Evo nešto za diskusiju:
Imam jedno malo stado od 13 ovaca ,4 romanovsk i romanovskog ovna i 7 nekih istarskih i ovna. Romanovske sam kupio prije mjesec dana u Jastrebarskom. Onaj dan kad sam ih išao kupovati,primjetio sam da u stadu (bilo ih je oko 30 komada) da ih par šepa . To mi je bilo malo čudno i pitao sam vlasnika,a on mi veli da su se vjerovatno udarile negdje.A pošto sam početnik,vjerovao sam mu
.Kad sam ih dotjerao u moje stado
, već nakon par dana sam primjetio da mi svaki 2-3 dana druga ovca šepa.Ajde pomislim,vjerovatno su se nagrdile na ekser ,pošto sam im gradio neku štalicu.Ali kad mi je jedna moja stara ovca počela šepati na dvije noge,a okoliš sam malo počistio ,to mi je onda postalo jako sumnjivo.Nazvao sam veterinara i pitao ga šta on misli,a on ni 5 ni 6 veli ,to je zarazna šepavost ovaca.Opa,šou...
Zovem vlasnika da ga pitam,a on glumac,kao nema pojma o čemu se radi,ali to sad nije ni bitno,samo bi upozorio početnike koji krenu u kupovinu ,da malo paze i na taj detalj. Sve u svemu,veterinar mi da neki sprej,ne mogu se sad sjetiti kako se zove,da sa njim pošpricam noge bolesnih ovaca. Pošto ih nemam mnogo,ja sam im svima pošpricao noge i onda sam kupio u agrariji modru galicu i natopio spužvu ispred ulaza ,da tako desetak dana gaze i natapaju papke u tom. Kako mi je veterinar rekao ,za 7-8 dana bi ta bakterija trebala nestati. Zanima me vaše mišljenej i vaša iskustva sa ovom bolesti.Samo još da napomenem ,danas je treći dan od kad sam radio ovaj tretman i niti jedna ovca mi više ne šepa.
Evo i par slika mog malo stada
, samo da napomenem štala nije još gotova,pokrivena je daskom i folijom od bazena,a takva folija dolazi i na zidove ,pa će onda opet biti par fotki.Isto tako da napomenem ,da sam sad momentalno kod prijatelja na njegovom zemljištu,pa ne ulažem mnogo u objekte,ali sam predao za natječaj za komad zemlje od 44000 m2 ,pa ćemo onda napraviti nešto ozbiljnije .
http://imageshack.us/photo/my-images/13/un26.jpg/