Poštovani forumaši,
pročitao sam sve vaše poruke vezano za romanovske ovce, a i neku druge forume i literature.
Planiram u nabavku čistokrvnih romanovskih ovaca, stado od nekih 10 komada. Znam da nije baš puno ali toliki mi je kapacitet staje, pašnjaka i financija. Zanima me dal ima u tome neke računice? Ipak se vi time bavite. Od hrane bih pola kupovao, a drugu polovicu imam kod kuće. Evo ovako ide moja računica, ali je vi ispravite ako griješim. Ovo je računica na bazi od 2 godine. S time da ženke (janjad ili šilježice) mislim prodavati za rasplod, ako je uopće kakva potražnja?
* 10 ovaca x 3 janjenja x 2 kom (prosjek) = 60 janjaca x 800 kn = 48000 kuna - ZARADA OD JANJACA
* Računam trošak po ovci s janjcima od cca 1000 kn na godinu (hrana - od koje je pola moje, cijepljenja, šišanje, markiranje i sve ostalo...), znači 10 kom x 1000 kn x 2 god = 20000 kuna - TROŠAK
Znači zarada na bazi od dvije godine mi bi bila cca 28000 kuna, s time da opet napominjem pola hrane imam doma (sijeno., kukuruz, ječam...), pa mi možda ni ne treba 1000 kn po ovci!?
Ulazni kapital nemam u računici, al kroz ovo razdoblje bih si ga vjerojatno povratio...
Svi komentari su dobrodošli i molim vas da me ispravite gdje griješim. To mi bi bila "dodatna zarada" jer imam stalan posao, a opet imam dosta slobodnog vremena.
Hvala