M.M. kaže:
[quote="mladi kosac":38k4kd77]simentalac ti daje mamju količinu mlijeka ali ostaje duže u proizvodnji za razliku od holsteina koji bude max 4 laktacije
Ne bi se složio s ovim. Moje prve holšajnke koje smo kupili iz uvoza su bile točno 4 laktacije svaka (jedna crvena, druga crna), ali već njihove kćeri su bile i po 10 laktacija tak da ovo ne vrijedi u svakom slučaju.
Kažeš da imaš slabije zemlje, nekvalitetne, ali mislim da se po tome ne smiješ ravnati koje krave izabrati. Jer sa lošim gospodarenjem bolje da nemaš nikakve, ni simentalac ni holštajn. Ako misliš živjeti od poljoprivrede nemoj gledati kako se to nekad radilo i kako većina još i danas radi, nego maksimalno iskoristi "novije" kulture (ovo što i sam navodiš, sjenaža ljulja, graška...je po meni broj 1 u proizvodnji mlijeka).
Moj prijedlog ti je da za početak kreneš s više simentalaca, ali i sa bar dvije holštajnke, nek budu crna i crvena kao kod mene. Za početak ćeš vjerojatno imati slabiju proizvodnju, ali ćeš bar prodati telce (muške) simentalce po fer cijeni i pokrivati se nekako, a kasnije kad povećaš proizvodnju bi ti ipak preporučio bar pola pola ili čak i više holštajna jer mogu one izdržati preko 4 laktacije.
Kako god se odlučio imaj na umu da niti jedna krava neće dati puno mlijeka bez kvalitetne hrane i to nek ti stalno bude na mislima.
Gradacac kaže:
Ovo ti je pravo "koliko u gubicu toliko u muzilicu"
Kao sto sam vec negdje prije rekao nisam totalni amater.Vec sam to radio al to nije to.
Moje prijasnje razmisljanje ako junica,krava nije debela to mi netreba u stali.
zimi sve mora bit dobro dihtovano u stali da im nije hladno.
i jos dosta tih stvari koje su radjene pogresno.Ali na hrani nisam nikad stedio.
bar sa onom vrstom hrane sto sam imao.
Upravu si sto se tice stale,ona je zidana sa deset boksova,jasle i pojilice samo nemam jamu nego kruti gnoj.
mislim da ce tako i ostat jer imam i neke vocnjake pa mi to treba za njih.
(kako moze neko bit iz Gradacca a da nema svoju sljivu i rakiju :mrgreen: )
isto tako u planu sam da ih pustam na pasu ili da hodaju znaci da nisu non-stop na vezu.
to su neki moji planovi pa vidjet cemo sta ce vijeme donijet.
Tipično razmišljanje mog djeda još dan danas :evil: Sreća pa ga ne slušamo previše oko tih stvari. Kad kod nekog vidi deblu kravu, jaku, 750-800 kg pa i više joj kako su dobre ove krave, prave krave....
Ma je.eš ti debljinu, pa nije to žena pa "bolje da ljulja, nego da žulja" :mrgreen: važna je genetika i ono što ona svaki dan nadoji u kantu...bila ona 500 ili 800 kg. Uh al to mene živcira...[/quote:38k4kd77]
Hvala bogu i na ovom forumu.
ovaj forum je i promijenio moje misljenje o poljoprivredi i mljekarstvu.
ali sve ovo sad trebam prenijet u praksu.i mislim da ce to bit dobro.
M.M u pravu si sto posto al to je bilo moje i ne samo moje nego jos nekih da se tako najbolje drze goveda.
al sad vidim da nisam bio u pravu.
jos jednom hvala svima i nevjerovatno koliko ima dobrih ljudi medju nama.