• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Quinoa (kvinoja)

CAPO ZG

Član
Tu od
20 Kol 2013
Poruka
360
Pozdrav,
Evo kao sto i naslov kaze Quinoa dosta se o tom sjemenu pise dali je netko s foruma pokusao doci do sjemena ili dali ju je vec netko sadio ?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Eh,sada kada bih ja znala što je to bez da moram potražiti na netu prije toga,možda bi se nešto i moglo reći.Ajde,objasni o čemu se radi.
 

CAPO ZG

Član
Tu od
20 Kol 2013
Poruka
360
Kvinoja pripada porodici loboda Chenopodiaceae (neki izvori je ubrajaju u porodicu Amaranthaceae) u koje se ubrajaju još špinat, blitva, cikla i loboda. Puni naziv na latinskom je Chenopodium quinoa Willd. Porijeklo vuče iz područja Anda u Ekvadoru, Boliviji, Kolumbiji i Peruu. Ljudi su je počeli uzgajati za hranu prije više od 5000 godina. Uzgaja se zbog jestivih sjemenki, ali ne pripada žitaricama.

http://www.agroklub.com/ratarstvo/quinoa-ili-kvinoja/10026/
 

CAPO ZG

Član
Tu od
20 Kol 2013
Poruka
360
Našao sam sjeme ali u zemljama EU naravno e sad je pitanje dali ja to smijem kupiti i zasaditi na svom vlastitom opg-eu tj. dali se tako smije kupovati sjeme naravno da bi se kupilo s rasadnika naravno s računom i deklaracijom itd. ?:tractor:
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
777
Dobio sam cca 100 kom flanaca od kvinoje. Probati ću posaditi da vidimo šta će ispasti.
U ovoj fazi su savim slični lobodi.
 

CAPO ZG

Član
Tu od
20 Kol 2013
Poruka
360
Ja sam posadio sjeme i nisam bas dobio flanaca tako da moram jos naruciti sjemena !

Dobio sam cca 100 kom flanaca od kvinoje. Probati ću posaditi da vidimo šta će ispasti.
U ovoj fazi su savim slični lobodi.

Jel ima mozda za prodati flanaca ili sjemna ?
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
777
Nemam sjemena, jer sam ga dobio od istog mladića koji mi je sad dao flance.
To sjeme sam posadio u kontejner 209 rupa i niknulo je 5 kvinoja.
On je nabavljao sjeme iz više izvora tako da je od drugog sjemena imao dosta flanaca.
Ako te zadovoljava cca 50 flanaca mogu ti dati da probaš posaditi.
 

CAPO ZG

Član
Tu od
20 Kol 2013
Poruka
360
Evo, malo da obnovimo temu od kupljenog sjemena što sam posijao u kontejnere vrlo malo je niknulo,na količinu posijanog a ono što je niknulo je bilo vrlo slabo ali nešto se uspjelo održati, sadio sam ih na par različitih mjesta ( različiti uvjeti zaklonjeni otvoreni itd. dobri i loši uvjeti da vidimo kako se i na kakvim mjestima razvija, dosta sam je kasnije posadio ali vidi da ima volje za rastom !

*kod presada prva greška treba je dublje saditi i (narodni savjet ) treba je u razvoju lupkati odozgo kao stiskati :icon_e_wink: da se ne diže pre brzo u vis jer je onda tanka i krhka biljka koja se lako lomi , kako mi se to desilo podignuo sam je na gredicu al već malo kasno sad ih imam i uspravnih i one koje su legle ali drže se...
Da mi bar ostane za sjeme za iduču godinu ::icon_weed:
 

Prilozi

  • fotografija 1.jpg
    fotografija 1.jpg
    67.3 KB · Pregleda: 399
  • fotografija 2.jpg
    fotografija 2.jpg
    64.5 KB · Pregleda: 363

Najnoviji postovi

Na vrh