• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

sadilica za češnjak

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
ljudi, jel pravio itko sadilicu za češnjak? ja sam nedavno počeo, zanima me ima li itko iskustava s time? sutra ću slikati što je napravljeno i skenirati par skica.
 

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
hehehe, ma jok. puno jednostavnije. malo sam ukro od čeha, malo od amerikanaca. valjak s trnovima pravi rupe, ručno se stavljaju češnjevi, preko svega prelaze ogrtači i na kraju mali valjak. razmišljali smo i o sistemu s lancima, pa o nečemu kao na zaprežnoj konjskoj sijačici kukuruza. problem je u postavljanju samog češnja. želimo da baš bude postavljen uspravno.
nešto između ovoga:
http://www.youtube.com/watch?v=HZK7Z38I9Js
i ovoga:
http://www.youtube.com/watch?v=Uep-ohNpT9Q
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
ovo su neki elementi koji su napravljeni, treba još sve povarit, namontirat i obojati.
trotočje:

bočne stranice:

valjak s trnovima (iliti bojler s navučenim obručima):

nosači ležaja malog valjka:

mali valjak:

nosači igle za kopčanje:

i dvije skice, nije mi se dalo skenirati:

 

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
to nebi bilo dobro, istina. valjak je 8 cm, ići će osovina 20mm kroz njega i kuglični ležajevi na krajevima. ali nosači se mogu podizati, a nije problem ni izbušit još koju rupu. problem je u materijalu, sve osim bojlera je moj materijal, a nisam nigdje na otpadu našao ništa veće za mali valjak, pa sam uzeo ono što imam. imam nekih limova ali su prekratki za savijanje. da sam radio više baterija, to bilo puno duže za napravit, a ovako je najjednostavnije. moram to uskoro završiti, da se isprobat prije sadnje. ako bude problema, napravit ću male kotače s kandžama. inače, obruči se mogu skidati, a svaki drugi trn će se moći skidati. razmak između korijena trnova je 132 mm (sredina trna na obruču), pa bi se skidanjem razvuklo na preko 25 cm.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
evo i danas se malo radilo. kupio ležajeve, pa izbušio rupe za njih:


a os stare hranilice ću napraviti kutiju za sjeme:

a u fazi izrade je i kultivator, u biti treba još otkovati motičice:
 

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
evo i posljednjih novosti. još malo pa gotovo. još samo ogrtače napravit, nać osovinu za mali valjak i testiranje:








a morao sam napravit i savijačicu za ove silne trokutiće :)





 

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
eto završio sadilicu, ako koga interesira :) još nije isprobana, ali uskoro... kad se isproba, onda će i farbanje, noramlna sjedišta, eventualna pojačanja i to:

 

Paolo822

Član
Tu od
31 Srp 2013
Poruka
99
Evo za ovu godinu smo nabavili petorednu sadilicu za češnjak/luk. Dakle sadilica je petoredna kao što sam rekao, razmak u redu 8-10 cm, između 21 cm. Sadilica sadi oko 100 kg/h +- (zavisno o brzini kretanja traktora) u našem slučaju 1 spora imt 539 :p .. Prednosti ušteda na prostoru, gnojiviu, pesticidima, brža sadnja. Nedostaci lopatice ne zahvate svaki put češnjak pa ga je potrebon ručno stavit na lopaticu , ili ako su dva ili više režnjeva u lopatici onda treba ih skinut dole - nije to nikakav fizički naporan posao ali ipak dvojca radnika moraju sjedit otraga. Jedan prati 2 trake drugi 3... Sve u svemu zadovoljni smo sa sadilicom. Evo i video :)

http://www.youtube.com/watch?v=qFaWFGMZU84&feature=youtu.be
 
Na vrh