Re: Punjenje trakcijskih akumulatora 6v 200ah
Imam problem na skarastoj dizalici! Tjeraju ju 4 akumulatora od 200ah i 6V,i nedavno mi je vrisnuo punjac koji je u sklopu dizalice!
Pokusao sam sa malim punjacem pripunit svaki akumulator na 6v ali jednostavno neide preslab je, jer njezin originalni je punio sve akumulatore istodobno jer su spojeni zajedno!
Gdje kupiti takav punjac ili postoji kakva alternativa!?
Svaka pomoc je dobrodosla!!!
Kolega,
Ako ti je dizalica došla pod izmjenični napon (50 Hz) opasan po život, iznad 42 V ODMAH demontiraj neispravni punjač sa stroja, da ne nastradaš.
Dizalicu vrlo lako makneš s gradilišta sa 2 kamionska akumulatora od 12 V 120 Ah - 135 Ah spojena u seriju. Ne bude ih vrag uzeo za par minuta :icon_biggrin:.
Poslije toga se posveti rješavanju problema.
Trakcijski akumulatori su olovni akumulatori sposobni za dubinska pražnjenja. Pogledao sam što mogu pročitati na pločici punjača koju si pokazao piše 24 V DC 30 A. Prema navedenom smatram da su tvoja 4 akumulatora spojena u seriju, dakle 4 X 6V = 24 V.
Za punjenje nije preporučljivo prekoračiti sa strujom iznad 10% kapaciteta, dakle pošto je kapacitet 200 Ah, struja punjenja ne bi smjela biti iznad 20 A. Možda u samom startu akumulatori i malo potegnu preko toga, ali bi se morali vrlo brzo "zasititi", prestati biti lakomi i početi se puniti u spomenutim okvirima. S protekom vremena punjenja struja bude na ampermetru padala, a napon se bude dizao.
To u punjačima za starterske akumulatore uglavnom nadzire relativno jednostavna elektronika, ali nema problema da se ti jedno vrijeme služiš sa malo jačim klasičnim punjačem za starterske akumulatore (starterski su oni koje koristimo za startovanje / paljenje) automobila, kamiona, poljoprivrenih strojeva) 24 V 20 A - 30 A. Ništa se loše ne smije i ne može dogoditi. Ako puniš sa 20 A računaj da se tvoji akumulatori budu napunili za 10 sati i to je to. Ako puniš sa 10 A puni budu za 20 sati, jednostavna matematika.
Ne vjerujem da imaš toliki peh da ti je riknuo punjač i još neki od akumulatora. Ako sumnjaš da ti je neki akumulator u kvaru, poslije punjenja ako ne radi elektromotor dizalice normalno, otvori sve čepove na ćelijama, netko neka uključi elektromotor a ti pregledaj kako se ponaša elektrolit u svima njima. Ako jedna ćelija kipi a druge ne ta je riknula. Ako ne želiš tako onda mjeri napon prvo svim akumulatorima u seriju na mjernom području od 30 - 50 V. Ako puni i neopterečeni svi akumulatori zajedno imaju najmanje 24 V, a dok ih opteretiš napon im naglo pada tada je neki akumulator neispravan.
Poslije toga pristupi mjerenju svakog akumulatora posebno, postavi instrument na mjerni opseg 10 - 15 V i mjeri redom 6 V po 6 V. Dok mjeriš svaki akumulator posebno prvo ga izmjeri neopterečenog, a onda opterečenog. Onaj kojemu napon izrazito padne dok se optereti s elektromotorom taj je riknuo i za zamjenu.
Eto ja sam svoje "nadrobio" na tebi je sada red.
Hvala kolegi
ZJ što me "prozvao", tako to rade pravi učitelji dok dojde u razred novi, friški učenik, odmah je taj na redu - dok se dijele batine :biggrin:
lijepi pozdrav