• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rakije od grožđa

  • Temu pokrenuo zupa100
  • Datum prvog posta
Z

zupa100

Guest
Pošto je duboka jesen, verovatno ste ispekli vašu kominu, i dobili komovicu, koja mora biti odličnog kvaliteta, ukoliko se korektno odrade pripremne radnje.
Podrazumeva se da je komina bila van uticaja vazduha, da ima deo vina, i da se po stavljanju u kazan doda voda, da ne bi kazan slučajno zagoreo. Pa da vidimo vaše reakcije na sve ovo 8)
 

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,286
Komina mora biti primjereno izprešana, ali ne prejako, inače nema ništa....vino se može staviti, malo, ako ga ima više, mora se peći 2 puta, inače zna biti mutna. Neki znaju na kominu dodati šečera i vodu, kad se to sve prevrije, dobije se na količini rakije, ali ne na kvalitetu. Naravno da u kotao mora biti voda, i to 3-4 prsta, na slami ili za to poseban disk sa rupama. Istarska lozovača nije manja od 52‰vol.
 
Z

zupa100

Guest
Znači svuda se radi skoro isto. Potpuno si u pravu da se dodavanjem šečera i vode u kominu dobija količina, a da je kvalitet, sigurno nije i ne može biti.
Ukus svake voćne rakije, pa i komovice se može osetiti na najviše 45 % alkohola, sve preko toga ubija osećaj dobre komovice. Pokušavao sam da dobijem i 50% i 45%. Bolji je osećaj na ovom drugom procentu. E sad neko voli da mu "pali grlo", onda je to u redu, ali ukus se gubi.
 
B

BAGERISTA

Guest
Kod nas rakija,,,i to na dno kotla se stavlja vino,,ili voda(ja preferiram vino:mrgreen:),,,i gas,,,ali kako je reka PJERO..nije ispod,,,toga,,,,tako da zagrije uši..na mrazu.......

U kotlu imamo načinjeno od bakra u obliku lijaka...
 

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,286
I to svako jutro u 5 natašte mala čašica dobro dođe....
 

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
A joooojjj... ta lozovača

Sinoć malo više potezali, i gledali neki film Brus-Li, kako ih bije sve redom...
Valjda mi je to ostalo u svest,,, i u snovima me napadaju Brus-Li i još 10 kineza...
ala sam ih nalupao, složio ih na gromilu, molili su me da ih nebijem više...:lol: bio sam jak kako zmaj!

sad tražim neki film od Čak Norisa...pa da zarakijam pre spavanja...:lol:

p.s. ima nešto u toj lozovači...
 

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
ej Joe,a jel žena ikad spava pored tebe? :rolfer:ili samo kad ne piješ lozu?:rolfer:
 
B

bosniahos

Guest
isplativost pretvaranja crnog vina u rakiju

Treba bi savitJedan propali vinar me zapita dali bih mu mogal uslužno uradit(zakuhat-ispeč) rakiju od kvalitetnog crnog vina.Pošto po njemu nije vino prodajno.Vina ima oko 1.500 litara.Kako da to dogovorimo na obostranu korist,mislim financijsku.Dali da naplatim po kazanu ili od sveukupne litraže rakije.Oli da uzmem dio vina i koliko,a njemu iznajmim kazan.Hvala.
 
B

BAGERISTA

Guest
Re: isplativost pretvaranja crnog vina u rakiju

Najbolje je da se probaš dogovorit da ti da rakiju,,,a opet more i po kotlu a i sve zajedno,.....jer razlika od kotla do kotla če bit mala......:icon_eek:

Za to če te morat zajednosijest,,i stavit na čisto,...:(: ako očeš vino,,,a ne rakiju,onda trebaš izračunat koliko kotlova če bit,,,ali nečeš znat koliko če rakije izač iz kotla dok ne počmeš...:(doh):

Mi smo jednom doma radili,,,ali doduše za sebe...:icon_pidu:
 

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,286
Mene zanima dali OPG smije prodavati onih dozvoljenih 20 L čistog alkohola bez plaćanja trošarine i raznih papira?
 

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,286
Prosjek oko 20L rakije. Ovisi o jačini alkohola u vinu i koliko da rakija bude jaka.
 

Najnoviji postovi

Na vrh