakva alternativa!?
Svaka pomoc je dobrodosla!!!
Kolega,

Ako ti je dizalica došla pod izmjenični napon (50 Hz) opasan po život, iznad 42 V ODMAH demontiraj neispravni punjač sa stroja, da ne nastradaš.

Dizalicu vrlo lako makneš s gradilišta sa 2 kamionska akumulatora od 12 V 120 Ah - 135 Ah spojena u seriju. Ne bude ih vrag uzeo za par minuta :icon_biggrin:.

Poslije toga se posveti rješavanju problema.

Trakcijski akumulatori su olovni akumulatori sposobni za dubinska pražnjenja. Pogledao sam što mogu pročitati na pločici punjača koju si pokazao piše 24 V DC 30 A. Prema navedenom smatram da su tvoja 4 akumulatora spojena u seriju, dakle 4 X 6V = 24 V.
Za punjenje nije preporučljivo prekoračiti sa strujom iznad 10% kapaciteta, dakle pošto je kapacitet 200 Ah, struja punjenja ne bi smjela biti iznad 20 A. Možda u samom startu akumulatori i malo potegnu preko toga, ali bi se morali vrlo brzo "zasititi", prestati biti lakomi i početi se puniti u spomenutim okvirima. S protekom vremena punjenja struja bude na ampermetru padala, a napon se bude dizao.
To u punjačima za starterske akumulatore uglavnom nadzire relativno jednostavna elektronika, ali nema problema da se ti jedno vrijeme služiš sa malo jačim klasičnim punjačem za starterske akumulatore (starterski su oni koje koristimo za startovanje / paljenje) automobila, kamiona, poljoprivrenih strojeva) 24 V 20 A - 30 A. Ništa se loše ne smije i ne može dogoditi. Ako puniš sa 20 A računaj da se tvoji akumulatori budu napunili za 10 sati i to je to. Ako puniš sa 10 A puni budu za 20 sati, jednostavna matematika.

Ne vjerujem da imaš toliki peh da ti je riknuo punjač i još neki od akumulatora. Ako sumnjaš da ti je neki akumulator u kvaru, poslije punjenja ako ne radi elektromotor dizalice normalno, otvori sve čepove na ćelijama, netko neka uključi elektromotor a ti pregledaj kako se ponaša elektrolit u svima njima. Ako jedna ćelija kipi a druge ne ta je riknula. Ako ne želiš tako onda mjeri napon prvo svim akumulatorima u seriju na mjernom području od 30 - 50 V. Ako puni i neopterečeni svi akumulatori zajedno imaju najmanje 24 V, a dok ih opteretiš napon im naglo pada tada je neki akumulator neispravan.
Poslije toga pristupi mjerenju svakog akumulatora posebno, postavi instrument na mjerni opseg 10 - 15 V i mjeri redom 6 V po 6 V. Dok mjeriš svaki akumulator posebno prvo ga izmjeri neopterečenog, a onda opterečenog. Onaj kojemu napon izrazito padne dok se optereti s elektromotorom taj je riknuo i za zamjenu.
Eto ja sam svoje "nadrobio" na tebi je sada red.
Hvala kolegi ZJ što me "prozvao", tako to rade pravi učitelji dok dojde u razred novi, friški učenik, odmah je taj na redu - dok se dijele batine :biggrin:

lijepi pozdrav

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,827

Kolega Plus, cijenim tvoje praktično znanje, jer rijetko tko od nas se sretal na vozilima s više od dva akumulatora u seriji ;)

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,915

U tenku 4 komada, 2 serija, dva paralelno,

Toni_montana

Član
Tu od
11 Velj 2009
Poruka
90

Mislim da se vise nema kaj reci, kolega plus je sve objasnil! Veliko HVALA svima!

Najnoviji postovi

Na vrh