• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rotobrane / Rotodrljače

• Temu pokrenuo IMT560
  • Datum prvog posta

Agronekulturan

Novi član
Tu od
4 Pro 2025
Poruka
22
A daj ne pričate gluposti. 2.3 m maschio i universal 53 ks i 3 cilindra je bolje vrtio nego frezu 165 mashio U model. U 1 sporoj. Slobodno uzmi 2 metra LS ili sahtiman RD i to bu ti dobro...
ne znam nemam iskustva sa RD al znam samo da mi tu imamo tešku zemlju

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
683
Svojevremeno sam imao kombinaciju torpedo 75 i potpuno novu 2.3 m rotodrljaču - i to je išlo, ali prilično teško, bila je to prava borba. Imao sam osjećaj da je samo malo slabiji traktor to ne bi išlo nikako.
Potrebna snaga jako ovisi o uvijetima rada i podešavanju: ako radiš pliće i da nije jako zasušeno oranje - bude išlo osjetno lakše (i bude se trošilo manje goriva). Treba pripaziti na onu branu između drljače i valjka (ako ju ima ugrađenu) da nije previše spuštena da ne vuče preveć zemlje pod sobom i onda ide puno lakše. Kada je jako suho onda se obično ide dublje, da se dobije više sipkog materijala da se može normalno posijati i kud je suho, ide se dublje i onda je daleko teže traktoru.
Kasnije sam nabavio veći traktor i 4 m rotodrljaču prvo rabljenu, pa onda kupio ganc novu. I tako prve godine sa tom novom drljačom traktor nikako ne ide, dok je sa starom (isto 4m) radio sasvim lagano. Par dana radili skroz sporo, nikako dobiti da se ide neko normalnom brzinom, traktor ne ide pa ne ide, jednostavno nema snage za tu drljaču. Sve OK drljača sa kardanom za 1000 o min (traktor ima samo tu brzinu PV), prenosi štimaju, nije preduboko, ne vuče zemlju ali nikako ne ide. Prelazim na drugu parcelu - blagi brijeg i pred vrh brijega traktor na cesti počinje gubiti snagu (inače se normalno popne)..... e sada točno znam što je..... i riješili 'problem' u nekoliko minuta. Da se to dogodilo sa bilo kojim starim strojem - riješilo bi se vjerovatno odmah, ovako svi gledaju da je problem samo u novoj drljači sa kojom se prvi puta radi, jer eto 'sve je dosada uvijek dobro radilo sa starom'. A problem uopće nije bio u drljači.

Najnoviji postovi

Na vrh